Минималната пенсия с добавката 420 лв., след преизчисляването 370 лв.

Парите за възрастните хора са осигурени
112
Минималната пенсия с добавката 420 лв., след преизчисляването 370 лв.
Снимка: БГНЕС

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, увери вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред bTV.

Той обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.  Донев беше категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета.

Още по темата

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев. 

Социалният министър обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.

„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката „60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 74 - Пенсионната система е разбита от всякъде и никой няма топките да налее едни огромнис редства, да запъни дупките, да я преиоринтира и да направи нещо полезно с нея. Когато са я имплементирали, едва много малко хора са изкаравали до пенсия, че и 5 години след това. Днес, поне 90% от младите се очаква да стигнат до пенсия.
73
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64 - Ми кой ти е виновен, че на 72 си забил на интензивен труд по 8 часа? А от 22 годишен, по тежко от Macbook Air не съм вдигал и може би зорът ми е, че не са ми много удобни слушлките, деот позлвам за разговори, като продаваме.
72
2
 
18
 
! Отговори
да ви еба майката преди 2 години
- да подкупвате пенсионерите - основният електорат! после ще ги оставите да ***...- изборите още от сега са купени!- гласовете са фалшевицирани.- с или без трудов сташ еднакви пенсии - никъде го няма оствен у нас.- ами данъците таксите, тока, газта, храната и сичко най-необходимо?
71
1
 
14
 
! Отговори
Страх в политиците преди 2 години
Направо да започват да делят минималните пенсия и заплата на 1,956 лева. Така ще се получат по-малки числа, но за това пък ще са в евра. Честито на политиците. В България вече е по-зле отколкото в Афганистан.
70
2
 
15
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
А нещо за заплатите?Или,както подучух,май няма да вдигат МРЗ след мизерните 40лв тази година.Явно е по-добре да не се осигурявам при 420лв минимална пенсия и 504лв чиста заплата.
69
2
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Loyko: Напълно си прав ! От какъв зор сега да се осигурявам на макс ако после всички ще вземаме еднакво ? То по добре да се осигуря на минимума спестените пари да си ги инвестирам ако щеш и в крипто пак би било по добре :) Равенството НЕ създава по добро общество ! Напротив прави всички мързеливи ! Видяхме го това 45 години. Още им берем плодовете .....
68
4
 
4
 
! Отговори
ккк преди 2 години
По долен човек от тоя не съм срещал.
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
минималната пенсия трябва да е не по-ниска от прага на бедност
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нали пенсиите трябваше да не са по ниски от прага на бедност??? Получава се че след нова година отново минималните пенсии ще са под прага на бедност.
65
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само предизборни залъгвания,а от януари,когато са най-трудните месеци-глад и мизерия!Пак излъгаха!Идвай си,Бойкооо!!!!!
64
3
 
10
 
! Отговори
до Ganjo преди 2 години
Справедливост??? В коя Вселена живееш, колега??? Пак ще повторя, "Справедливоста" която обмислят и ни готвят, е повишаването на Пенсионата възраст до 70 годишна възраст и не се съмнявай, че в скоро време това решение ще бъде законодателно имплементирано!!!! Тогава се пита - Колцина ще доживеят, за да се насладят на "справедливата" си пенсия??????
63
2
 
6
 
! Отговори
Ganjo преди 2 години
Излагайте концепции и решения,а не коментари какво и как ще се получи на базата на тези безмислени спорове досега в Парламента.. Прочетете какво е написал Бунгар и Loyko, и се опитайте да го разберете. Това е идея за справедловост и решаване на вечния спор за справедловост. Насочили сме се към псевдо справедливост и безкраен спор.Решението е просто и рационално.
62
1
 
5
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
Туй беше Сарказъм, беее!!!!!!!! -)))))))), Казват му още - Ч.ерен хумор!!!!! Колцина ще доживеят въобще до пенсия!!!!
61
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 63.Като ги стигнем тия 72 години ,отиди да работиш на осем часа интензивен раб.ден и ще те видя колко ще искараш.Най много до месец -два и ще ритрнеш ксмбаната.А тия деъл си мислят,че пенсионерите не заслужават уважение да знаят че сме тези пенсионери идва техния ред да се пенсионират.Тогава друга песен ще зспеят.
60
5
 
9
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
"Ясно е, че не трябва да има пенсии под линията на бедност за хората, които са работили и са се осигурявали цял живот." Шегаджия, като вдигнат пенсионата възраст до 72 години за мъжете и 70 години за жените и всичко ще се реши от самосебе си, по "демократичному", тъй да се каже!!!!! -))))))) Ей, шъ ревем за Соца, ейй.....
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми готвят се да вдигнат данъците, то като цяло олигарските са вън уж болни, а главния прокурор остана без охрана, не ми се вижда светло бъдеще и като гледам за мен няма да има кой да внася за максималната пенсия със сигурност.
58
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каракачанов 5 години не можа га докара до 300 лева, от 270 лева, тея за 2 месеца, дет не моат са упрааят я вдигнаха два пъти повече, отколко дебелака за цялото си "поребиваване"
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покачването на пенсиите с тези сто лева,ще добави повече ДДС в бюджета,защото пенсионерите ги изхарчват до стотинка през месеца в които ги получават.Така че и почти няма нужда от увеличаването на данъците поради тези пари.А е нужно да се увеличи събираемоста.А много от тях едва ли и ще си ги получат при тая висока смъртност (на по 70-72 г.)На запад средната продължителност е 84
56
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната и средната пенсия май доста се доближиха... А за максималната- таван и то нисък. Посланието към хората е, че каквото и да внасяш накрая ще ти дадат там каквото си решат и на всички поравно.
55
1
 
13
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Ясно е, че не трябва да има пенсии под линията на бедност за хората, които са работили и са се осигурявали цял живот. Въпросът е как да се направи, а това в момента е доста нескопосан икономически начин... Освен това справедливост пак няма, защото ще има огромен процент хора около минималната пенсия, т.е. тя ще е почти като средната.