Прегръдката на ДБ с ГЕРБ била неизбежна, имали общи ценности

Кузман Илиев: Кирил Петков има по-дългосрочна карта
31 авг 2021 16:12, Елка Василева
101
Прегръдката на ДБ с ГЕРБ била неизбежна, имали общи ценности
Снимка: архив, БГНЕС

Всичко, което се случва, ни подготвя за потенциален бъдещ съюз на ГЕРБ и „Демократична България“ /ДБ/. Ляволибералното между ГЕРБ, ДБ и донякъде ДПС започва да се обособява доста ясно и е неизбежно да се втвърди. Това мнение изрази пред БНР журналистът Кузман Илиев.

Той вижда в несъстоялия се диалог между протестните партии преходен период към последваща прегръдка между ГЕРБ и ДБ като изразители на еднакви ценности.

В един момент от ДБ ще осъзнаят, че с ГЕРБ са сиамски близнаци, смята журналистът. „Ако се махнат конкретните фигури, които се мразят, те като програми имат много сходни евроатлантически, зелени, отворени към либералния глобализъм ценности.“

Още по темата

Според Кузман Илиев е лош жест затварянето на вратата от страна на ДБ към БСП, а с Трифонов очевидно не може и в един момент „ти трябва да отидеш на червеното килимче с Борисов и може да има една прегръдка“.

„Всичките тези избори, които сега се случват, подготвят почвата именно за това. То просто е неизбежно,“ смята Кузман Илиев.

Обществото се подготвя за това и електоратът на ДБ в един момент ще трябва да привикне, че друга опция няма, допълни той.

Когато беше инжениран проектът ГЕРБ и Борисов се появи на политическата сцена, той беше подкрепян от тази протестна общност, с която днес е ужким във война, посочи Илиев. „Той беше добре приет и в тази общност. Изглеждаше като човек, който може да балансира между всички.“

Според Илиев Бойко Борисов е достатъчно помъдрял, за да е фактор в политическия живот, без да е на първа линия.

„Ако е той, затваря вратата за всички останали. Ако е Митов, вече започваме да стигаме всички до този естествен сценарий, за който ще ни трябва време всички ние да узреем. А Борисов затова е доволен, защото вижда, че се върви натам, той е в силната позиция, на него ще трябва да му се ходи на килимчето и да му се искат одобрения,“ каза журналистът.

Ляво-либералното между ГЕРБ, ДБ и донякъде ДПС започва да се обособява доста ясно и е неизбежно да се втвърди, подчерта Кузман Илиев. По думите му в един момент подобен процес ще видим и при консервативно-патриотичното, което сега е в състояние на пихтия. „То ще излъчи свои говорители, които ще се опълчат срещу либералния глобализъм, който започва да се настанява много мощно.“

В социологическите данни за влизане на „Възраждане“ в следващия парламент според Илиев става дума за „по-силната, дори антиевропейска реакция“, при която махалото отива в по-голяма крайност.

Относно несъстоялия се диалог между протестните партии в два поредни състава на парламента Кузман Илиев изтъкна:  „Един е режимът, в който разрушаваш идеите на другия, това е много силен емоционален момент, какъвто беше за протестните партии преди. В един момент тези хора трябваше да минат в друг режим – на изграждане, на комбинации, на игра заедно, за да преминат през всички пречки, които пък другата страна иска да им наложи и да вкарат гол. Топката сега е в тях. Е, не можаха да го сменят режима. Това е мъдростта, политическата, която отсъства при тези формации. Това е залогът те оттук насетне да работят над фаза атака,“ каза Илиев.

„И наливат вода в мелницата на Борисов. Той усети, че най-правилното нещо в момента е да оставиш кучетата да се джафкат,“ допълни той.

Големият печеливш е Борисов и това е елементарна игра, смята Илиев.

Относно очакванията Кирил Петков и Асен Василев да дадат нова алтернатива Кузман Илиев коментира, че след малко по-мачовското поведение на Борисов сега българите имат нужда от нещо тип Макрон. „Модерен, спокоен, усмихнат, дори правещ някои наивни и то сериозни грешки, дори нарушаващ Конституцията. Просто кредитът на доверие е толкова голям, че хората са склонни.“

Кирил Петков бяга маратон, но сега е правилният момент да се поеме риск, отбеляза още журналистът. „Той е по-етичен, по-прибран, по-премерен, по-дългосрочна е неговата карта. Определено той тича маратон.“

„Той застава с лицето си, а това е дефицит. Трифонов, който беше избран и носителят на новото, се отдръпна и представяше някакви хора, вадеше ги буквално от шапката. Ние не ги познавахме, но той не искаше да застане с лицето си. Хората не искат политики и забравят политики. Искат лица,“ каза Илиев.

