Янев: Не съм чул президента да има желание да прави партия

Без енергетика сме обречени на неефективна икономика, смята служебният премиерът
16 сеп 2021 18:39, Красимир Ангелов
149
Янев: Не съм чул президента да има желание да прави партия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Свършили сме много работа, дори сме свършили работа, която е над очакванията за един служебен кабинет". Тази оценка направи служебният премиер Стефан Янев в предаването "Лице в лице" по bTV.

Министър-председателят посочи, че не е чул президентът Румен Радев да има желание да прави партия. По думите му двамата доскорошни министри Асен Василев и Кирил Петков от днес вече не са министри, а редови граждани и имат право на своя политическа инициатива.

Още по темата
"Подкрепям всяка българска партия и бих ги подкрепил и тях. Бил съм безпартиен цял живот и предпочитам да остана такъв", обясни Стефан Янев.

Той посочи, че имаме безпрецедентен случай в историята, един служебен кабинет да бъде заменен с друг служебен кабинет.

Оценката за представянето на различните министри и защо са сменени с нови хора се дава от президента. Аз имах думата също. Не са давани негативни оценки за несправяне на министрите, има тяхно доброволно желание да се разделят с тези постове, обясни Янев.

"Както Радев се съветва с голям кръг от хора, така и аз съм направил същото, решението е общо, но решението накрая е на президента, защото той носи отговорност и подписва указ", добави Янев.

Служебният премиер призна, че инфлацията вече очевидно излиза от прогнозните данни до края на годината и е възможно повишаването й да продължи. Той подчерта, че именно инфлацията е сред основните предизвикателства пред служебния кабинет. Обезпокоителни са и цените на ел. енергията, призна Янев.

По думите му в резултат на COVID-19 почти в цял свят са били вкарани в обращение много свежи пари. "Само за ЕС говорим за суми от порядъка на 13 трилиона, част от тях отидоха за ваксините, но голяма част са влезли в обръщение в съответните икономики", добави Янев.

Той подчерта, че в енергетиката България има нужда от сериозна стратегия, която да бъде обединяваща за всички политически сили и приета от парламента със сериозно мнозинство.

"Без енергетика сме обречени на неефективна икономика. Трябва ни стратегия, чрез която след 5 или 10 г. да постигнем резултати и да имаме евтина енергия", отбеляза Янев.

Говорейки за бъдещи планове, за следващите 3-5 месеца или 5г., не можем да построим нова ядрена или газова мощност, не можем да построим никаква мощност, коментира Янев. За АЕЦ Белене той каза, че реакторите ги имаме, но ситуацията далеч не е толкова проста.

"И ние като общество и като отговорни представители на парламента и правителството, не сме намерили ясна позиция да кажем искаме или не искаме такъв или друг вид проект. Възможността да развиваме енергетиката си, така че да осигурим евтина енергия за собствения си бизнес, я пропускаме", коментира още Янев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ас ше гасовам за Радеф!! Той е патриот и са бори с мафията на герб!!
100
18
 
5
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
Президента Радев успя да пребори и свали Диктатора, Борисов от власт!! Трябва да запазим раководител като него колкото се може по-дълго!! Да му дадем повече правомощия да се бори с мафията на ГЕРБ,!! България трябва да стане президентска република, за да се измъкне от лапите на илигарсите!!
99
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радве нарушава конституцията , явява се и с партия и за президент, но с Американското посолство зад него , законите не важат
98
5
 
6
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
До 90. Глу.пак, а парламента кой го избира бе, ***, Решетников ли?
97
11
 
4
 
! Отговори
До 92 преди 2 години
Еднолична власт е по - добре
96
5
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
До 89. А как реши, че ти си умен? Гласувал си и за радеф, нали? Който за 4 месеца докара държавата до пълен хаос.
95
3
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
До възраждане. Сега ще ти покажа колко си елементарен и даже глу.пав. Искаш президентска република ама ако радеф е президент, нали? И ако след два месеца или айде да е след 5 години е някой друг, който не ти харесва, вече няма да я искаш, а? Видя ли?
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, каква мафия построиха още една България, а бе вие нормални ли сте?
93
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите спрели магистрала Хемус щото спазвали закона. А като крадете българския народ с милиарди що не ви пука за закона. Така са комунистите, лъжата и кражбата са тяхната същност!!!
92
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Живко от Варна": Щом и ти си гласувал за ГЕРп не ти трябва да си продължаваш семето. Господарите ти от ГРОБ не случайно те държат най-беден в европа!
91
4
 
8
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Изглежда е една кукувица в гнездото на БСП и твърде скоро с последователните си действия Ще прати тази партия извън парламента и ще я замени с дизайнерски, бутикови партийки за еднократна употреба.
90
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, как са децата ти уредени на високоплатени дтржавни постове. Стигат ли им по 10 хилки месечна заплата. Ако не им стигат що не купите още един ръждив реактор за белене да ги направиш мултимилионери комунистчетата.
89
3
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Хора много ви моля , помогнете ми да живея истински живота, трябва да имам приятелка, след време и деца, успехи в живота и като цяло смислен живот !
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До gosho: защото такива са резултатите от изборите през последните 12 години, неграмотнико!
87
5
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
В България трябва да се създаде отделна систгема, която да помага на нас - българите ! В България трябва да се чувстваме защитени, да сме си в у дома си, а не като у дома си и така ! Тва трябва да стани, за да има истински живот и за нас и да се запази семето ни здраво и етническо !
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбра ли, че с всеки коментар храниш тролите и мисирките?
85
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България трябва да бъде Президентска държава!! Да оправлява този който народа е избрал. А не Народа избира ИТН , но мандата за управление отива в БСП!!
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Весела Чернева: Геополитическите заплахи пред ЕС продължават да са на дневен редЗа да има Европа обща отбрана, трябва да има и общ арсенал, твърди заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика." Военните въпроси се коментират напоследък само от жени. Урсула щяла да прави ЕС велика военна сила, а разруши немската армия. Сега пък тая прави дълги коментари в тази посока. Кога жените ще спрат да бърборят за неща, които не разбират?
83
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премиера не се избира от народа директно!! Той се определя от парламента. Но Президента се избира директно от народа!! Аз предпочитам да ме управлява, накой който аз съм избрал, а не някой назначвн от партия с трети мандат!!
82
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 84: Проблемът България да стане президентска република е, че (мало)умният български народ пет пъти поред си преизбира ГЕРп и е готов да умре, само и само пак да го управлява ГЕРп! Фактите ми го говорят! Мазохизъм и вечно на дъното на ЕС, това си иска народът!