Първанов: 46-ото НС катастрофира, но няма основание за оптимизъм след вота

Всеки е срещу всеки, омразата доминира
80
Първанов: 46-ото НС катастрофира, но няма основание за оптимизъм след вота
Снимка: БГНЕС

„Имало е много разправии и препирни в парламента през годините, но те са били главно на идейна основа, някои на историческа, по конкретни законопроекти. А сега всеки е срещу всеки, омразата доминира и ситуацията изглежда катастрофално. Не просто тежка политическа криза, а криза на политическото, на идеята за парламентаризма. Създава се чувството за безизходност, за безнадеждност“. Това каза в интервю за „24 часа“ президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.  

Още по темата

Според него няма основание за оптимизъм за следващия парламент.

„Може би ще има някакви корекции - един ще отпадне, друг ще влезе, но това не ме прави по-голям оптимист. Ако не им дойде акълът, както казват хората, нищо няма да се оправи. Ако не се разбере, че трябва работещо мнозинство - да намерят допирните точки и да преодолеят разприте, с тези плаващи мнозинства ни чака същото“, посочи той.

Първанов смята, че президентът Румен Радев взема страната на част от политическия спектър.

„Вдигнатият юмрук е много ясен знак за това. Може историята да прецени, че това е по-успешното. Дори и да допуснем, че към онзи момент това е било необходим знак, то два парламента по-късно се задълбочават негативните процеси. И тук президентът трябва да бъде активен, защото хората очакват от него много. Да бъде активен в широкия смисъл на думата - като посредник, който преодолява различията и помага за формирането на голяма и работеща коалиция. Не мога да кажа кой ще бъде в следващия парламент, имаме и президентски избори, не знаем и оттам как ще се излезе. Това усложнява ситуацията“, каза Първанов.

Относно изборите той посочи, че е неизбежно те да са 2 в 1.

„Президентът и партиите не трябва да си правят тънки сметки дали ще извлекат полза от това, а да направят сериозна и различна кампания от предишните. Стига омраза и агресия, стига реваншизъм! Хората жадуват да видят нещо позитивно и конструктивно, което да им решава проблемите“, отбеляза той.

Според нето не е изключено, ако има политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев, който да е  добре финансиран, с външна подкрепа и с някакви вътрешни очаквания, да разбърка картите.

„Но тъй като от доста години съм в политиката, ще кажа, че да направиш успешен проект от днес за утре, ми се струва доста рискована операция, граничеща с авантюра. Не става дума за това дали може да вземе 5, 10 или 20%. А за това, че подобен проект ще се сглоби от обичайните хора, които през целия преход обикалят от една партия в друга. Ще се наместят в този проект, което става взривоопасно в бъдещия парламент. Така че съм по-скоро скептик, но всеки има конституционното право да се пробва“, каза Първанов.

Според него е важно е да има стабилни и работещи партии в управлението.

„Би било чудесно, ако могат да направят коалиция, която да включва хора и от едната, и от другата страна. Но при много ясно разписана програма за управление, а не само на дадена дума в кулоарите“, посочи той.

Според него БСП абсолютно трябва да се включи в следващото управление.

„БСП и лявата коалиция показаха разум. Първо, това може би беше най-разумната кампания от много години насам. Второ, запазиха цивилизовано отношение при разговорите в парламента. Не мога да си представя бъдещото управление без левицата. Ако трябва образно да кажа - левицата премина през “чистилището”. Протестърите са от онзи ден, а левицата е опонент на Бойко Борисов на приливи и отливи повече от 10 г. Така че премина през чистилището и ще е един нормален кандидат за бъдещо управление“, каза Първанов.

Според него трябва да се предостави възможност на ГЕРБ да бъдат конструктивна опозиция.

„Тоест не всяко действие на парламента и правителството да носи идеята за мъст, мачкане и чегъртане. Защото това идва в повече, има дори преиграване. Там има качествени и свестни хора, сигурно има и такива, които са се набъркали и са крали, но кесаревото - кесарю, както е казал народът“, посочи Първанов.

Той смята, че е важно да се възстанови нормалният разговор в парламента.

