Стоев поздрави РС Македония за 30 г. от независимостта й

Падането на „стената“ помежду ни се оказа дълъг и болезнен процес
8 сеп 2021 20:46, Елка Василева
37
Стоев поздрави РС Македония за 30 г. от независимостта й
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев поздрави Република Северна Македония по повод отбелязването днес на 30-тата годишнина от обявяването на независимостта на страната, съобщиха от МВнР.

Външният ни министър подчерта, че България първа в света е признала независимостта на тогавашна Република Македония. Оказаната от България подкрепа към стремежите на младата държава е бил естествен и искрен акт, приветстван от обществено мнение, и е доказал своето историческо значение.

Още по темата

„През последните 30 години подкрепата на България не беше нищо друго освен безкористен акт на приятелство и силна вяра в споделено европейско и евроатлантическо бъдеще. Винаги, когато Република Северна Македония е изправена пред сериозни проблеми, България е готова да помогне, независимо от собствените си предизвикателства“, изтъкна външният ни министър в обръщение, изпратено до министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Българският външен министър припомни и големите очаквания от началото на 90-те години, че политическите промени в новопризнатата държава ще донесат възможност за преодоляване на изкуствените разделения, наложени на хората от двете страни на границата. „Дългоочакваното падане на „стената“ помежду ни се оказа дълъг и болезнен процес. Пълното й разрушаване все още изисква силна политическа воля и смелост за изкореняване на негативните възприятия и стереотипи“.

Външният ни министър изрази увереност, че пълното прилагане в дух на добра воля и от двете страни на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. може да бъде основа за по -амбициозни и истински европейски отношения между България и Република Северна Македония.

„Вярвам, че не само нашето минало, но и бъдещето ни е общо в семейството на Европейския съюз“, заяви министърът на външните работи на България. Той призова в името на бъдещите поколения задълбочаването на сътрудничеството да продължи с оглед постигане на напредък и осезаеми резултати в полза на гражданите, региона и Европа като цяло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентски Неадекватник! Вън! Марш у Македония, бе Антибългарски Министър! М#?@!:((*@*~>>>>>∆!!! Държава Македония с българско по етнически произход население съществува от 1991, а по документи нацията е започнал да се преобразува и съзнателно отделя от българските си корени от 1944! За каква независимост говорите бе..!
21
3
 
0
 
! Отговори
Б.Борисов преди 2 години
Очаквайте Бойко от своя профил да поздрави всички българи послучай 9 септември,деня в който *** се освобождава от фашизма!
20
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 2 години
гърците ни откраднаха Беломорска тракия!!!гарантирано от Англия
19
4
 
3
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Вече се чудя защо ли ни трябваше да ги признаваме тия нагли неблагодарници ! Но може би защото не ги знаехме що за гнила стока са..!
18
1
 
13
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Сегашните македонци не са ни братя, въпреки че родът ми е оттам, изселен след балканските войни. Трябва да се престане с емоциите и братосването. Ние сме държавата която първа ги призна, а те на този ден ни споменават на последно място. Злобен, комплексиран объркан народ с мания за уникалност внедрена им от сърбите и изпитващи ужад като чуят Бългатия, но иначе 1 от 5 човека с български паспорт. Аз не бих се редил за сръбски или гръцки само за да мога да пътувам. Всеки сам да си прави изводите.
17
8
 
3
 
! Отговори
Krass преди 2 години
Много добро, политически коректно, изказване.Хванете първо да прочетете статията, преди да критикарстватеТИКВеници!!! Да не забравите да гласувате за Винету.
16
2
 
3
 
! Отговори
Яне преди 2 години
За много години македонци каде и да сте за много години мой народе
15
0
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Желкята пръв ги призна
14
4
 
9
 
! Отговори
От народа преди 2 години
Сега остава само Македония да се присъедини към България!! Ще стане!!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жеката едно време първи ги призна тези за независима държава, но те не са ни благодарни.
12
4
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Министъра наля гориво в РМС , те са Държава от 30 години .Нашия се изтъпанчи и призна че са независими от 30 години .Това е недопустимо за Български Министър . Няма ли срам този човек от дедите си и от децата си ?Насади ни на пачи яйца .Правилното поздравително писмо беше - честита 30 годишнина от създаването на СМР .
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бегай от тука ве Стоев, ко ги поздравяваш тези предатели, бати плазмодия мен.....хахахаха :))) Да бехме ги оставили в Югото, поне щяха да се наричат сърби, немаше да ни се репчат.....хахахаха :)))
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви поздрави. Айде у лево.
9
2
 
10
 
! Отговори
Сърбомански лайна преди 2 години
Одите у СРБИЯ нали сте прави србета
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да те обиждат публично, да ти горят знамето и министъра да е горд с тея хора, само бг министър го умее тва
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия още ли не са разбрали че от Македонец Бугарин не става. Оня сеяндур жабата ги призна за държава даде им танкове и оръдия да ни тепат. Оставете ги да си трошат главите. Никакъв ЕС те са за Марс. Дека си земьо македонска Марсиянска. Македонците с Българско самосъзнание ги третирата като кучета. БГ паспорти получиха такива дето ни псуват и сега са в Германия. Шкембе войвода им продаде паспорти. Направи гушка. Чее мно слабичък.
6
4
 
9
 
! Отговори
Руската подлога преди 2 години
РАДЕВ продаде България ,доживот в пандиза
5
1
 
9
 
! Отговори
а стига бе преди 2 години
а за благодарност те горят знамето ни и ни обвиняват че им крадем историята . чудя се как още не са предявили претенции към Египет , щото Александър македонски е бил там .
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откраднатата българска земя от Сърбия през 1912 година, днес е независима. Това е подарък от Сталин. От Чърчил няма нищо от откраднатото от Гърция.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само в бг управата са безгръначни чуждо поклонници, иначе като става дума за данъци и полицейшина са номер 1