ГЕРБ искат още 70 млн. лв. за подпомагане на земеделците

Предложението е внесено между двете четения на актуализацията на бюджета
5 сеп 2021 19:04, Анисия Иванова
51
ГЕРБ искат още 70 млн. лв. за подпомагане на земеделците
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ настояват за допълнителни 70 милиона лева за подпомагане на земеделските производители. Предложението е внесено между двете четения на актуализацията на бюджета, съобщи БНР.

Средствата са планирани за подкрепа на земеделски производители в секторите животновъдство и производство на плодове и зеленчуци. Вносителите мотивират предложението си с тежкото финансово състояние на земеделските производители заради рекордно високите цени на фуража.

Водещият вносител Десислава Танева се обоснова: "Цените на крайните продукти в животновъдството са на практика с незначителна промяна. България произведе рекордно количество пшеница, борсовите цени на този вид зърно са на рекордно високи нива, разликата спрямо цените от предходната година варира от 20 до 60%. Подкрепата за животновъдството е крайно наложителна".

Внесеното предложение между двете четения на актуализацията на бюджета отговаря на очакванията на фермерите, които преди дни блокираха главния път София - Варна с настояване секторът им да бъде включен в акстуализацията на бюджета.

По-рано днес в интервю за националното радио министърът на финансите Асен Василев заяви, че предлаганата от правителството актуализация на бюджета може да покрие исканията от различни браншове за допълнителното подпомагане. Министър Василев обаче посочи, че решението за конретните разходи вече е в ръцете на парламента, където предстои второ четене на актуализацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари