Скандал и в последния работен ден на НС заради "Закон за опинците"

Отнемането на Бюрото по защита от главния прокурор скара депутатите
93
Скандал и в последния работен ден на НС заради "Закон за опинците"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Последният ден на 46-ото Народно събрание, което от утре вече ще отиде в историята, започна със скандали.

Този път поводът станаха промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, според които Бюрото за защита преминава от контрола на главния прокурор към министъра на правосъдието. В крайна сметка пленарната зала реши, че бюрото минава към правосъдното министерство, а по време на дебата основни опоненти станаха ДПС и ГЕРБ от една страна и ИБГНИ, ИТН и ДБ от друга.

"Промените в Закона за защита на лица за някои са просто бизнес, за други пиар, а за останалите - мръсна поръчка", пръв скочи Хамид Хамид от ДПС.

"Заглавието може да гласи Закон за осветяване на някои защитени свидетели", иронично подхвърли той.

Според него ползата от промените в закона ще е за определени престъпни групи, по които има защитени свидетели.

"Определени олигарси, които се укриват от българското правосъдие. Целта е тези свидетели да бъдат осветени, целта е тези свидетели да бъдат отстреляни.

Още по темата
Нали всички сме чували, че тези олигарси, които се укриват от българското правосъдие, си имат представители тук. Даже някой си имат и адвокати, които ги представляват по някои дела", упрекна Хамид.

Той отсече, че промените са заради "една малка част, но най-кресливата, а това е просто бизнес".

"Още днес следобед ще си броят хонорарите. Приятно броене, колеги. За другата, по-голямата част - този законопроект е един пиар, за останалата част, които подкрепят законопроекта, това е една мръсна поръчка срещу бюрото, защото това бюро не е нито на главния прокурор, нито на прокуратурата, нито на съда, а на правосъдната система", заяви още Хамид Хамид.

Според него заглавието на закона може да се промени и като Закона на бегълците или Закона на опинците.

Димитър Делчев от ИБГНИ коментира, че това не е промяната на съдебната система, каквато са искали от парламентарна група, но е знакова, защото именно заради Бюрото за защита са започнали протестите през миналото лято.

Филип Станев от ИТН нарече ГЕРБ и ДПС срам за НС.

"Срам ме е, че съм е една зала с вас и ще изляза", скочи той.

"Съдейки от писъците от определена част от залата явно Делян Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов, нямам друго обяснение", коментира пък Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Според Анна Александрова от ГЕРБ реформа в съдебната система за един месец не се прави.

"Реформа в съдебната система за един месец ли се прави, без правителство, без управление и без политическа отговорност?", риторично попита тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
попски преди 2 години
празници
30
7
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Реално на този закон нито му е времето нито в жалан като реформа в съдебната система. ----///----- Аз пък смятам, че на този закон сега му е времето и е желан като реформа. И?
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някои "олигарси" си имат партии (от статуквото). Все пак, за пръв път от много години, парламентът работи през август, вместо народните представители да си пекат тлъстите *** на плажа, което е добро начало.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО 32 - И двете са подвалстни икоерумпирани.
27
14
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Черепа не може да прокара закон в Парламента, в Парламента са 240 човека, избрани от гражданите. И щом нещо е гласувано, значи хората го искат. Така стоят нещата, а не както престъпниците от Прокуратурата се опитват да ги представят. Между другото, Божков не е осъден, така че в правно отношение за мене е равноценен на всеки друг български гражданин.
26
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом ГЕРБ и ДПС пищят, значи нещата отиват към по-добро
25
7
 
13
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Реално на този закон нито му е времето нито в жалан като реформа в съдебната система. Жалко е че наистина става дума да повлияе на тези хора. Тези който гласуваха това могат да бъдат наречени задкулисие.
24
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точното име на този "закон" е: Закон за защита на българските олигарси"!!!
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точното име на този "закон" е: Закон за защита на българските олигарси"!!!
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черепа иска да отстрани свидетелите срещу него. А тези всичките които го гласуват това ще гушнат доста пари от него. Тъжна е тая държавата с тоя *** народ. Искахте толкова години някой да подгони олигарсите и да ги съди и когато някой се осмели, вие подкрепихте олигарсите. Тоя народ си заслужава мизерията.
21
3
 
16
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
В момента в България няма партии! Днес в България има само един избор - или Бойко Борисов или Румен Радев! От този избор зависи всичко, и освен този избор нищо друго няма значение!
20
7
 
25
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Румен Радев и дюрексите му в парламента изпълняват последната поръчка на Божков!
19
16
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Прокуратурата ако имаше защитени свидетели, досега щяха да са ги разпитали и да са снели показания и да има присъда. Прокуратурата е обикновено ОПГ, облечено във власт от гербавите из ме кяри.Те постоянно излизат с антиконституционни изявления, подкрепени от 100% от бандата.
18
1
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Не са карайте бийте са да има екшън :)))
17
23
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Прокуратурата няма никакви защитени свидетели. Може би са си мечтали да имат някога, но така или иначе, бюрото си го има, само ще е на друго подчинение.
16
6
 
31
 
! Отговори
чичо Васко преди 2 години
Христо Иванов Бойкикев, по известен като пинокио общо е получил за ЦЯЛАТА ЗАДАЧА около 4 милиона и 300 хиляди, но задачата включва и премахването на Гешев като главен прокурор, сигурно ще го изчакат и след избора на 14 ноември, иначе ще го качат в лодката и ще го пуснат в открито море
15
6
 
34
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
В крайна сметка,освен долнопробни кавги и скандали,освен най-просташки "остроумия" и неразбирателства,не видяхме нищо смислено от последните две НС и ако така продължават нещата и в следващото НС,основната вина ще носи един вмирисан зелен чорап,за когото същите тези "творци" декларираха безусловна подкрепа на президентските избори.
14
15
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общо взето ГЕРБ нямат алтернатива колкото и да се пенят путинските ***.
13
18
 
47
 
! Отговори
Затова преди 2 години
На изборите отиваме и гласуваме за Бойко!
12
10
 
46
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Когато фактите говорят и Боговете мълчат! Публична тайна е че Божков плати протестите и т. н. протестни партии му се отблагодаряват за това чрез прехвърляне бюрото към правосъдния министър!Жалко Бойкикиев няма да станеш главен прокурор!