Скандал и в последния работен ден на НС заради "Закон за опинците"

Отнемането на Бюрото по защита от главния прокурор скара депутатите
93
Скандал и в последния работен ден на НС заради "Закон за опинците"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Последният ден на 46-ото Народно събрание, което от утре вече ще отиде в историята, започна със скандали.

Този път поводът станаха промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, според които Бюрото за защита преминава от контрола на главния прокурор към министъра на правосъдието. В крайна сметка пленарната зала реши, че бюрото минава към правосъдното министерство, а по време на дебата основни опоненти станаха ДПС и ГЕРБ от една страна и ИБГНИ, ИТН и ДБ от друга.

"Промените в Закона за защита на лица за някои са просто бизнес, за други пиар, а за останалите - мръсна поръчка", пръв скочи Хамид Хамид от ДПС.

"Заглавието може да гласи Закон за осветяване на някои защитени свидетели", иронично подхвърли той.

Според него ползата от промените в закона ще е за определени престъпни групи, по които има защитени свидетели.

"Определени олигарси, които се укриват от българското правосъдие. Целта е тези свидетели да бъдат осветени, целта е тези свидетели да бъдат отстреляни.

Още по темата
Нали всички сме чували, че тези олигарси, които се укриват от българското правосъдие, си имат представители тук. Даже някой си имат и адвокати, които ги представляват по някои дела", упрекна Хамид.

Той отсече, че промените са заради "една малка част, но най-кресливата, а това е просто бизнес".

"Още днес следобед ще си броят хонорарите. Приятно броене, колеги. За другата, по-голямата част - този законопроект е един пиар, за останалата част, които подкрепят законопроекта, това е една мръсна поръчка срещу бюрото, защото това бюро не е нито на главния прокурор, нито на прокуратурата, нито на съда, а на правосъдната система", заяви още Хамид Хамид.

Според него заглавието на закона може да се промени и като Закона на бегълците или Закона на опинците.

Димитър Делчев от ИБГНИ коментира, че това не е промяната на съдебната система, каквато са искали от парламентарна група, но е знакова, защото именно заради Бюрото за защита са започнали протестите през миналото лято.

Филип Станев от ИТН нарече ГЕРБ и ДПС срам за НС.

"Срам ме е, че съм е една зала с вас и ще изляза", скочи той.

"Съдейки от писъците от определена част от залата явно Делян Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов, нямам друго обяснение", коментира пък Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Според Анна Александрова от ГЕРБ реформа в съдебната система за един месец не се прави.

"Реформа в съдебната система за един месец ли се прави, без правителство, без управление и без политическа отговорност?", риторично попита тя.


93
Още от Страната
Даниела Бобева: Сриваме се в класациите за икономическа свобода
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
8
 
! Отговори
Един преди 4 дни
В деня на демокрацията е потъпкрат демократични закони , за да се елиминират едни свидетели срещу определени фигуранти ...
85
0
 
13
 
! Отговори
Спомени преди 4 дни
Мая Манолове прекара поправката Ванко 1 и направи износа на бели робини ненаказуем, сега премахна понятието "защитен свидетел". Маса народ изобщо не включва за какво става въпрос, а някои даже гласуват за нея. Добре че се махнах навреме. Децата ми поне няма да живеят сред такива безумци.
84
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Коалиция ГЕРБ-ДПС трябва да избяга в Турция. Законът Магнитски ги гони, прокуроршата Гешев на ГЕРБ-ДПС вече няма да ги пази. Боко ще избяга в Турция.
83
5
 
26
 
! Отговори
ЗАКОН ЗА ОПИНЧАРИТЕ. преди 5 дни
Ха,ха,ха,хааааааааа....БРАВО НА ХАМИД , ХАМИД......УМЕН-ТА УМЕН...!Този закон ще го променим, веднага щом ГЕРБ се върне на власт!..ОСИГУРАЦИЯ!
82
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Е ПА ТРЕБЕ СИ ЗАКОН ЗА ОПИНЦИТЕ ОТИ У ПАРЛАМАТА ВСИТЕ СА ОПИНЦИ...
81
4
 
37
 
! Отговори
До 82 преди 5 дни
Не ми дреме много към кого се водят служителите в Бюрото, макар че и те са прецакани. Написаното е за защитените свидетели. Които вече не са защитени. Като видях как Янаки Стоилов клекна пред глупостите на Рашков, само си представям какво ще бъде при натиск от истинските началници. Тези с паричките. И няма какво да ми се обясняваш за целите на упражнението, те са ясни. Досега не бях виждал толкова откровено депутати да служат на престъпници.
80
1
 
25
 
! Отговори
Недоразбрал преди 5 дни
Уж сме християнска държава,уж са празници,църкви,ритуалност,а в душите,сърцата и в главите нема никой ?!Библията казва,че или си с Бога или си с мамона,тоест Дявола?!Вие преценете кой от Двамата,Борисов или Радев ес Богът и кой с дяволът?!Просто и кратко!
79
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 79Пак не си в час, бюрото не се закрива, а минава към министертвтото на правосъдието. С една дума престава да бъде преторианска гвардия на гешефтурата и започва да работи това, за което е създадено. ОК?
78
11
 
10
 
! Отговори
Някога: преди 5 дни
Тренчев каза след оная стачка 2006, че това е краят на солидарността и беше прав. 14 години позволихме несправедливост и липса на солидарност и дискриминация ... Трябва да го спрем това ...
77
3
 
0
 
! Отговори
Тоест: преди 5 дни
Ще се запази досега придобитата надбавка стаж, но никой няма да трупа нова. И мисля че го дължим това на по-възрастните колеги за четири години 0.75,0.50,0,25,0.00
76
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И така за някой леф нещастниците от парламата прецакаха живота на N брой хора. Които са имали глупостта да се доверят на държавата. Следващият път няма да има такива глупаци. А моето предложение е ако има почтени хора из София, да излязат пред НС и да дочакат края на работния ден на онези нещастници. После знаят какво да правят.
75
0
 
9
 
! Отговори
Освен ако ... преди 5 дни
Някой не намери десет милиарда от някъде за пълен рестарт , ама не на заем ...Отново нали като чуете НДСВ сещайте се ... Да се не мерват по медиите!
74
2
 
2
 
! Отговори
Това е съветът ми преди 5 дни
Постепенно и нешоково намаляване на надбавка стаж в четири години до нейното ликвидиране 0.75, 0,50,0.25, 0.00 и изравняване на нормативите по същия начин , както Красимир Вълчев ги намали с 20 часа до постигане на равенство от 560 за всеки учител ...
73
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
сън не са спали, за да си прокарат поправките, които са им удобни на тях, не на народа, освен че едни пари от хемус бяха "пренасочени" незнайно накъде, направиха си пр-а, а сега отново ще очакват герб да им оправят бакиите?....
72
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
е, видяхме ги всичките австралопитеци в 46-то НС, хората вече трябва да са си направили изводите... не смятах да гласувам за никого, но ще трябва да се избира м/у лошото и по-лошото, кресливите мутри от площада трябва да се върнат от където са изпълзяли, зелените чорапи спряха строителството на хемус и оставиха хората без заплати, остават герб...
71
7
 
2
 
! Отговори
Това решение преди 5 дни
Поправя катастрофата, но не решава проблема с досега засегнатите и техните обезщетения ...
70
5
 
1
 
! Отговори
За некомпетентността преди 5 дни
На хората създали това положение много пъти съм говорил и не мисля да се повтарям.Те са ни поставили в положение за много тежки решения можем или да поправим катастрофата и да пожертваме надбавка стаж и да уеднаквим,което пък означава че тежестта от 15 000 човека ще бъде смъкната и ще влязат 2000 млади.ПКС -даНеприятно е,че нещо трябва да се пожертва. Мислили сме го много пъти как да стане без да жертваме нищо и не можахме да го измислим.Като чуете друг път НДСВ да си знаете.Бюджет нагоре труд
69
0
 
33
 
! Отговори
За съжаление преди 5 дни
същите участници в досегашната махленска злобна седянка , наречена парламент ,ще се появят и на следващите избори . Отърване няма да има от тях ...и така до безкрай. То не бяха злоба , караници , клюкарстване ,следене , доноси , търсене кой- кой е ,листчета и всичко само и само да не свършат нищо в ПОЛЗУ НАРОДУ.
68
10
 
7
 
! Отговори
Лакмус за този сайт преди 5 дни
Прокопиев или Пеевски; Радев или Борисов, Ива Митева или Десислава Ат., Просто зелено или кафяво(фирмено) бутонче.
67
0
 
20
 
! Отговори
Искам да кажа колеги преди 5 дни
Че ние се намираме в катастрофа - за да я поправим трябва качество, а не закусвалня тип фаст фууд ....