Радев: Необходими са гаранции за прозрачност на изборите

Президентът иска публичност при тестване на машините
8 сеп 2021 19:12, Анисия Иванова
101
Радев: Необходими са гаранции за прозрачност на изборите
Снимка: Президентството

Надявам се ЦИК и изборната администрация да бъдат така подготвени, че да дадат необходимата стабилност и гаранция за надеждност и прозрачност при провеждането на предстоящите избори. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), която се състоя на „Дондуков“ 2 по инициатива на държавния глава във връзка с организацията на предстоящите парламентарни и президентски избори.

Румен Радев посочи, че при определяне на датата за парламентарните избори значително се ограничават възможностите за „маневриране“ във времето предвид факта, че насрочената от Народното събрание дата за президентски избори е последната възможна и предвид върнатия вчера неуспешен мандат за съставяне на редовен кабинет. "В обществото се говори все повече за избори „2 в 1“, но най-важната страна в този дебат е изборната администрация“, заяви Румен Радев, цитиран от прессекретариата на Президнтството.

Още по темата

Радев посочи, че при заявената от ЦИК готовност за организация на избори „2 в 1“ комисията трябва да обмисли много внимателно всяка хипотеза и всички възможни фактори, които в момента се експлоатират за компрометиране на изборите.

По думите на държавния глава разделението на отговорностите между президентската институция и Народното събрание предполага и отделни кампании, и отделни избори, а и трябва да се има предвид, че в досегашната практика не се е случвало съчетаването на тези два вида гласуване. „От друга страна, отделните избори изискват и много повече финансови средства. А тази година българите вече натрупаха чувствителна електорална умора“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава заяви, че при решаването на различни организационни въпроси за провеждането на изборите, трябва да се отчетат различни хипотези, ако изборите са „2 в 1“. Според Румен Радев трябва да се има предвид необходимостта от време, която избирателите ще имат, за да се запознаят с електронните бюлетини при самото гласуване при съчетаване на вота. „Хората ще искат да четат внимателно имена и това време трябва да им бъде осигурено. Ако някой иска да гласува само на едните избори и да пропусне другите, също е важно как да се придвижи по-бързо напред или назад, или да се откаже. Надявам се да успеете софтуерно да оптимизирате тези процеси“, заяви президентът.

Както и при провеждането на отминалите парламентарни избори, и за предстоящия вот държавният глава настоя за откритост при процеса на тестване и сертифициране на машините за гласуване и техния софтуер.

"Още веднъж призовавам за публичност на методиката, за тестване и това да бъде открито за всички политически партии, неправителствени организации, граждани“, заяви Румен Радев. Президентът призова и за по-активна разяснителна кампания за гласуване, тъй като това ще се отрази на провеждането на вота. Той настоя и за своевременно стартиране на обучението на членовете на изборната администрация. Според Румен Радев е необходимо да се отчита и фактът, че при избори „2 в 1“ ще се съчетаят и две отделни предизборни кампании, което вероятно ще доведе до двойно по-малко ефирно време за участниците в двата вота и до потенциални конфликти по тази тема.

„ЦИК винаги е в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те и дали в един и същи ден се произвеждат повече от един вид избор“, заяви Камелия Нейкова – председател на ЦИК. Тя посочи, че „и технологично, и организационно е възможно изборите да се проведат 2 в 1“. По думите на Камелия Нейкова, комисията има готовност на базата на анализ на избирателната активност по секции на предходните избори, да се осигурят допълнителни машини за гласуване, за да се съкрати времето за гласуване и да се избегне струпване на избиратели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: избориЦИКРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еее другаря Радев вдигна стандарта на живот за 3 месеца с 30% другари да ви е честит 9-ти септември а до пролетта 3 лева бензина 6 лева олио
69
0
 
6
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Който не го е страх да е против Тоя
68
0
 
10
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Тоя назначи Правителството, назначи ЦИК, назначи МВР, назначи ДАНС, назначи информационно обслужване,. Сега иска гаранции за честен вот. Какво трябва да значи това, да спечели изборите ли? Е няма да стане!
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя паразитент се изказва още по добре от Божинката направо го задминава
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Провалът на президента е ясен! ВВС -СМЪРТ НА ПЕРСОНАЛА И НЕСПОСОБЕН ДА ЗАЩИТАВА БЪЛГАРИЯ! НЯМА ТЕХНИКА И ДА НАПРАВИ ШОУ НА 6 МАЙ!НЕКАДЪРНИ ГЕНЕРАЛИ! СГРАДАТА НА ПРЕЗИДЕНСТВОТО НАПЪЛНЕНА С РУСКИ АГЕНТИ! СЪВЕТНИЦИ ПОКРОВИТЕЛИ НА МАФИЯТА НАПЪЛНИЛИ ТЕРИТОРИЯТА С ТОКСИЧНИ ОТПАДЪЦИ!
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 83Сега Тонката ще те премахне, щото пишеш на клингонски.....хахахахаха :))) Дори кадъните пишат на глаголица, тоз тръгнал да ръси глупости на клингонски....хахахаха :)))
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов " президент" ам в някой друг живот!!-:)))))) Хахаааа.вица на деня!!!
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80Ти нали беше сред яростните подръжници на Бокича Тонка, знам те ***, никой не можеш да излъжеш.....хахахахах :)))
62
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до " Изход"! Само да те попитам...А защо хората НЕ СМЕЕХА ДА " ПРОТЕСТИРАТ" срещу ДИКТАТОРА Борисов когато беше на власт?-:))) ЩО ЧАК СЕГА? Ами щото ДИКТАТОРА ЩЕШЕ ДА ГИ СМАЧКА ЧРЕЗ ПОЛИЦИЯТА ТОГАВА!-:( А сега се чувстват СВОБОДНИ нали?Българина доказа,че никой не го плаши,щом засенчва ЛИЧНИТЕ МУ ИНТЕРЕСИ!!! Нали?-:(((( Жалко но факт уви!!!
61
5
 
14
 
! Отговори
изход преди 2 години
абе радЕФ , не знаеш ли че отвън има протести срещу твоето правителство , или си спокоен че лошите полицаи ги пазят ?
60
4
 
0
 
! Отговори
gosho преди 2 години
До българинvidyahme ya tvoyta itn .i tya se otteche bezslavno
59
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори нема да си правя труда с теб....пффффф, все едно слушам развалена грамофонна плоча.......Радефффф..... само това ли ти дойде на акъла.......хахахахахах :))))) Не съм сбъркал в превенката си, че си много ограничена кадъна :)))
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, ти си организаторът на изборите така, че по презумция изборите са честни, нали?
57
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
до 71 И защо мислиш така?-:) Защото НЕ подкрепям " лидера" ти ли? -:)))
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Необходими са гаранции за прозрачност на Фигурите...
55
6
 
8
 
! Отговори
Мут Лабен преди 2 години
Бойко Борисов- президент!
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 50 Не разбрахме само едно.Ти за Америка ли искаш да " работим"?-:(((
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българинТи си болен човек!
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фуражките се покатериха на павета и ликвидираха държавата, еггасси !
51
2
 
10
 
! Отговори
нищоправещият преди 2 години
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!