Депутатски надцаквания: НС прие несъвместими предложения в бюджета на ДОО

Депутатите да си поемат отговорността за последствията, заяви Асен Василев
7 сеп 2021 20:00, Петя Славова
101

Продължават разногласията в Народното събрание. Днешният ден приключи с изненадващи решения. Това стана при гласуването на второ четене на промените в бюджета на държавното обществено осигуряване. Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП успяха да гласуват по-голямо от очакванoто увеличение на добавките към пенсиите, предава Bulgaria ON AIR.

С мнозинството на ДПС, БСП и ГЕРБ депутатите приеха на практика три напълно несъвместими предложения. Създалият се хаос наложи бързо след това да излязат в почивка.

Още по темата

"Това е опит за саботаж на бюджета", заподозря Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Няма да има пари за увеличение на пенсиите и за добавките", коментира депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова.

Заради изненадващо приетите предложения остана неясно дали минималната пенсия ще се увеличи и дали пенсионерите ще получават добавки за месеците октомври, ноември и декември. Причината: зелена светлина получиха както идеята на ДПС помощите да са в размер на 120 лева месечно, така и предложението на ГЕРБ те да са по 100 лева. Решенията на на практика формиралото се ново мнозинство станаха повод за размяна на остри реплики между депутатите.

"В тази зала има мнозинство - БСП, ГЕРБ, ДПС - да свикаме извънредно да има кабинет начело", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ"

"Ако НС реши да си измисли приходи, които не притежава, трябва да си поеме последствията", категоричен беше финансовият министър Асен Василев.

"Като не можахте два парламента да излъчите правителство, като се бихте в гърдите партиите на протеста, ами да, ще се сгодим партиите на статуквото", контрира депутатът от ДПС Йордан Цонев.
Депутатите гласуваха също увеличение на минималната пенсия от 300 на 370 лв. Заради хаоса в пленарната зала бяха направени няколко неуспешни предложения заседанието на парламента да бъде прекратено. Споровете обаче продължиха.

"Сега разбирате ли защо на годежа на ГЕРБ и ДПС кумове са БСП? Кумовете от БСП направиха така, че техните представители в комисията по бюджет се обърнаха и гласуваха по друг начин", коментира депутатът от ИТН Любомир Каримански.

"Сега ще ви кажа какво се случва - карате със 150 километра и има стена и вие ще се блъснете в нея", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

"Когато дойде моментът да се увеличат доходите на пенсионерите, всякакви бракове се опитвате да скалъпите, вижте се вас. Лицемерничите", каза депутатът от "БСП за България" Иван Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари