Какво става с бежанци, влезли у нас, а не могат да излязат?

Преминаването на отговорността към МВР е правилно, смята експерт
10 сеп 2021 12:13, Петя Славова
32
Какво става с бежанци, влезли у нас, а не могат да излязат?
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев свика съвет за сигурността за опасностите пред националната ни сигурност, сред които е и очакваната мигрантска вълна.

"Съветът за сигурност се свика по много важен въпрос за превантивни мерки. За мен е правилно преминаването в едни ръце на отговорността за оградата по границата, за да се знае кой е отговорен и за охраната, и за поддръжката на това съоръжение". , обясни пред БНТ Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Да се създаде постоянен Секретариат към Съвета по сигурността заради динамиката с бежанския натиск, е нещо, което също приветствам, допълни експертът.

Той обясни, че в контекста на ситуацията с мигрантския натиск, един от ключовите въпроси пред страната ни е следният:

България е транзитна страна, но много държави на пътя за Западна Европа вече изградиха свои преградни съоръжения - какво става ако някои бежанци влязат у нас и след това не могат да излязат?

По думите му, Гърция е построила много сериозна ограда, невъзможна за преминаване. От тази гледна точка, нашата ограда не представлява толкова солидно съоръжение.

Според експерта по сигурността, Европа трябва да съдейства с различни механизми за това масите от мигранти да са близо до своите територии.

 Вече има много мигранти на териториите на Пакистан, Индия, Иран, Турция също, така че трябва да се работи с тези страни, да се търсят начини как Европа може да помогне, така че да могат да се държат тези маси хора близо до своята територия и до своите държави.

Относно проблемите конкретно за нашата страна, Божилов подчерта, че каналджиите са най-сериозният от тях.

 Каналджиите са изключителен проблем - те генерират огромни приходи, които след това отново се връщат за криминални дейности, това е пряк удар върху българската сигурност, удря се и върху имиджа на България.

Считам, че трябва да направим подготовка за площадки за потенциално възвръщане, включително на някакви мобилни лагери, ако се случат неблагоприятни развития на ситуацията и се породят нови бежански вълни. Просто трябва да бъдем готови, допълни Божилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нужни са добри условия на границата за излизане и никой няма да се задържи в бедната ни, мизерна държава!
26
0
 
6
 
! Отговори
фуражка преди 2 години
Милиционер не може да подържа и ремонтира огради докото пази на дупката.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бежанци дето вадят по 20 хил евро не са бежанци. Колко българи разполагат с толкова?
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гърците направили тена, която е почти невъзможно да се премине, турците също - а ние кога?
23
0
 
10
 
! Отговори
Каналджиите преди 2 години
имат приходи и плащат % на някой по-висшестоящ, затова каналите си стоят и активно се ползват....Това е много добре организирана схема. Както се казва: "Всичко е пълен хаос, само престъпността е организирана".
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Границата по Живково време се пазеше от армията. Нелегално желаещите да преминат бяха много малко, а успешно преминалите почти николко. Защо ли?
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потресен съм от логиката на настоящото правителство!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво общо има въпросът в заглавието с мнимия му "отговор" в статията? Да се направи нов чновническо-фуражен орган, да се оплачем на Европа и да гледаме гръцката "ограда". Съвсем в "канона" на Фуражников - скудоумие, празнословие и безхаберие до дупка!
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то е ясно, ние сме разграден двор и тука ще се напълни с " афганци" черни като нигерийци, демек АФРИКАНЦИ!!! Никой няма да ги пусне към вътрешността на континента- нито унгарците, нито румънците, нито сърбите! Ще си ги гледаш у вас бе Янев, егати инвалидите управляват тая държава, абе пазете границата , какви " мобилни лагери" ще правите бе??? ТИКВИ!!!
18
2
 
21
 
! Отговори
Минск преди 2 години
Граница се пази с армия, а не с полиция. Не знам кой им дава акъл на тия...
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спокойно се вливат с останалите 'българи'
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За българите пари няма ,но за тези има ! Така ли ви наредиха от запад !
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само каналджиите. И ромеите са проблем. Вече не останаха населени места без гета, в които се развъждат и вършеят. Време е да се подпише спогодба с индия да си ги вземат. Какви български граждани са те като не внасят и една стотинка в бюджета ни, а само точат? Български граждани са само когато има аванта.
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са джиповете Landrover дето Камерън ги подари на Т*квyн? Защо са ги купили тези фордове дето не са проектирани за офроуд а за асвалтирани и равни пътища?
13
4
 
7
 
! Отговори
С тия мигранти преди 2 години
само Динко може да се справи, щото Рашкоф не му е началник.
12
3
 
8
 
! Отговори
Трябва да сложат преди 2 години
камери да гледаме какво става по границата и зад стълбовете. После Рашков да го носи в парламента и да го пускат по всички телевизии за да няма насилие над мигранти. Иначе оная с фашиската прическа и Слафчо от фейсбука ще зоват за линчуване на полицаи на работа.
11
2
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Гледай пак ама тоз път внимателно и задължително си сложи очилята - оградите са две - една от българска страна и една от турска, помужду им е т.н. бразда. върхът на българската ограда е наклонен към българия а на турската към турция. Отделно на върха на всяка ограда има спирала на Бруно, така че никой не може да се покатери на тях без да си съдере дрехите и кожата. Аман от разбирачи по всичко.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ли разглеждат ли като кандидати за статут на бежанци и съответно съдът да решава дали да бежанци или не и съответно екстрадация? Всеки които се е запътил към Германия ли трябва да дундуркаме и храним само защото сме гранична държава? Нашите нямат никакъв авторитет да отстояват интересите на страната и козируват на Меркел. Тя си ги покани официално, да си ги взема.
9
2
 
3
 
! Отговори
Ей преди 2 години
ама тия верно са объркали монтажа хахах. Сигурно е по архитектурен проект. Те така архитектите ги виждат нещата. Защото ако е наклона към турска територия ще е в нарушение и в чужд имот - питай Комитова, тя знае кое е незаконен строеж.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам оградата на снимката е с обърнати мрежи с бодлива тел към България, та значи мрежата е за да не могат от България да бягат... То върху тази мрежа може да се покатери човек и да прескочи в България. Ако беше за да пази от мигранти влизащи от Турция, трябваше наклонът в горната част да е към Турция.