БСП и тази година почете 9 септември пред Паметника на Съветската армия

Съдбовната дата, която разделя обществото
175

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Градската организация на БСП в София  отбеляза 77-ата годишнина от 9 септември 1944 г.

Програмата включваше поклонение и поднасяне на цветя и венци на Паметника на Незнайния воин, пред Паметника на съветската армия, а след това и пред Паметника-костница в кв. „Лозенец“.

Вчерта ще има и тържествен  митинг-поклонение на Братската могила в Борисовата градина.

В събитията участват председателят на БСП – София Калоян Паргов, членове на Изпълнителното бюро и Градския съвет на столичната организация и на Българския антифашистки съюз, народни представители, общински съветници, членове и симпатизанти.

Датата 9-и септември разделя обеществото от години. Днес дори скара депутатите. От "Демократична България" дори напуснаха залата по време на изявлението от "БСП за България".

Първи с декларация за 9-и септември излязоха от "Демократична България", в която посочиха, че на днешната дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим.

За съжаление, за 30 години в България не беше намерено помирение, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов /ДБ/ от трибуната. Той припомни, че Народният съд е произнесъл 2730 смъртни присъди, а на Нюрнбергския процес има само 12. Разстреляни са хора, които са се борили за българската национална идентичност. Димитър Пешев, организирал защитата на българските евреи, е осъден на 15 години затвор, отбеляза Атанасов. Важно е да се припомнят тези факти, защото има опасност през годините да бъдат засипани от прахта на историята, заяви той. За да има помирение, трябва да има покаяние, отбеляза Атанасов.

Александър Симов /"БСП за България"/ реагира, че от всеки друг е очаквал декларация за 9-ти септември, но не и от "Демократична България". "Половината тук са деца на старата номенклатура, част от вашите родители тази вечер ще празнуват и оттук нататък всяко изречение от "Демократична България" трябва да го възприемаме като карикатура", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: БСПпаметник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родоотстъпници празнуват настъпването на червената диктатура. Даже депутата на БСП косвено си го е признал, каот е заявил, че от ДБ не трябвало да говорят такива неща, защото и сред тях имало от червената номенклатура. Явно и на него му е ясно какво значи да си част от червената номенклатура: престъпления, ограбване на държавата, репресии и лъжи.
92
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 106 А нещо за Американофилите да кажеш? -:))
91
3
 
12
 
! Отговори
червени боклуци преди 2 години
чугунени глави,демагогия,популизъм,двуличие. Червената кукувица Нинова не се ли снима пакс цветя пред паметника на Правешкия каскет?
90
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас все едно гледам Живков и Брежнев в страсна прегръдка и целувки уста в уста и масите маршируват и ръкопляскат и четирите лагери на смъртта пълни с врагове на народа а партийните секретари водят писмени доноси кой не са дошли на площада пред паметника на съветската армия терора продължава ужаса е пълен хиляди убити без съд и присъда ......
89
1
 
11
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
До Анонимен онанимен, сащ са танкнали целата втора световна, осигурявайки ресурс на великобритания и русия едновременно, изнасяйки войната в тихия океан на собствен гръб и на всичко отгоре участвайки с армия на западния фронт. нещо не си спомням флотилии руски и наглийски самолетоносачи да громят гордата имперска армия. така че, думите ти имат некво основание само ако са писани за "работническо дело"
88
0
 
