Бюрото по защита на свидетели минава към правосъдното министерство

На второ четене: Правната комисия го взе от главния прокурор
Обновена: 10 сеп 2021 14:20 | 10 сеп 2021 14:17, Александър Попов
196
Бюрото по защита на свидетели минава към правосъдното министерство
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в парламента окончателно прие промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, които предвиждат Бюрото по защита на свидетели и магистрати да бъде извадено от контрола на главния прокурор и да премине към правосъдното министерство.

Около три часа бяха нужни на депутатите, за да гласуват всички текстове. В началото на заседанието се стигна до размяна на обидни реплики. Напрежението нарасна заради предложения за промяна в дневния ред, процедурни правила.

Тъжно е за хората и семействата им, но това са решения на държавата, коментира главният прокурор Иван Гешев след приемането на законопроекта.

Един от моментите, които предизвика спор в комисията беше може ли да се обжалва отказ да се предоставя защита.

Изненадана съм, че отказът не подлежи на обжалване. Отказът подлежи на обжалване по общия ред на АПК, обясни Николина Ангелкова от ГЕРБ.

Още по темата
Според Гешев отказът ще подлежи на съдебен контрол и това ще застраши застрашените свидетели.

Най-разгорещен беше дебатът какво да се случи със сградата, която ползва бюрото. Предложението е и тя да мине към правосъдното министерство.

"Противопоставяме се всички материални активи да минат към МП. Да бъдат изключени недвижимите имоти, които са предоставени на главния прокурор от ВСС. Единствено и само в правомощията на ВСС е да управлява недвижимите имоти на съдебната власт. Тези имоти, които се ползват от бюрото, са на съдебната власт и са предоставени на главния прокурор", каза зам.-главният прокурор Даниела Машева.

Според Мая Манолова пък е било абсурдно да се отделя толкова време за сградата при положение, че тя е държавна собственост

"В съдебната власт водещ е принципа на законосъобразност, а не по целесъобразност, имаме интерес бюрото да продължава да функционира. Доколкото знам министерството разполага с огромен сграден фонд, но става дума за конституционни разпоредби, а иначе за принципа на целесъобразност, логично е, ще съдействаме, каза Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев изрази опасения още, че има риск за живота на охраняваните лица заради преместването на Бюрото. И допълни, че ще сезира Конституционния съд заради прехвърлянето на всички дълготрайни материални активи, ползвани от бюрото, включително и сградата, от съдебната власт към Министерството на правосъдието.

Дали гласуваните промени ще влязат в сила ще се реши в пленарната зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
0
 
! Отговори
Инженерка: преди 2 години
НАСОЧВАТ СЕ КЪМ ГЕШЕВ, ЗА ДА НЕ ГЛЕДАМЕ КАК РАЙОННИТЕ СЪДИИ СЪС ЗАПОВЕДНИ ДЕЛА ОГРАБВАТ, УНИЩОЖАВАТ ПОТРЕБИТЕЛИ НА БАНКИ И ТОПЛОФИКАЦИИ.
153
4
 
0
 
! Отговори
Булгаристан преди 2 години
Големи специалисти по право се извъдихте,иб риците на фигуранта Грипен?!Ми не е важно Гешев да арестува Баневите и останалата гмеж,дето разсипа фабриките на Родината ни построени с потта и кръвта на нашите родители?!А на всичкото отгоре,като ги гледам какви наглеци са,ще ги намъкнете и в парламента и във властта та да си донапълнят сметките с някой и друг милиард?!А дежурния ламбарник който се пинизи с НАТО,да се завре на майка си в оная работа и да не се показва от там,интригант долен!!
152
6
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Гешев какво ви е виновен? Защото върши работа.
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много опростяваш ,съвсем умишлено.Само Баневи са приватизирали около 30 работещи завода и един морски курортен комплекс ----////----- Ако ще и 130 предприятия да са приватизирали, това е било преди 20 години. Нито ще се върнат парите, нито предприятията. Не може това да е основно и единствено занимание на Прокуратурата, и за това да получават тлъсти заплати. Това е просто юридическо циркаджийство за успиване на масите.
150
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Угрижен ми се вижда нещо другаря Вишински. Що така? Издърпаха му килимчето изпод краката май?
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** аз що си хабя гениалната мисъл напусто.
148
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаааа....задълбал е във велики мисли.
147
3
 
