Пеканов: Съдебната реформа и енергетиката бавят Плана за възстановяване

Той е добър, но трябва да изчистим тези два въпроса, обясни вицепремиерът
11 сеп 2021 13:32, Петя Славова
28

"Двата отворени въпроса, които са големия обект на дебат с европейските институции по българския План за възстановяване с въпросите за декарбонизацията на икономиката и за върховенството на закона.

Успели сме да постигнем някакъв консенсус в България, че като цяло планът е добър и трябва да бъде внесен, но сега в рамките на преговорите с Европейската комисия трябва да изчистим тези два въпроса. Искаше ми се да чуя някакви мнения и предложения как да отговорим на тези огромни очаквания от страна на европейските институции. За съжаление не получих кой знае колко ясни предложения от парламентарните партии," каза вицепремиерът по управление на евросредствата Атанас Пеканов за предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

"Ние можем да имаме предложения като текущо служебно правителство и изпълнителна власт, но в крайна сметка тези промени ще бъдат гласувани от един бъдещ парламент след време. Някои такива реформи, вкл промените в съдебната система могат дори да изискват конституционно мнозинство," коментира Пеканов по повод разгорещените дебати по темата.

"Съдебната реформа задържа Плана към момента, заедно с темата за енергетиката. Ще продължим с дискусията. Ние организирахме няколко такива дискусии - с експерти в тази сфера, с различни организации и институции, които са част от съдебната система. Но не се стигна до консенсус. По-големият проблем обаче е в сферата на енергетиката. Основният препъни камък тук, че политич класа много дълги години е замитала дебата за зеления преход като тема за богатите държави, но  не и за нас.

Сега обаче, се  изисква от нас буквално в рамките на няколко седмици, да поемем ангажименти как ще се развива българската енергетика в следващите десетилетия и това е от една страна трудно, но от друга страна  може би не е редно един служебен кабинет да дойде и за няколко седмици или за няколко месеца да реши това. Тук част от решенията да бъдат оставени на бъдещ парламент като въпроса за бъдещето на въглищните райони. Да, зеленият преход е важен, но е важно и да защитим хората в тези региони," заяви Пеканов в края на мандата на служебното правителство.

Българският План за възстановяване, който трябва да бъде одобрен от ЕК, е на стойност 12.6 млрд лв.
Още по темата - в събота от 17.30 в предаването "Брюксел 1".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
ЗаПеканов, ти си жив запек ! Не се напъвай да сипеш глупостите си , защото много скоро ще трябва да отговаряш за саботиране на държавната хазна - заради теб няма да ни дадат помощите на Европа ! Тогава ще ходиш при Гешев да му обясняваш колко си *** !
17
7
 
10
 
! Отговори
НЕМА ТАКИВА ПЛАНОВЕ. преди 2 години
ЕВРОПА ---НЕ ДАВА ПАРИ НА ЧЕРВЕНИ НЕГОДНИЦИ И ЛЕЖАЧИ ПО ТРОТОАРИТЕ...!НИЕ ОТ ГЕРБ---ЩЕ СВЕТНЕМ ЕС , КОГАТО ПОЧНЕТЕ ПАК ДА ГИ ЛЪЖЕТЕ И МАЖЕТЕ...
16
4
 
9
 
! Отговори
НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО..? преди 2 години
ДОКАТО ГО ИМА СмРАДЕВ И ЛЕЖАЧИТЕ ПО ПАВАЖА НА СОФИЯ ----НЕМА "ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ....ТАКА ШЕ СИ *** КАТО МУХИ НА РУСКИ ПАРТЕНКИ!ТОЗИ ПЪТ --НЕМА ДА МОЖЕТЕ ДА ИЗЛЪЖЕТЕ ЕВРОПА...ХА,ХА,ХААААААА
15
7
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Ако това не е работа на служебно правителство, на кое е ? То друго, освен него няма. Не е като да си бивш министър председател, след когото никой не иска да управлява страната. Добре, че сегашните министри се съгласиха да оправят бакиите на Борисов, партията му и личните му депутати. Кога пак ще ги раздава като кифли на другите партии ?
14
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гърците вече получиха и усвояват вече парите а заради Румен Радев духаме супата
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Доктор Сър ПичукСър Пичок сигурно ги разбира тези работи ...
12
2
 
5
 
! Отговори
gosho преди 2 години
problema za energetikata ni se kazva meglena kuneva-prumova,s partizanskoto ime ''yes sur''
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше русата ми любимка с цяло предаване, щех да махна VPN-на, все пак е харесвам, но това било само промо от другата дама която харесвам от Тихина.......хахахаха :))) Тоз Пеканов не е наясно явно, че конституцията и законите ги създадоха 91г., разбира се, тогава се създадоха и мутрите......хахахахаха :)))
10
4
 
14
 
! Отговори
До 8 Докога преди 2 години
Какви 5000 бе, ***?Ще засегне поминъка на райони с над 500 000 население, да не говоримза свързаните производства и услуги... ...нова вълна безработица, обезлюдяване и купуване на енергия от тези дето ни карат да закриване...
9
4
 
15
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Всеки който мисли че ей така може да имаме евтин ток без въглища е *** и празноглавец,нито има заместващи ЕВТИНИ мощности ,нито ВЕИ могат да заместят въглищата,за справка може да се поинтересуват защо Китай отваря нови мини или Китай са изостанали може би ?
8
8
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Да праведен на български: или приемате гей браковете маскирани като съдебна реформа или ви *** парите. А енергетиката е миграция към волски и конски впрягове вместо трактори и коли и омотаване на всяка къща с стенопор понеже отоплението ще бъде забранено в името на борбата с климатичните промени Пекания лъжец са ни го пратили благо да ни лъже, че нещата не са такива каквито изглеждат, но не му получава. Грабвай гегата и се махай пекан...
7
4
 
4
 
! Отговори
gosho преди 2 години
obshtoto mejdu plana za vuzstanovyavane i sudebnata reforma sa bojkov i podsudimite oligarsi i nekoi suvetnitci
6
8
 
5
 
! Отговори
Докога преди 2 години
Ще коментират само *** и ***...Ясно е,че свърши времето на въглищните олигарси и миньорите ще си търсят нова работа. Но кое е по добре...5000 миньори без работа и близо 50 000 души с намалени доходи. Или 7 милиона да плащат по 10 процента от доходите си заради замърсяването. На всеки е ясен отговора...
5
5
 
6
 
! Отговори
Тъпо преди 2 години
Плана предвижда да имаме 3.5% безработица през 2025. В момента няма хора за нищо. Премиер не може да се намери 2025 трябва да има страшен каталлизъм за да има 3.5% безработни
4
3
 
9
 
! Отговори
Умников преди 2 години
Какво точно му е доброто?Че с 38 % от средствата ще опаковаме сгради със стириопор. Или че СПС през 2025 ще същия като на Румъния през 2014.
3
1
 
4
 
! Отговори
Zavet sfet преди 2 години
La la.,
2
11
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Плана е ясен Тиквата ла.па пачките народа ла па мухите :)))
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме интересува, срещайте се там с който трябва, обсъждайте планирайте, гласувайте си бюджети но седнете се разберете и си свършете работата, оправдания не приемаме.