16
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
докато има альоша вместо батенберг и сажецката арниа вместо монумент на българските ханове/царе, и дума не може да става за независима българска държава. има политически обособена територия със некво име.
87
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви ли е срам да се гарите с направеното от съветската армия за спасяването на Европа и света от хитлеристка и паметта на милионите загинали от тази армия. Кой е виновен,че демократичните западни армии не се включиха във войната по-рано и да се срещнат със съветската армия много по на запад а не в Берлин. Тогава те щяха да ни "окупират". Но те чакаха да се включат в последният момент след като основните противници се изтощават. Затова сега се възхищават от стандарта им.
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин 79 Ти срещу историята на България ли си тръгнал???!-:((((
85
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 84 (Помнещ) И аз помня, другарю, и аз помня! Помня как Бойко Борисов подари на Владимир Путин кученце! Помня как защитаваше този грозен паметник! Помня как отиде на спявка в руското посолсво, да пие руски чай с посланик Митрофанова (разбира се, уж да обсъждат "изгонването" на руски дипломати).И други неща помня, другарю, но няма място за тях тук!А незнанието на закона не е смекчаващо обстоятелство и законът се прилага с пълна сила и спрямо незнаещите. Това за твое сведение.
84
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за демонтаж и разрушаване на паметника на съветския окупатор, познат като М О Ч А ! Всеки, дръзнал да се противопостави на премахването на терористичния паметник, трябва да бъде нареждан до стената или слагна на електрическия стол МОМЕНТАЛНО!
83
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По телевизията казаха - хиляди почетоха паметника на съветската армия...мисиркиии луди ли сте бе,я ги вижте, че я има 50човека, я не.
82
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: да се премести Да, прав си! И кой го пази паметника? Пази го "антикомуниста" Бойко Борисов, който подари на Владимир Путин кученце! Ама ние помним, не забравяме!Сега някой радикален русофил ще се разкрещи, че никъде не се унищожавали паметници, защото те били част от историята която трябва да пазим.Ами ей го на пресен пример - в САЩ започнаха да премахват паметници на генерали от Конфедерацията, страната в гражданската война която е защитавала робството!
81
2
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 84 " българин"! От нищо не е болен! Той знае!-:) Ти самият си болен,от Незнание,! И се радвай,че все още Незнанието е Ненаказуемо!-:)))) Леле леле.......-:(((((
80
3
 
20
 
! Отговори
да се премести преди 2 години
Паметникът на съветската армия да се премести в музея на комунизма далеч от центъра на София. Докато го има този паметник на съветската армия ще има проблеми и това е очевидно. Надраскват го и изцапват поне 15-тина пъти всяка година. Да сте видели някой да е надраскал поне веднъж паметника на апостола Левски вече повече от 140 години или паметника на цар Освободител. Отговорете си сами защо е така...Защото истинските неща не се надраскват и оскверняват.
79
4
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
9-ТИ СЕПТЕМВРИ 1944! ПРЕВРАТ И ЗАВЗЕМАНЕ НА ВЛАСТТА СЪС ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ! БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В МАРИОНЕТКА НА СССР А ЗА ГОВОРИТЕЛ ЗА СССР НАЗНАЧЕН ТОДОР ЖИВКОВ!
78
4
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 78 Ти от какво си болен? Въпросът ми е за психиката, какво ти има? Какво значи "слуга" на първо място, защото такава длъжност в България никога не е имало.Ако имаш предвид "домашна помощница" или "прислужница" това е различно. В демократичния свят няма срамна работа. Дори прислужниците си наемат свои прислужници ако имат нужда. Наемният труд не е срамен.
77
0
 
0
 
! Отговори
пак аз преди 2 години
нещо не виждам вече рекламата с маркета за 6-те санти, пуснете за тия от първата снимка за 9 санти с некоя другарка ....
76
2
 
9
 
! Отговори
Бсп е в будна кома.. преди 2 години
Нинова с корупцията няма да приключи, защото е част от нея (Техноимпекс, Булгартабак, уволнена е от Станишев за корупция), но с БСП ще приключи окончателно след тежката загуба на изборите.
75
7
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Ето че са ми нацвъкали 12 минуса децата!-:))) Браво деца! Доказателство,че само " дечица" се разхождат днес в нета!-:) И точно вие " държите" за дедо си Борисов,щото Не помните друг " политик" в краткият си животец! И аз не харесвам вашите днешни празници! Но си трая! " Хелоуин" да не би да е български? Американски бълвоч,който сте прихванали през годините!-:((( Но си трая! Джендърски празник! Безсмислица нвмаща общо с българското нали? Така че всеки следващ празника си и точка! -:)))
74
5
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ще гласувам за тази партия, която обещае да премахне омразния паметник на армията окупирала Родината ми, България! Гласувах за Демократична България на последните избори, дано не ме разочароват!