6
 
! Отговори
До 177 преди 2 години
Много опростяваш ,съвсем умишлено.Само Баневи са приватизирали около 30 работещи завода и един морски курортен комплекс.След като 29 са разграбени и унищожени,парите от изпълнени поръчки прибрани,а работниците изхвърлени на улицата,само в Девня са 10 000 души уволнени без заплати и т.н.несъстоятелност проточена във времето.Това е чисто талибанско мероприятие,омазани в алчност и самозабрава.Но иначе златна мивка за нея и сребърна за него в резиденцията им строена с " честно" спечелени пари.
146
9
 
9
 
! Отговори
помислете преди 2 години
Когато се води съдебното дело, прокуратурата има задължението да докаже престъплението и осигури доказателствата, в т.ч. и свидетелите. Именно затова прокуратурата има интерес свидетелите да са максимално защитени. С настоящите опити за промени се цели защитата на свидетелите да отиде в една незаинтересована структура, където ще се получи пак никой да не е виновен, ако стане пробив. Не разбирам как в ЕС може да има специализиран прокурор Кьовеши, а в България да няма специализирани прокурори.
145
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заслужавате да сте слуги, айде сега отивайте да търкате билетчетата.
144
3
 
8
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Корумпирана до ушите съдебна власт,корумпирана и престъпна полиция,депутати- слуги на мафията,корупция на всички нива в държавата и общините - поголовни кражби и злоупотреби,това е всичко друго но не и държава,а процъфтявала десетки години мафиотско-олигархична структура,а ти народе гласуваш не кой да те управлява,а кой да те краде. Такава държава с такъв народ,кучета ги яли.
143
2
 
18
 
! Отговори
Махайте преди 2 години
спец прокуратурата.Нека се върнат Черепа и Василев, те са честни добре облечени бизнесмени. Пуснете собственика на хотел Маринела, Стайков - с качествените питиета, Баневи с 1 млрд приватизирани. Дайте шанс на добре облечените бизнесмени да гепят от вас още 10 млрд. Те не са ваши пари - те принадлежат на мафията.
142
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лек по-лек ще закрият и НСО и специализираните съд и прокуратура ,няма как съд в друга държава да освободи под домашен арест наркоман който е карал с 100 км.и е убил човек ,а подобни случеи вече да много
141
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А честито на мафиотчетата,вече нямат свидетели,чиста работа!И на техния слугинаж от мижитурки честито,че си заработиха хонорара,а по колко милиона им прехвърлиха? 3 ч.без обществено обсъждане и формално изслушване на гл.прокурор,когото изобщо не го чуха.Ами,така де,защитените свидетели от независимата прокуратура заминават при зависимата изп.власт,рашковци и др.милиардерчета.Няма да има и свидетели срещу корупция в изп.власт,защото ще играе тоягата,а камо ли руски шпиони.Радев ще става фараон.
140
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ванката Гешева ще бяга в Турция при Бате Бойко. Заедно ще живеят и ще се крият от САЩ и Списъка Магнитски.
139
4
 
7
 
! Отговори
До 167 преди 2 години
Полицейските не са кой знае колко - сержант с 10 години стаж -1500 чисти, офицер с 10 години стаж - 1800-2000 чисти.Виж в бюрото по защита заплатите са с по 1000 лева отгоре над полицейските. А не правят почти нищо.
138
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съд за Радев
137
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не са публикувани заплати на прокурори, съдии и полицаи???? Защо за учители и доктори във учебните и висши учреждения трябва да се гласува бюджет, а за гореспоменатите нищо не се споменава. Това показва че сме полицейско-мутренска държава!!!!
136
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, но цените си вървят нагоре, освен това идват няколко вида кризи, но всико е точно.
135
5
 
16
 
! Отговори
процедурно питане преди 2 години
а защо защитата на свидетели не мина към културното министерство.. по би прилягало на сегашната власт.