БСП и тази година почете 9 септември пред Паметника на Съветската армия

Съдбовната дата, която разделя обществото
175

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Градската организация на БСП в София  отбеляза 77-ата годишнина от 9 септември 1944 г.

Програмата включваше поклонение и поднасяне на цветя и венци на Паметника на Незнайния воин, пред Паметника на съветската армия, а след това и пред Паметника-костница в кв. „Лозенец“.

Вчерта ще има и тържествен  митинг-поклонение на Братската могила в Борисовата градина.

В събитията участват председателят на БСП – София Калоян Паргов, членове на Изпълнителното бюро и Градския съвет на столичната организация и на Българския антифашистки съюз, народни представители, общински съветници, членове и симпатизанти.

Датата 9-и септември разделя обеществото от години. Днес дори скара депутатите. От "Демократична България" дори напуснаха залата по време на изявлението от "БСП за България".

Първи с декларация за 9-и септември излязоха от "Демократична България", в която посочиха, че на днешната дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим.

За съжаление, за 30 години в България не беше намерено помирение, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов /ДБ/ от трибуната. Той припомни, че Народният съд е произнесъл 2730 смъртни присъди, а на Нюрнбергския процес има само 12. Разстреляни са хора, които са се борили за българската национална идентичност. Димитър Пешев, организирал защитата на българските евреи, е осъден на 15 години затвор, отбеляза Атанасов. Важно е да се припомнят тези факти, защото има опасност през годините да бъдат засипани от прахта на историята, заяви той. За да има помирение, трябва да има покаяние, отбеляза Атанасов.

Александър Симов /"БСП за България"/ реагира, че от всеки друг е очаквал декларация за 9-ти септември, но не и от "Демократична България". "Половината тук са деца на старата номенклатура, част от вашите родители тази вечер ще празнуват и оттук нататък всяко изречение от "Демократична България" трябва да го възприемаме като карикатура", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: БСПпаметник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При соца ако предложехте на някой да работи като слуга, щяха да ви заплюят в лицето.
72
4
 
7
 
! Отговори
България преди 2 години
Една нищожна държавичка в процес на изчезване(в съвсем буквален смисъл).
71
1
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
От паметника на съветския поробител всички фенове на мързела и националното предателство се насочиха към паметника на башибозука от Батак за да почетат другите си поробители които са вършили същата работа като съветските им братя! Сринете го това злокобно място и го посипете със сол! Само робите имат паметници на поробителите си!!!
70
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Украйна реши да напусне СССР и стана независима държава, имаше промишлен потенциал значително превъзхождащ Германия (обединена Германия). Военно промишления потенциал на Украйна тогава превъзхождаше практически всяка страна в Европа, включително Франция. Що се отнася до корабостроенето, Украйна можеше да построи всякакви военни кораби. Украйна можеше да произвежда космическа техника, ракети, междуконтинентални балистични ракети и самолети. Автобуси. Сега Украйна е страна от Третия свят наред с България.
69
1
 
10
 
! Отговори
гнус преди 2 години
повръща ми се от вас трябва да бъдете съдени за делата на дедите си срешу българския народ
68
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като гледаш тези коунисти как се кланят пред паметника на поробителя, не се чуди , че македонските комуисти ни наричат фашисти.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява и да затъва в тежки социални, икономически и политически кризи.
65
5
 
9
 
! Отговори
123 преди 2 години
Гнусни въщества, поклонници на геноцида над собственият си народ.А кога ще празнуват трите фалита за 45 години, или предложението им да сме 16ста република на ссср?Или избития елит, опита на г.димитров да сме част от югославия?А създаването на пишман македонците, или атентата в Ал. Невски?
64
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо няма паметник на Османската армия която през 1396 година донесе свобода и просперитет на България?
63
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E това е неморално. Тези хора са зомбирани. Какво е това унижение да полагаш венци на паметник на армия която е внесла толкова много смърт у нас.
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
брао днес.бг, мноо сте "разчупени" днеска, бих казал разкрепостени! като отворих сайта първо ме огря лицето на маркета, чехкинята - "малката каприз", и си викам убарках сайта, ама като видех комунистите с венците по-доле - нема грешка!
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Седесарката Корнелия я няма?! Защо?
60
4
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да вардят паметника нощеска че утре ше е боядисан :)))
59
6
 
9
 
! Отговори
РУМЕН РАДЕВ... преди 2 години
ВМЕСТО ДА СЕ СНИМА ПРЕД ПАМЕТНИКА..... ТРЪГНАЛ ДА ОТЦЕПВА ЦЕЛИ СТРУКТУРИ ОТ БСП, ЗА НОВАТА СИ ПАРТИЯ........ СРАМОТА, ДРУГАР РАДЕВ..!!... ЩЕ ИМА ДРУГАРСКИ СЪД, ДА ЗНАЕШ.....
58
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна трябваше да сме го срутили този паметник, че да се спрат мъките вече на тия смъртници от снимките. Едва кретат старците, обаче се наредили с китките да оплакват загубената си младост.
57
9
 
25
 
! Отговори
Ямболия преди 2 години
9 септември е черен ден за България.
56
14
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Народен съд за ГЕРБ и Борисов!!!
55
4
 
19
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Въшльовци, безродни.
54
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ръст от 45% на просещите деца по улиците за годината. Най-много са в София, повечето са малолетни.