ДБ няма да отиде при БСП, срещата била пиар за Нинова

Третият мандат няма да се реализира
214
ДБ няма да отиде при БСП, срещата била пиар за Нинова
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ДБ няма да отиде на консултациите с БСП за третия мандат.

„Трябва да изберем между представителна демокрация и представление“, каза пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Още по темата

„В тези два парламента, които с лека ръка обявяваме за политическа фира, се случва нещо“, смята той.

„В тези парламенти на българската политическа класа й се налага да се научи, че живеем в ново време. Четири партии в рамките на 5% са наредени през един процент. Това означава друга формула, базова, за политическата стабилност. Формула на договарянето. Формула на съвместяването на легитимни интереси“, коментира Иванов.

„Слави се опита да се държи като следващия голям, като следващия спасител, с 65 депутати. Цената е всички да се научим, че вече живеем в епохата на група равноправни субекти“,  каза той.

„Демокрацията е нестабилна именно, за да може политиците да се чувстват несигурни“, заяви още Иванов.
По думите му ще трябва да научим наново думите коалиция и компромис.

Новата култура на споразумяването трябва да съществува при реално равноправие и прозрачност, смята той.

„В следващия парламент трябва да има правителство, което да свърши работа. Не бих казал на всяка цена. Има разумна цена. Всеки трябва да се откаже от претенцията да се опитва той да е големият“, обясни позицията си Иванов.

Запитан задава ли се нов десен проект на Кирил Петков и Асен Василев, Христо Иванов отбеляза, че това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи.

"Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения“, каза Иванов.

В отговор на въпрос може ли Кирил Петков и Асен Василев да влязат в листите на ДБ за изборите наесен, Иванов призова да не се влиза в такива спекулации в момента.

„За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим рацзцепление, напротив - да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим“, каза Иванов.

Относно обявената за днес среща с БСП в рамките на консултациите за съставяне на кабинет с третия мандат Христо Иванов поясни, че няма да отидат.

„Тази среща няма предмет. При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова“, посочи той.

Иванов припомни, че е имало възможност чрез предварителни разговори преди държавният глава да връчи третият мандат да се предложи на президента готова формула, но именно на този етап е пропаднал третият мандат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
4
 
10
 
! Отговори
Ел Майо Замбада преди 2 години
Всички партии в НС са вдигнали рамене и връщат диктатора-карикатура на бял катър.
122
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ не могат да си преглътнат егото и си ритнаха канчето за следващите избори.
121
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синчето и в Чикаго она още с болшевиките далавери върти ми като ти харесва Русия що не прати сина си да учи там *** другарко ами го прати в капиталистическата САЩ голяма лъжкиня се оказва другарката Нинова маи пак ще връщат СърГей
120
11
 
12
 
! Отговори
СМАЧКАЙ ГИ РУМБА! преди 2 години
Президента Румен Радев да направи партия с председател Киро Петков и да избираме служебното правителство за пълен мандат.
119
6
 
8
 
! Отговори
Ангелов преди 2 години
Розов слон, не само БСП са статукво. Всички ние сме статуквото. Недопустимо е поведението на т.нар. "протестни партии" които дори не са и партии а сбирщина вандали. Нямат право да решават кой да кара влака.
118
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За разлика от Мая и сие ДБ не паднаха в капана на крушовската ***. Вместо да започне разговорите първо с ИТН тя се опита да си прави реклама колко е диалогична и велика с по-малките партии. За да има шанс за кабинет подкрепа трябва да се получи от Слафчо, а след това и от другите. Мисклещата се за голяма хитруша *** обърна реда на срещите, ама днес й показаха, че не всички се хващат на селските й номера. Кога хората в БСП най-послеще я тричат тази седесарка?
117
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То щеще да е Голям Позор ако беше отишъл Ристе за цялата градска десница да стане орталък с болшевиките па добре че черен Ваньо те е вразумил
116
9
 
9
 
! Отговори
Суха Съчка преди 2 години
Всичко изгоре. Няма читави политици в НС. Киро Петков да си направи партия на честните, умните и красивите и да го избираме.
115
7
 
14
 
! Отговори
Tangra преди 2 години
патерицата на ГЕРБ е ясна.
114
3
 
12
 
! Отговори
ИЗБОРИ преди 2 години
Когато ДБ "Излязат от София 1000" както ги нарече преди много време Борис Бонев и започнат по-добре да говорят как беше срутена държавата, която се превърна в обслужващ персонал на един човек и колко усилия ще са необходими,за да си върнем нормалността и пр., тогава може би ще имат повече гласове.Хр.Ив. и Ат.Ат.трябва да дадат път на други лица от групата.
113
11
 
11
 
! Отговори
Ангелов преди 2 години
А игнорирането на ГЕРБ (25% от гласувалите) не е ли особено грубо представление? Искате да "изчегъртате" Борисов, ОК , но да пренебрегнете така грубо избирателите им, не само не е добре, това е престъпление.
112
3
 
18
 
! Отговори
Сашка преди 2 години
Много противен този Христо Иванов. Грозен, но *** и червен
111
6
 
9
 
! Отговори
Rozov Slon преди 2 години
Ама как само я усети Бойкикев рано рано и я отсвири ... То на 20% от населението отдавна им беше ясно че БСП СА СТАТУКВОТО!!
110
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ се гнусят от БСП. Гнусят се от ГЕРБ. Гнусят се от ДПС. Гнусят се от чалгарите на Слави. Вероятно се гнусят и от Мая Манолова и Татяна Дончева. С кого очакват да направят правителство сега или в следващия парламент?
109
1
 
24
 
! Отговори
Дивак преди 2 години
Един предприемач като произвежда продукт или услуга, но не успява да ги продаде получава 0 (нула) възнаграждение. Тези 240 празнодумци, след като се мотаха повече от месец и не можаха да предложат нищо насреща, защо получават възнаграждения и привилегии?
108
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бравоооо, кумунетата да останат на сухо.
107
1
 
10
 
! Отговори
Янко Ненов преди 2 години
Аз предлагам да ги заключиме в народното събрание всички 240 народни представители и докато не изберат правителство да не им се отваря.Утре в 12.00 часа всички с вериги и катинари пред праламента.
106
0
 
23
 
! Отговори
нищо ново преди 2 години
Никой не мисли за хората.Всеки гледа да се добере до държавната трапеза.Сладкодумни гости на държавната трапеза,според Вазов и келепирджии,според Алеко Константинов.
105
3
 
5
 
! Отговори
А сетне накъде? преди 2 години
Какво предлагаше ИТН на тези, от които очаква подкрепа: "Договаряме се какво ще се прави и ние предлагаме правителство на малцинството, а вие нямате право на мнение за състава му. Подкрепяте иначе сте предатели". А факт е, че нито ДБ, нито БСП или ИБГНИ предлагаха свои хора за министри. Но да се слага на масата един състав с очевидно неподходящи хора в него без предварителни разговори, това нямаше как да мине. А след едни нови избори накъде?
104
0
 
9
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
изв. ама Киро като какъв ще се явява на следващите или на по-следващите ИЗБОРИ, в момента е никакъв... може... като председател на ДБ и наистина ще помете, само че ще помете Ристу комунисту, по-известен като пинокио с мнооого пораснал нос