Говорител на ЦИК: По-добре избори 2 в 1 на 14 ноември

Още 2000 машини ще трябва да се купят, прогнозира Росица Матева
5 сеп 2021 11:11, Елка Василева
29
Говорител на ЦИК: По-добре избори 2 в 1 на 14 ноември
Снимка: архив, БГНЕС

"Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това". Това каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия.

Още около 2000 машини ще са достатъчни, за да се организират и проведат спокойно изборите за парламент и за президент в един ден, подчерта тя и обясни, че ако има решение да се закупят, ще се обяви обществена поръчка и е възможно изпълнителят по поръчката да не бъде досегашната фирма- доставчик на машините за вота.

Още по темата

Според говорителката на ЦИК по-добре ще е изборите да са 2 в 1, като парламентарните се проведат на датата на първия тур на президентските, т.е. на 14 ноември.

Росица Матева обясни, че разходите за избори 2 в 1 ще са по-ниски, защото едни и същи секционни и районни комисии ще организират и произведат и двата вида избори.

"В предходни години възнагражденията за тези комисии не са били в двоен размер, а 100% за единия вид избори и 50% за другия. Ще се спести и от логистиката на бюлетини, машини и всички изборни книжа, ще се спести и от командировъчни разходи на членовете на комисиите извън страната", каза Матева.

По думите ѝ все още не е предаден софтуерът от фирмата, осигуряваща машините за гласуване. "В договора е записано, че ще се плати цената по него, когато бъде изпълнена цялата работа, записана в него. Когато имаме констативен протокол, в който е записано, че целият софтуер е предаден, ЦИК има готовност да изплати остатъка от дължимите суми по договора с фирмата", обясни Матева.

Говорителката на ЦИК посочи, че при провеждане на изборите за Народно събрание и за президент поотделно би било добре да има поне две седмици между единия и другия вид избор. "Трябва да се пренастрои софтуерът, смарткартите отново се параметризират. Това е технологично време, което е необходимо".

Матева подчерта, че ЦИК е с намерение да има една хронограма за предстоящите избори за президент и парламент, но в момента са затруднени заради липсата на дата за парламентарния вот.

 
 


29
Още от Политика
Симов: Маските падат - покупко-продажба на човеци в името на власт и пари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 3 седмици
Това г-жо не е анализ за ....милиони разходи!Нито е питан избирателят ...какво иска, как ще му е удобно, кога ще е по активен, само как ще направим икономии, това не е съществен анализ и може да се направи от ученик в 5 клас!Всъщност Вие не сте ръководител със сериозен управленски опит, а .....говорителка!Извинете ме в такъв случай!
27
1
 
5
 
! Отговори
безсрамници преди 3 седмици
Ние, богатата държава, ще купим още машини, а в Европа никой не ги ползва, даже там, където имаше ги изхвърлиха. За кефа на Рундьо хасковски ще се похарчат едни милиони, народът ще страда, а той взема по 15 000 лева на месец, плюс тлъстата си пенсия, а ние го издържаме, че и втората му жена същи. Засрамете се!
26
0
 
3
 
! Отговори
100 чиновника,на преди 3 седмици
които не им е това работата,се изказаха по въпроса кога и как да са изборите.На тази стрина работата и е когато се определят времето и начина за вота,да каже има ли проблем за решаване от ЦИК и какво е нужно,за да се реши,а след това да изпълнява.Ние гласоподавателите можем да коментираме и даваме мнения.В случая и аз съм съгласен с 2в1 на 14.11.,тоест с нейното мнение,но въпросът е принципен.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Правилно. 60 милиона не растат по дърветата. Тия пари ще свършат добра работа в опосканата държава. А и идва зима, която със сигурност ще е доста тежка.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само не разбрахме защо беше толкова зор да са на 14 ноември.
23
4
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 седмици
Вместо да върнат хартиената бюлетина , плюс машините ,те купуват 2 000 нови машини. Браво бе! Още има пари от Борисов.Лишавате 600 000 избиратели от право на глас.Нинова се усети , ама късно.За това се стигна до този батак.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
2 в 1 ще бъде доста объркващо за много хора . Пак ще има доста отказали се да гласуват .
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Да допълня...Требва да се разберат, иначе war :))) Радев да преглътне обидата, можеше да се случи и по лошо, Бокича също да отстъпи, щото тез "новите" партийки, освен за цирк за друго не стават......хахахаха :)))
20
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 седмици
До Анонимен 7 Амин , дай Боже !
19
3
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 седмици
Връщаме Борисов и махаме Радев.
18
3
 
5
 
! Отговори
предложение преди 3 седмици
я по добре да няма избори . фигуранта да управлява още месец два , да съсипе държавата на пълно , и после ние направо с коловете да му покажем правия път .
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
15 Митева не е значима за никого, бивша книговодителка в НС, ползваща протекции. Шефка на два провалени парламента, с кратък живот. Просто, някой й показа, как се чувстват хора, които получават такива заплахи. А те ги получават и не се обявяват публично, както е по правилата на НСО. Митева веднага се разтрепери от страх и привика шефа на НСО. Комично и жалко.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На 14 ноември за президент, на 21 ноември за парламент и евентуален балотаж.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев без никакви проблеми ще спечели за президент, ама малко да помисли, ако смята да ги бута тези неандерталци, аз ще се откажа от него.......хахахаха :))) Да вземе некоя партия да вземе Митева, че да е отърве от бремето в което е постави Тошко Африкански....хахахахаха :))) Така и не получих смислен отговор, защо нищо значещата за повечето българи Митева, получава смъртни заплахи от некакъв пълен аматьор.....хахахахаха :)))
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само Президента може да определя дата за избори.Всичко друго е импровизация.Конституцията е основен закони в нея така пише.Много по умни хора,от всеки един от нас са я сътворили и гласували,за да се изпълнява а не да се коментира.Така че,каквото Президента определи,това ще е.Демокрацията предполага не само свобода(не свободия)а и спазване на закона.
13
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мене Радев по ме кефи от Бойко.
12
2
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Хора, много е просто, сега сме демокрация и можеме да си ги менкаме политиците, почваме изборен маратон и ще ги изменкаме всичките - Бойко, Радев, Слави, Нинова, Христо, Мая и накрая ще изберем най-добрите, хайде хора да се стегнем и да гласуваме всичките на изборите, а не да си стоим в къщи и да чакаме.
11
1
 
7
 
! Отговори
ало радеФ преди 3 седмици
а иначе при Борисов изборите бяха много скъпи .
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За да има успех Радев, трябва с всяка възможна партия да преговаря за евентуална подкрепа. А той директно с рогата:"Коя е твоята родина.."!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Г-да от ЦИК, сигурни ли сте, че немалка част от избирателите няма да се откажат да гласуват или ще гласуват 1 от 2 ?