Журналистът е на мнение, че сме в повратен момент от новата ни политическа история и влизаме в десетилетие, за което сега се раздават картите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Не е прегръдка ,а сношение с елементи на перверзия.
55
2
 
6
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 2 години
нищо не сте разбрали. Кузманчо(34 г ) с това интервю си прави дебюта да влиза в ГЕРБ -хем по млад,хем по гиздав от Тома Биков (40 г.) Същото говорене , същите лафове.Ласкателства към Борисов..подсещания за покана на килимчето при вожда Винету !
54
11
 
6
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
Промяната ще я направят хора като Кирил Петков.
53
2
 
7
 
! Отговори
Има такъв метод преди 2 години
Наричя се феноменологическа редукция. Махаш всичко излишно слой по слой и стигаш до същността. Та като махнеш всичко случайно и несъществено от ГЕРБ, ДБ, ДПС, СДС, БСП и ИБГНИ, получаваш кадри на ДС и БКП.
52
8
 
16
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
Бойко с патерици изкара три мандата и ни държа на дъното на ЕС - най-бедната и корумпирана държава. Който е направил коалиция с него е отишъл в небитието. И т.н. реформатори (днешните ДБ) минаха от реда си и не вярвам да се закачат втори път на същата въдица. Мина му времето на Бойко.
51
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троляци и да се ***.те от оплюване Кирил Петков е бъдещето. Само му вдигате акциите
50
0
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тоя на какви медикаменти е?
49
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гроб не е партия, а ОПГ!
48
4
 
6
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Последно: партии като БСП и ДБ убиват автентичния смисъл на понятията "ляво" и "дясно". Нито БСП е лява партия, стремяща се към реален социализъм (че те въведоха плоския данък!), нито пък ДБ са десни и консервативни (на фона на джендърската им идеология и войната с/у род, нация, идентичност). Затова българският политически ландшафт е зала с криви огледала. Само че такъв като мен няма да го поканят в телевизиите да обясни за какво ВСЪЩНОСТ СТАВА ДУМА! ТАКИВА КАТО МЕН ПРЕЧАТ НА ВСИЧКИ!
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кой е тоя Кирил, че не ми се търси в нета информация?
46
4
 
10
 
! Отговори
Красен преди 2 години
Единствената ценност за "Демократична България" са парите! Хората на олигарха Иво Прокопиев от ДБ нямат други ценности!
45
1
 
7
 
! Отговори
Общите ценности преди 2 години
Са властта и парите.
44
3
 
15
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Ще го кажа и по друг начин. Няма как спонсорите ти да са от мрежата на Сорос и "Америка за България", а ти да си десен политик. Е, няма как - може да си само "десен" :) Това са ултралеви неолиберали, воюващи срещу нормалния човек и средната класа. Те са тези, които застават зад Обама, Байдън, клана Клинтън, Камала Харис и т.н. Троц-кизъм в американски вариант. СМЕХОТВОРНО Е ПАРТИЯ С ТАКИВА КОРЕНИ ДА Е ДЯСНА! АМА КАК ПЪК ЕДИН ЖУРНАЛИСТ НЕ ГО ВИДЯ И НЕ ГО КАЗА!
43
1
 
6
 
! Отговори
ДБ + ГЕРБ преди 2 години
Ей тва е приказва вече.
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
28 каква партия на Кирил Петков те гони бе? Нали за да я регистрира, трябва да покаже документите си за гражданство. Ти да не мислиш, че ще стане депутат с двойно гражданство, при условие че вече има едно нарушение на Конституцията. Мечтай си.
41
2
 
7
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
До Анонимен 39 - "ДБ и ГЕРБ могат да направят коалиция само и единствено ако ДБ се откъсне от орбитата на Прокопиев": Абсолютно си прав. Явно следиш нещата, но това НЯМА КАК ДА СТАНЕ. По-вероятно е да стане чрез отлюспване на разумната част от ДБ и присъединяването им към ГЕРБ. Сигурно "дясната", а всъщност лява партия ДБ е единствената в ЕС, която воюва с/у друга партия (ГЕРБ) от същото политическо семейство. Точно това обаче показва, че ДБ са крайно леви!!!
40
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
В България всичко опира до омраза между личности. И затова сме на тоя хал.
39
2
 
11
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Айде е още един фантазьор.Имам чувството,че всички са превъртяли.Хляба от септември се увеличава с 20%.ток,парно пак увеличение,топла вода,и на никого не му пука,все едно това което се случва е в Румъния,Сърбия но не и в България
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ее не! След изказването на вашия министър Кирил Петков, който обяви че застава зад Радев, вие как я виждате тая работа? С Кирил и Асен в редиците ви, които пристанаха на червените кхмери не знам какви общи точки виждате.
37
3
 
7
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
"Прегръдката на ДБ с ГЕРБ била неизбежна": Тази неизбежна прегръдка на ДБ не е с ГЕРБ, а с БСП. Ком-у-нист при ком-у-нист отива, не при десен.