Партиите нямали политическо лидерство, гледали да минимизират щетите

Хората търсят нови национални лидери, заяви проф. Пиргова
13

Нови предсрочни парламентарни избори изглеждат все по-сигурни. Защо вече в два парламента политическите лидери не успяват да се договорят за правителство?

"От разговорите сега има смисъл. ДБ се намират в предизборна кампания и заиграване със своите избиратели. Върви се към избори 2 в 1. Гражданите не се уморяват от избори. Няма какво да припознаят, затова не отиват на избори. Партиите трябва да предложат силни проекти и личности", заяви политологът проф. Мария Пиргова в "България сутрин".

Още по темата
По нейните думи партиите в повечето случаи са лобистки групи и това е причината преговорите да не могат да се случат.

"Партиите гледат да минимизират щетите си, защото няма политическо лидерство, никой не поема отговорност", убедена е проф. Пиргова. По думите ѝ ролята на национален лидер играе президентът Румен Радев, но той не иска да се намесва в отношенията на партиите, тъй като също е в предизборен период. По тази причина страната ни оставала без лидерство.

"Не мисля, че рейтингът на президента страда. Служебното правителство се справя доста добре", отбеляза тя.

Проф. Пиргова изрази мнение, че "Има такъв народ" в нито един момент не са искали да се състави правителство. Те са един лобистки проект, зад тях стоят сериозни икономически интереси, които ги ръководят. Не са самостоятелна партия, смята тя.

"Страната има нужда от ново лидерство. Партиите показват крайна неспособност да формират власт. Тя ще се формира от друга партия, ако остане този вакуум. Президентът ще играе голяма роля. Ще видим много силна пиарска кампания от Борисов и ГЕРБ“, каза още проф. Пиргова.

Политологът Даниел Стефанов пък обяви, че очаква да бъде постигнат консенсус по актуализацията на бюджета.

"През разговора за бюджета БСП искаха да опитат да сформират мнозинство. Не успяха. В момент сме, в който всяка партия премисля 3 пъти всяко нещо дали да го направи или не. Всичко е съсредоточено върху това да не сбъркат някъде, за да не разочароват избирателите", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Според него от това безвремие може да загуби президентът Румен Радев, защото влизаме в четвъртата вълна на коронавируса, която може да съвпадне с кампанията и дори със самите избори.

"Много нови играчи влязоха, вероятно ще има нови партии. Няма време нов проект да участва на предстоящите избори. Хората продължават да търсят новите лидери. Въпросът е дали Кирил Петков и Асен Василев ще успеят да направят нещо такова. Ако продължаваме да формираме партии на персонална основа, това прави преговорите почти невъзможни", обясни Стефанов.
 


13
Още от Политика
Ангелкова алармира: Мерките в туризма за зимния сезон закъсняват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен к.2 Населението на София е 1/3 от това на. България и там спечели ДБ. Ако Хр.Иванов си беше изиграл правилно ходовете, щеше да се оформи нелоша коалиция срещу Боце от Банкя, но той побърза да се пише главатар на опозицията, озъби се на ДПС, на ИТН и сега на БСП и това ще се отрази зле на ДБ не само при сегашната ситуация, но и на следващите избори. Това беше груба грешка и дано се пръкне нова партия, а Хр.И. да си остане само Ицо Лодкаря. На ДБ е необходим по-компромисен лидер.
11
5
 
12
 
! Отговори
Борисов преди 3 седмици
Ние, ГЕРБ, си имаме лидер! Това съм АЗ. За другите партии НЕ отговарям! Да са ви честити с новите галопиращи цени! Стоя пред ТВто и гледам сеир и ***. Ориентирайте се правилно, докато България не е абортирала.
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бойко ке се врати !
9
8
 
15
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 седмици
Нови лидери няма . Борисов е единствен лидер от старото поколение.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДБ се наиграха след като другаря Бойкикев заяви, че ще разговят с ГЕРБ, ако разкарат тиквата след което се сети какво е изръсил и влезе в обяснителен режим, че не го били разбрали правилно ха-ха.
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен"ГЕРБ си имат Бойко Борисов, другите партии имат църкащи мкшки. " - а бойко си има кмета на Симитли
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Първия път когато умните противници на ГЕРБ искаха да сменят модела, дойдоха БСП и ДПС и сложиха Пеевски за шеф на ДАНС. Втория път избраха чалгар и мутренски пионки дето дори не направиха правителство. Третия път пак същите клоуни не направиха правителство. За следващите избори предполгам мотото пак ще е да свалим ГЕРБ, то си има тревопасни достатъчно тука.
5
6
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 3 седмици
Има кмета на Симитли
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е как да няма лидери. Единият от тях се опитва да управлява държавата от дивана чрез фейсбук. Това ако не е новаторство...
3
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я кажете освен Бойко, някоя друга силна личност има ли?
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно кой гласува за ДБ? Като предложиха онова дърво за кмет на София беше ясно, че нищо няма да стане. Сега с този *** Ицо е същата работа. То не може да нямаш визия да говориш като неграмотен, бавно едва едва сякаш ти вадят с ченгел думите от устата и да искаш да имаш % на изборите.
1
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ си имат Бойко Борисов, другите партии имат църкащи мкшки.