Засега военни няма да пазят границата, но ако се наложи ще бъдат изпратени

Не само афганистанци минават нелегално, но и сирийци
59
Засега военни няма да пазят границата, но ако се наложи ще бъдат изпратени
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Към момента не се налага включването на военни в охраната на границата заради очакваната мигрантска вълна, след като талибаните взеха властта в Афганистан.

"Такова решение не е взето, но ще бъде взето, когато обстановката го налага", каза служеният премиер Стефан Янев.

"Към момента правим необходимото относно подготовката на страната, на националните елементи от системата за защита на национална сигурност по охрана на държавните граници. До голяма степен очакваме нарастване на мигрантския натиск", призна той.

Още по темата
Министърът на отбраната Георги Панайотов съобщи, че са нужни 9,6 млн. лв. за участието на средно 600 военнослужещи и техника до края на годината за охрана на границата. Парите обаче не са налични в бюджета на МО.

МВР шефът Бойко Рашков каза, че сме подложени не само на натиск от афганистанци, но и от сирийски бежанци, които се намират в Турция.

"Сирийските граждани имат улеснен достъп до Турция като държава и увеличението на нелегалните мигранти тази година е 6-7 пъти повече в сравнение с миналата година", каза той.

По думите му „Гранична полиция“ е впрегнала огромен потенциал в жива сила и техника и това е максимумът, който тази служба ще трябва да даде, за да устоява националната сигурност на страната.

"Ако тя не успее да се справи, тогава се планира да се включат и сили от МО", каза Рашков.

"Разчитаме на армията само тогава, когато няма други възможности за спирането на мигрантския натиск“, уточни той. Според него за този сценарий е нужен консенсус между политическите сили.

"Наказателните производство срещу трафиканти наближават 200", съобщи още Рашков.

Той добави, че България много разчита на помощ от Брюксел като страна на първа линия, тъй като България е на входа на миграните към ЕС.

Министърът на външните работи Светлан Стоев обясни, че приоритет е било извеждането на българските граждани и тези служители афганистанци, които са работили за българското посолство в Кабул.

"27 българи са евакуирани успешно и 34 афганистанци. 22 граждани се намират в Пакистан и им предстои евакуация", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
16
 
! Отговори
Аха преди 2 години
значи ще проверяват как гражданите спазват мерките!!!! А границата сама ще се пази!!! Голям смях...
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, защо назначи и двете си деца в бордове на държавни фирми?
26
3
 
4
 
! Отговори
Политолог преди 2 години
Военните ще бъдат нужни, за операцията по изчистване на ченгесарите от институциите и конфискация имуществото на клептокрацията, смукала националните ресурси последните 30г
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога? Като навлязат тумните и тогава ли? Да ги пазим да не се върнат в Турция. Хитра тактика. Армията всъщност за какво ни е? Да я пращаме в чужбина за чужди интереси ли?
24
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
Г-н Янев,защо ще пазят военните,нали "големия питриот"балевски,изгради,великата българска ограда,и му се плати,за тази негова работа,луди пари,а сега и на военните,ще трябва да се плаща.
23
2
 
3
 
! Отговори
sante_dog преди 2 години
да не спят само по поделенията фуражките ами да вземат да работят малко. Стига това днес е петък и съм до обяд. Да се стръскат и да започват да поработват...
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Американ Ами, чака да стане като със здравната криза - вече е излязла от контрол, но ни обясняват как тепърва ще се "търсят решения". ОЧЕИЗВАДНО е, че се прави нарочно, за да ни вкарат в още една криза. Комунистите си прокарват най-добре най-долните решения, когато положението е станало много тежко, а какъв по-добър начин да се получи такава обстановка от ... това самите те нарочно да я предизвикат? Въпросът сега е, какви са тези долни решния, които искат да прокарат т.е. каква е целта им?
21
1
 
5
 
! Отговори
69 преди 2 години
оставка ***
20
1
 
13
 
! Отговори
Американ преди 2 години
Вече се налага бе, Янев, само вчера хванаха 17 джагала навлечени в един микробус, какво още ще чакаш!?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7Ти си купи някое друго килце да имаш пък не дрънкай, да не стане хляба 5 лв и то ако има в магазина. Дето управляват военните всичко е възможно, а ги питай в Куба и Венецуела Кастро и Мадуро как управялат все са генерали, пък там дори бежанци няма.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кризата в Афганистан свърши! Който излязъл - излязъл, който останал - останъл! Гледах Фокс нюз, та там дискутираха проблема с афганистанските "преводачи" пристигнали в Щатите, които както се оказало в последствие не знаели дори елементарен английски!!! -))))))
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният провал на САЩ.
16
0
 
0
 
! Отговори
Карадагойвъ преди 2 години
Аман не заграждайте мойто анаватан!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 4 Знаеш ли колко време ти трябва да изядеш 2 тона брашно? А знаеш ли колко време им трябва на мишките да го изядат?Говориш в полусънено състояние или си се напушил с нещо.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХА. "Военния" Янев, заедно с неговия "военен" шеф Радев АБДИКИРА от една от малкото функции, които има армията: да опазва качествено границите на държавата, въпреки че фактите показват, че Граничарите НЕ се справят с имигрантите. Янев, и ти и шефа ти руска *** сте СРАМ за българското офицерство! Чорбарчета на държавна заплатка без ГРАМ разбране защо сте били където сте били и това се пренася и върху управленските ви решения!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако тя не успее да се справи, тогава се планира да се включат и сили от МО", каза Рашков" Рашков, заловените във ВЪТРЕШНОСТТА на страната какво показва? Справят ли се граничарите? Кажи Рашков, или ако ти е много трудно питаш другия шапкар - Янев!
12
1
 
2
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 2 години
Добро няма да видите от мен и моите братя мюмюни.!.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
първо да преминат, после ще ги мислим! лъже както лъга че няма да налага мерки, а то стана само в отделни градове като плана е всички! и задължително ваксиниране ще излъже!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
прабългарите са ни рода!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ги карат директно с военни самолети афганистанците. Онзи ден на 28.08.21г. нали заради полет на самолет не изстреляха ракетите против градушка и в 6 села около Пловдив градушката помля цялата продукция на полето? Не пращат на границата военни щото военни много нямаме. Националната сигурност е застрашена, те по опери обикалят.