2,5 млрд. лв. повече приходи и 2,3 млрд. лв. повече разходи в бюджета

Парламентът прие на второ четене актуализираната рамка
11 сеп 2021 07:45, Петя Славова
28
 2,5 млрд. лв. повече приходи и 2,3 млрд. лв. повече разходи в бюджета
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие единодушно на второ четене актуализираната рамка на държавния бюджет за 2021 г. Четири дни и поредица от удължени заседания бяха нужни на депутатите за приемане на промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, Закона за бюджета на НЗОК, Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Актуализацията на бюджета за тази година предвижда с 2,5 млрд. лева повече приходи и 2,3 млрд. лева повече за разходи, основно за мерки във връзка с COVID кризата, предава БТА.

Седем милиона лева бяха отделени за допълнителни възнаграждения за октомври, ноември и декември на служителите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главна инспекция по труда за работа на първа линия в пандемията от COVID-19. Предложението беше направено от Деница Сачева /ГЕРБ-СДС/ и беше подкрепено от 188 народни представители, 28 бяха "против" и 6 се въздържаха.

Още по темата

За Министерството на здравеопазването са предвидени средства в размер до 224 035 600 лв. за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19, за подкрепа на работещите на първа линия в борбата с пандемията, както и за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19. За закупуване на Ремдесивир се отпускат допълнителни 16,6 млн. лева.

С актуализацията на бюджета се дават 60,5 млн. лева за обезпечаване на ведомствата в условията на засилен миграционен натиск. По предложение на БСП беше разписано коя институция колко пари получава и този подход беше подкрепен от финансовия министър Асен Василев. От тези средства за МВР са 37 млн. лева, за Министерството на отбраната - 20,2 млн. лева, а за Държавната агенция за бежанците - 695 хил. лева.
Отделно са предвидени 5 млн. лева за система за наблюдение на границата /дрон/, както и 5 млн. лева за ремонт на оградата по границата ни с Турция.

Не беше прието предложението на "Демократична България" да се отпуснат 12 млн. лева за оборудване на поне два хеликоптера за гасене на пожари.

В актуализацията са планирани общо до 440 млн. лева за подпомагане на бизнеса и програми за заетост. От тях 350 млн. лева за запазване на заетост и за изплащане на компенсации на затворени бизнеси в извънредната епидемична обстановка. 20 млн. лева са за изплащане на компенсации на самоосигуряващи се лица, а до 70 млн. лева са за подпомагане на туризма, от които 6 млн. лева за нереализирани пътувания на туроператори и 4 млн. лева за екскурзоводи.

Отделно 16,7 млн. са планирани за Министерството на културата за финансова подкрепа на артисти-изпълнители и творчески проекти в извънредната епидемична обстановка, както и за покриване на увеличените разходи за електрическа енергия на държавните и общинските културни институти.

До 60 млн. лева са предвидени за авиопревозвачите и до 40 млн. лева за автобусните превозвачи. До 70 млн. лева са заложени за подпомагане на земеделските производители, както и 15 млн. лева за преодоляване на последиците от градушките.

До 100 млн. лева са допълнителните трансфери към общините за изплащане на действително извършени разходи за противоепидемични мерки във връзка с COVID-19.

Допълнителни 23 млн. лева се отделят за образование, от който 15 млн. лева за висшите училища и 8 млн. за системата на училищното и предучилищното образование.

Отпускат се и допълнително 220 млн. лева на пътностроителните фирми. За произвеждане на избори в бюджета са заложени 133 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-жо Славова, моля Ви да си оправите Й и то точно в параграфа за образованието!А иначе - ще се подпомагат тези, които иначе допринасят с много малко за приходите в бюджета, поради факта, че просто приходите им не са на светло и не плащат данъци! И ще се вземат пари от производствата и работещите бизнеси!!!
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите за пенсионерите ще се платят от джоба на работещите. Честито на работещите, още много има да бачкат за електората на Румен Радев!
17
1
 
1
 
! Отговори
Хъм преди 2 години
2.5 милярда повече приходи, при затворени поради пандемия бизнеси? Види ми се малко странно. Данъците ли ще увеличават или как? Данъчно увеличение сега съвсем ще убие бизнесчетата.
16
0
 
3
 
! Отговори
Do 18 преди 2 години
4e toi bace za 12 godini postroi nqma i 500 kilometra magistrala :D a za cenite te idvat ot cenata na toka, q mi pripomni koi prodade rpt-tata i koi sprq stroeja na belqne, za koeto platihme baq. A za cenata na gazta da ne govorime pri polojenie 4e postroi s na6te danaci ruska truba za 3 milqrda. Ta q poglednete malko realno tumora bb i grob zavli4at bulgaria samo nadolo.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от както бат Бойко го няма цените полудяха по харвардски а магистрали друг път
14
4
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Сто млн на авиопревозвачите и автобусните превози, дето са най-заможните? Почти нищо от посочените неща не е полезно (изключвам образованието и здравеопазването). Не чух модернизация, не чух производствени мощности...но така е, като харчиш чужди пари, изкарани с кървав пот
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
133 млн. лв за нови избори и 5 млн лв. да си играят с дронове, а 12 млн. лв. за два противопожарни самолета за спасяване на цялата българска природа и домове били много...
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ot izvestno vreme kato vidq gerber tuk i pitam za6to kazvat na Radev figurant, za sega qvno nikoi ne znae za6toto ne mi otgovarqt.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A 100 miliona za chekmedjeto na bace nqma li, aa da toi ve4e ne e vlast, parite si utivat pak pri naroda, vijte kak se di6a po dobre bez mutrenskoto igo na grob.
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и приходи да има фигурантската мафия ще ги открадне
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отпуснаха се край, това е кощунство......хахахахах :))) Пари винаги се намират, стига да има желание, явно партийните им черни каси ще отанеят.....хахахаха :))) Как може да давате добавки на "богатите ни" пенсионери, това е срамота......хахахахаха :)))
8
9
 
15
 
! Отговори
Геро преди 2 години
Добре ,че в парламента има десетина побелели разумни люде,още толкова знаещи и можещи специалисти включая и министъро на финансите и успяха що -годе нещо да скалъпят. Ако всичко това беше оставено в ръцете на Тошковци,Станевци,Филиповци и Бабикяновци - жална ни майка.За съжаление всички ще се юрнат пак да гласуват за тия,както народа ги нарича- топографски знаци.
7
7
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Демек кръгла нула :))) Танто за кукуригу
6
11
 
12
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 години
Да видим сега Асенчо от какво ще се оплаква - пак някой друг ще му е виновен, че не се справя с министерството на финансите !
5
5
 
22
 
! Отговори
izh преди 2 години
Не разбрах откъде ще дойдат приходите, освен от тегленето на кредит? Ясно , за разходите има много мераклии. Та да чакаме нови ЦЕНИ, на масовите стоки
4
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паднаха Герб и дойдоха приходи в хазната, интересно.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не е работил през работно време - работи по нощите извънредно. Нормалните хора си свършиха работата през работно време.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не е работел през работно време - работи по нощите. Мързеливите и лу.дите работят цяла нощ, за да ги видят всички колко са работни.
1
6
 
9
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
Обща взето тия разчитат на пари от следващ локдаун и така ще плакнат очите на пенсионера. Безнеса да си наляга капаците, че локдауна идва.