Петър Стоянов: Разделението заради икономически интереси и сенки на олигарси

Воплите за промяна в Конституцията говорели за политическа безпомощност
88
Петър Стоянов: Разделението заради икономически интереси и сенки на олигарси
Снимка: БГНЕС

Съединението е едно от най-важните събития в най-новата българска история и по някакъв начин е феномен и в европейската история“, заяви президентът Петър Стоянов в периода 1997 г. - 2002 г. Пред bTV.
„До 1989 г. 6 септември никога не е бил официален празник, припомни той.

„Празнувал се в до комунистическа България, за 100 годишнината имаше големи тържества в Пловдив, но като цяло във времето на моето детство, 6 септември почти не се споменаваше. Споменаваше се крадешком, може би защото беше близо до 9 септември, който тогава минаваше за най-големият и светъл национален празник“, отбеляза Петър Стоянов.  

Още по темата

Според него в речите на всички политици за празника се среща почти едно и също клише – как на 6 септември сме били обединени и сме постигнали националния си идеал.  

„Истината е, че нито преди, нито по време, нито доста време след Съединението, ние не сме били съвсем обединени. Въпросът е в това, че тогава противопоставянето е било заради свръх патриотизма. Днес в много голяма степен зад разединението на българските политици личи не патриотизмът и грижата за България, а икономически интереси и сенки на олигарси. Това е разликата“, посочи президентът на България от 1997 г. до 2002 г.

Според него тогава борците за национално единение са издигали в култ създаването на българска държава, днешните политици се срамуват да говорят за българската национална държава.
„Те говорят за гласоподаватели, за народ, за суверен или за общество. Има даже хора, които смятайки, че са остроумни заявяват: Обичам народа, мразя държавата. Ако беше жив Захари Стоянов, щеше да им каже, че без държава няма народностен просперитет. Без държава няма нито културен, нито икономически напредък за нито един народ – това трябва да е набито в съзнанието на хората, които се занимават с политика. Имаме държава, дайте да я съхраняваме“, призова Петър Стоянов.

Според него непрекъснатите вопли за промяна в Конституцията говорят само за политическа безпомощност.
„Няма никакъв смил да объркваме българския народ с този тип дебат. Въпросът не е в това непрекъснато да променяш Конституцията си или държавното си устройство. Въпросът опира до много по-прости неща – как българските политици да създадат в народа чувство за законност“, отбеляза Петър Стоянов.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
5
 
! Отговори
гласоподавател преди 2 години
Аз бих предпочел да гласувам за Петър Стоянов за президент.
57
3
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
И-и-и-и-и-и-и,прррр.
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Пешо, съгласен, ама не ми откривай топлата вода за нам кой си път, така си е от хилядолетия...
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Членът на комунистическата олигархия единствен от висшият номенклатурен елит на БКП редставляваше България в Трилатералната комисия в САЩ. Коньо не даде никакъв шанс пазарна икономика да се случи и заработи у нас. план РанЪт който К0ньо приложи с кафевкия Политиконом командир единствено включваше две точки.1-приватизация на всички активи и предприятия в ръцете на Коньо-Костов Сие и компания и раздържавяване и създаване на Силови Групировки да укрепне бкп.Бог ще ти въздаде заслуженото конѝ0
54
7
 
7
 
! Отговори
Той е!!! преди 2 години
Това е човека за Президент! Той да трябва да е... този радев.... си мисли, че е на полигона още!!!
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхме какво съединение направиха протестърите -талибани. Трябва да ги изгоним с камъни и никога да не прекрачат парламента.
52
2
 
14
 
! Отговори
Край преди 2 години
Някой толкова обичат Съединението че направо заживяха в Съединените щати.
51
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото с което ще запомнят Петър Стоянов е онова "Иване, кажи си, хората ще те разберат!"
50
5
 
1
 
! Отговори
Buskando Matador преди 2 години
Много бързате да ме копаете!https://youtu.be/pjPA7CXutDwСпециален поздрав за бика на Уолстрийт!
49
5
 
7
 
! Отговори
много париот преди 2 години
много чудо покрай всички национални празници--- А какви истински поборници е имало участвали безименно във поредица от воини без да поискат нищо просто за България ,умряли във неизвестност дори без държавни пенсии ,забравени ,,,,Тези не ги гледайте те със устите си си вадят хляба изкусни са НО децата им са на запад и във Щатите не са обикновени работници във Б-я те живеят във чужбина със пари от Б-я .
48
3
 
17
 
! Отговори
хвалим Съединениетоо преди 2 години
Живеем във Америка ,и се връщаме чат пат пак да ударим някое патриотично изказване ,докато децата вече сме ги устроили във Щатите .
47
1
 
7
 
! Отговори
Може и да имало преди 2 години
Съединение , Но след като видяхме съединението на много наивни във мечтите си хора и на други осребрили и продали всички избити във векове робство и тирания ненаяли се . Дойде края на наивността и видяхме много разделителни линии, които растяха и растат всеки ден .Дори не искам да празнувам защото на този етап Съединението е много пожелателно ,а и всеки знае ,че още утре сме гуша за гуша . При тази разделителна бедност нищо добро не ни чака ,едните се награбиха време е да плащат !
46
8
 
5
 
! Отговори
Сянка на кон преди 2 години
Заслужено в анонимност.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сърбите бяха много над нас заради неограничени контакт със Запада!---///--- Сърбите до края на 70-те смучеха репарации от Германия, Италия и България, освен неограничената помощ от Запада.
44
23
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Този беше най-дебилния президент, и сега продължава да защитава мафията. Прос фашист. Някой трябва да му обясни, че 50 000 човека не излизат на площада заради олигарси.
43
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пеца кажи си......! Що не направихте реформите за които сега ми говорат от ДБ
42
17
 
12
 
! Отговори
сравнението преди 2 години
Хелоу Фюри,кога те пратиха твоите кукловоди от Фашингтон да ощастливиш народа с цвиленето си?Нали си на хранилка във фондацията на саксофониста от Арканзас каксе сети за майнеград,а?Ти си един политически труп!Стой си зад океана и не разнасяй зловонието си!
41
15
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Пешко,ни са бутай и ти!..И твоето слънце залезе,не се поддавай на нездрави мераци!
40
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще падне като Петър СтоЯнов,НО САМО АКО БОЙКО СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборите се печелят от досегашните управляващи (не са само ГЕРБ), а те не искат да управляват защото досегашния им начин на управление е ясен на всички и в Българияи и извън България.