Янев: Не съм чул президента да има желание да прави партия

Без енергетика сме обречени на неефективна икономика, смята служебният премиерът
16 сеп 2021 18:39, Красимир Ангелов
149
Янев: Не съм чул президента да има желание да прави партия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Свършили сме много работа, дори сме свършили работа, която е над очакванията за един служебен кабинет". Тази оценка направи служебният премиер Стефан Янев в предаването "Лице в лице" по bTV.

Министър-председателят посочи, че не е чул президентът Румен Радев да има желание да прави партия. По думите му двамата доскорошни министри Асен Василев и Кирил Петков от днес вече не са министри, а редови граждани и имат право на своя политическа инициатива.

Още по темата
"Подкрепям всяка българска партия и бих ги подкрепил и тях. Бил съм безпартиен цял живот и предпочитам да остана такъв", обясни Стефан Янев.

Той посочи, че имаме безпрецедентен случай в историята, един служебен кабинет да бъде заменен с друг служебен кабинет.

Оценката за представянето на различните министри и защо са сменени с нови хора се дава от президента. Аз имах думата също. Не са давани негативни оценки за несправяне на министрите, има тяхно доброволно желание да се разделят с тези постове, обясни Янев.

"Както Радев се съветва с голям кръг от хора, така и аз съм направил същото, решението е общо, но решението накрая е на президента, защото той носи отговорност и подписва указ", добави Янев.

Служебният премиер призна, че инфлацията вече очевидно излиза от прогнозните данни до края на годината и е възможно повишаването й да продължи. Той подчерта, че именно инфлацията е сред основните предизвикателства пред служебния кабинет. Обезпокоителни са и цените на ел. енергията, призна Янев.

По думите му в резултат на COVID-19 почти в цял свят са били вкарани в обращение много свежи пари. "Само за ЕС говорим за суми от порядъка на 13 трилиона, част от тях отидоха за ваксините, но голяма част са влезли в обръщение в съответните икономики", добави Янев.

Той подчерта, че в енергетиката България има нужда от сериозна стратегия, която да бъде обединяваща за всички политически сили и приета от парламента със сериозно мнозинство.

"Без енергетика сме обречени на неефективна икономика. Трябва ни стратегия, чрез която след 5 или 10 г. да постигнем резултати и да имаме евтина енергия", отбеляза Янев.

Говорейки за бъдещи планове, за следващите 3-5 месеца или 5г., не можем да построим нова ядрена или газова мощност, не можем да построим никаква мощност, коментира Янев. За АЕЦ Белене той каза, че реакторите ги имаме, но ситуацията далеч не е толкова проста.

"И ние като общество и като отговорни представители на парламента и правителството, не сме намерили ясна позиция да кажем искаме или не искаме такъв или друг вид проект. Възможността да развиваме енергетиката си, така че да осигурим евтина енергия за собствения си бизнес, я пропускаме", коментира още Янев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъди наясно, че с всеки коментар храниш тролите.
80
13
 
0
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
Национален референдум за преминаване на България към президентско управление!!
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката - двамата души които спряха магистрала Хемус и обрекоха ан глад цяла Северна България!
78
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ са президентака република, Русия са президентска република, Франция е президентска република.. И всички те са пример за демокрация и просперитет. Какъв е приблема и България да стане президентска република и да се изравни с Русия и Франция?
77
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тоя Митов ,калинката на Борисов ,като много плюе ще не се кандидатира като е толкова кадърен
76
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГЕРБЕР 66, в твойте сънища витят ли кюлчета със злато и пачки с 500 евро банкноти в едно чекмедже и до шкафчето снимана една добре изпечена тиква легнала напреко в пухени завивки. Тиквата спи сладко след се кс със мата хари? Жалки бо кл уци сте ви калинките от ГЕРБ.
75
3
 
4
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
спряхте коментарите ли, хахаха
74
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не коментирай и не храни тролъ.
73
7
 
5
 
! Отговори
xaxsas преди 2 години
Като види 10 дислайка на коментар ПРОТИВ Боко в статия ЗА Радев, в рамките на 3 минути, на всяко дете му става ясно за какво иде реч, хахахахаха :D
72
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти, Янев, може да не си чул, ама народът, чийто любимец е ГЕРп си го чува непрекъснато. ГРОБ до живот! И на дъното на ЕС во веки веков!!! Ей туй заслужава българският народ!!!!!
71
3
 
4
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Като види 10 дислайка на коментар ПРОТИВ Боко в статия ЗА Радев, в рамките на 3 минути, на всяко дете му става ясно за какво иде реч, хахахахаха :D
70
7
 
2
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Няма ли сме ,а и другите са нямали такъв премиер кат баче Торбалан. Единственият ,който си намества оная работа докато говори с журналисти,който си потроши краката да не иде от страх в парламента,който на националният празник отиде да подмине Ердоган. Ще ми липсва!
69
6
 
2
 
! Отговори
Чавдар войвода !!! преди 2 години
Ха ха ха!И идва този ден-много хубав той за мен!Радеф-зеления чорап ще е Президент до 2026г.а Джон Траволта-премиер до 2025 година,бре!Велика Македония(Албания също!)ще са в предверието на ЕС,а България с европари като разплащателно средство!Да живее закона Магнитски,идва скоро закона РИКО.Ха ха ха!
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Киро свърши добра работа сега кой му плаща не се знае, абе май се знае ама не е сигурно.Той сега ще пренареди и картите и парчетата от баницата защото ще вземе суверен от някъде.Напред
67
6
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Лелеее като видя 10 дислайка на коментар против Боко в статия за Радев и не мога да не започна да се смея на парцали :} Защо като не сте фенове на Радев четете всичко, което говори? И наистина ли си мислите, че не е очевидно, че има нещо нагласено в 10 дислайка за 2 минути, хахахаха.
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да си чул, ще си траеш и ще казваш, че нищо не знаеш.
65
4
 
10
 
! Отговори
Герберски трол преди 2 години
Хи-хи-хи, новината е за Янеф и Радеф, а половината коментари са за Борисов и ГЕРБ. Стряскат ли ви още, а, *** смотани? Дълго време още ще имате кошмари, да ва евва в червените, протестни и чалгарски лузъри.
64
5
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Партиите са за Боко от Банкя,а Президента,си е...Президент.
63
14
 
1
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Добре че след следващите избори ГЕРБ няма да ги има в парламента. Основна предподставка за съставянето на стабилен редовен кабинет от Партиите на протеста и промяната начело с БСП!!
62
5
 
1
 
! Отговори
Чорапчо преди 2 години
Не се дразнете от тролчетата и не коментирайте, така ще измрат от глад. С всеки коментар храните тролчето.