„Нека да спорят, но стига с това непрекъснато противопоставяне и обиди. Познавам цялата парламентарна история на нова България - е, няма такова чудо дори по времето на Димитър Петков, т.нар. Свирчо, получил прякора заради цветистия си парламентарен език“, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РР вкара страната в политическа, здравна и финансова криза.На следващите избори ГЕРБ ще вземе 30% защото се видя, че са най - стойностната партия!
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тука няма да забравя преди 2-3 години хванаха някакъв наемен убиец ... и Гриша Ганчев се изтърва ... Алексей Петров да иде при Първанов и да му обясни защо е искал да ме убие ... та реално кукловодите са даже зад Първанов, ама кой е ... малцина знаят ..
65
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лапача на кюфтета агент Гоце изпълзя от дупката си за да плюе срещу Радев. По делата им ще ги познаете е казал Христос !!! Всички креатури на ДС в това число ДПС, Гоце, Бриго, всякакви герберунгели и т.н. плюят срещу Радев.
64
1
 
2
 
! Отговори
Той преди 2 години
До Bob 63Този никога не е казал нищо против Бойко и ГЕРБ.От една група са в Русия.
63
2
 
3
 
! Отговори
Няма начин преди 2 години
БСП да е, чак толкова цивилизована, колкото казва Първанов - все пак Радев е техен президент и неговото служебно правителство си е БСПарско, създадено с едничка цел да чагърта ГЕРБ / или както казва Корнелия - да смени модела ГЕРБ/. Ако има някакво поведение то е изцяло лицемерно и фалшиво и никой не му вярва - вълкът козината си мени, но нрава - не.
62
4
 
2
 
! Отговори
До преди 2 години
Кометари, против Радев,за труп, всички тербери скоро ще сте трупове.пишете искрени коментара,а не глупости.какъвто ви е водача такива сте и вие.
61
2
 
2
 
! Отговори
Четящ преди 2 години
Първанов не си в час.Не се изказвай повече ;)
60
2
 
4
 
! Отговори
Bob преди 2 години
Тоя защо се появява сега? Кой му даде пара? Къде беше когато народа стачкуваше? Какво му е мнението за 10-те години оправление на ГЕРБ? Какво му е мнението за Гешеф? За обвинените от хамерика хора? Ако проблем му е 46-тото народно събрание, какво ще каже за причнините довели ни до тази ситуация... Защото много неща станаха за да се стигне до тук.. Някой много се нагушиха, а други бяха напъвани с 200.. И е много тъпо да обивняваш напънатите, а не теа дето са гушили.. Но от *** комунист какво дру
59
3
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Първанов е против Радев, защото Румен Петков и Първанката винаги са си били с Бойко ;)
58
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Нали знаете, че Първанов вкара Борисов в голямата политика)Даже си бяха в коалициика веднъж)Май скоро пак ще са хаха
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУМЕН РАДЕВ Е РУСКИ ТРУП
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСКИ ТРУП
55
1
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
До До ГробиВ опит да оправдаеш Седефчов Първанов, ти изваждаш думите му от контекста и започваш да клинчиш в подробностите, за Цезарят и Кесарят:))) а Първан фесли ага употребява този израз именно в смисълът на "каквото крали - крали, да им се опрости";))) Той така разбира " да дадеш цезарювото, Цезаря", т.е. дължимото по закон ;)))
54
0
 
2
 
! Отговори
жжжжж преди 2 години
я да си мълчим да не приказваме на килограм
53
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този беше истински президент!
52
2
 
12
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Първанов а не те ли е срам от Рундьо?Загатваш,но излез от езика на дипломацията и го кажи директно,ако ти е на сърце България
51
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой каквото и да си говори, най-много ме изкефи коментара на Хаджигенов. Емоционален, но абсолютно верен! Колко пъти трябва да настъпваме една и съща мотика за да се усетим, че трябва да променим нещо?
50
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първанов е от създателите на Бойко мутрата
49
1
 
2
 
! Отговори
До Гроби преди 2 години
Колега не народа е казал а Исус, и другото вече не е твоя грешка а е изгубени в превода от Новия Завет. На английски е "Give to Ceaser what belong to Ceaser, ang give to God what belongs to God", в православната библия която съм чел, вместо Цезар го превеждат Кесаря, което може да означава и Цезар но не непременно ...
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентската институция вече е напълно дискредитирана от Чорапа и според мен напълно излишна... В България трябва да има двупартиен модел на управление за да се избегнат тези циркове... Лява и дясна коалиция са напълно достатъчни за да има стабилно правителство.