Минималната пенсия с добавката 420 лв., след преизчисляването 370 лв.

Парите за възрастните хора са осигурени
112
Минималната пенсия с добавката 420 лв., след преизчисляването 370 лв.
Снимка: БГНЕС

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, увери вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред bTV.

Той обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.  Донев беше категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета.

Още по темата

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев. 

Социалният министър обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.

„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката „60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
тъмничаря преди 2 години
До DinosaurusНе гледай в чуждата паница, а се благодари, че имаш храна на масата. Когато ти имаш, не трябва да завиждаш, че и друг има. Всички сме хора на този свят.
93
0
 
5
 
! Отговори
Хипер-инфлацията преди 2 години
Ще изгори всички тези добавки и подаръци за подкупване на възрастното население да гласува.
92
2
 
2
 
! Отговори
Към 99 преди 2 години
Пример: Ако имате 30 години стаж от трета категория и 10 години от първа категория, вие имате превърнат стаж 46 години и половина от трета категория. Вие имате реален стаж 40 г., за които коефициента ще е 1,35, а за надбавката от 6 г. и половина ще остане досегашния 1,2.
91
1
 
5
 
! Отговори
итн подкрепя това преди 2 години
Дребен,зависим човечец, изпълняващ поръчката на кнсб и работодателите да бъде прехвърлено увеличението на пенсиите на бюджета. То няма да зависи от заплатите, а ще се финансира с бюджетни пари.
90
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВсички от първа категория ще духаме супата. Популистите раздават като оня от джипката на кьораво и сакато, за да си дигнат бройката гласове на изборите. Интересува ги само властта в ръчичките им.
89
1
 
14
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Социалната пенсия е 142 лв, като стане 2000 евро може и някой пенсионери да са извадени от бедност, някой депутат да опита да изкара месеца с 300 лв, да разбере как живеят пенсионерите
88
3
 
13
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Докато пенсията не стане швейцарска глас от народа няма да получите, и докато не се въведе безусловен базов доход, преизчисление на всички пенсии, европейска мрз, намалена работна седмица на 3 или 4 дни, не се създаде партията на безпартийните и тнт
87
2
 
13
 
! Отговори
izh преди 2 години
Мутрослугинаж неграмотен. Да ти издиря учителката по аритметика и да и взема дипломата, а на семейството ти да сложа партийните ви книжка върху некролога. 30% поскъпване на всички стоки от първа необходимост / т. е. БЕЗ които НЕ МОЖЕ / Само след този фокус всички пенсионери са на минус. Икономиката в момента куца с поне 20%. Добре, ще теглите ДЪЛГ като предизборен плакат. А, после? Кой ще го връща? Ама дайте да уредим мутрите, а българите - КОЙТО ОЦЕЛЕЕ !
86
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да.Реално хората с минимална пенсия до нова година ще получават 420лв.,а след нова година ще им вземат 50лв и ще получават 370лв.
85
11
 
29
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Мой близък, строителен инженер, преди 10-тина години се пенсионира с покрити критерии за възраст и необходимия тогава стаж, даже 2 г отгоре, по специалността - с 495 лв пенсия !!! Сега минималната стана 420 лв. Е, за какво се блъска по обектите 40 години и е осигуряван върху пълна заплата (и премии) през цялото време? Ама тогава минималната пенсия за стаж и визраст беше 145 лв! Някой да му обясни що се е осигурявал, вместо да е в сивата икономика, а сега "да се грижат" за него - БСП и Радев
84
5
 
25
 
! Отговори
чичото преди 2 години
С 40 години трудов стаж с пълно осигуряване / на държавна работа/ с 50-те лева ,,НАГРАДА ЗА КОВИД СИТУАЦИЯТА,, пенсията ми е 420 лева . Е как да се радвам на това ,че мързеливите ще имат минимална 370 и добавка та става 420 лева. А след преизчислението от 25. 12 с тези 12 % отново ще получавам 420 лева. ЕЕЕЕ , няма такава държава.
83
1
 
9
 
! Отговори
до 87 преди 2 години
Във валутен борд сме. Какво сравняваш с долара?
82
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако стане като по времето на Виденов и Гечев един долар 3 хиляди, може добавката да стане и хиляда лева. Тоест 30 цента. Вече имаме опит с БСП и пенсии по 5 долара
81
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На твоя приятел баба му вече 20 години получава пенсия, а пък тук масово се пише, че се пенсионирали хората на 65 и живеели да 70 и вземали едва ли не само по 5 години пенсия, което май не е вярно.
80
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. - до пенсия не трябва да се допускат повече от определен брой хора, не и както е в момента. Затова и вдигат редовно възрастта. Другите глупсоти са, че не приравняват пенсиите на хора, пенсионирани преди 10+ години. Имам приятел, чията баба е пенсионирана на максималния праг през 2001-а, а в момента взима 410 лева. Всичко е за да ни изтрепъъъъът
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 79 - Не съм се обруквал "нещо", не ми говори, все едно съм човек, слушащ чалга. Това, което ти казваш е именно, защото хората живеят повече и се прави какво ли не, за да се намали. АКо възратта остане същата, системата ще рухне до 10 години.
78
3
 
27
 
! Отговори
До 79 преди 2 години
Нещо си се объркал, точно 90% от младите няма да стигат до пенсия, понеже възрастта за пенсиониране се вдига постоянно, а големите дози стрес и напрежение както и други заболявания от ранна вече възраст няма да позволяват много хора да достигат пенсия.
77
5
 
4
 
! Отговори
123 преди 2 години
Добре, че съм се погрижил, че да не разчитам на пенсия.
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест ефективно ще намалят пенсиите от януари? Епик
75
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам след нова година да има нови избори, тогава добавката на пенсиите ще стане 300 лв, а до следващата година добавката ще е 1000 лв.