Панайотов: Черната кутия на падналия МиГ-29 е разчетена

Резултатите потвърждавали заключенията на военна полиция
16 сеп 2021 14:16, Нели Христова
63
Панайотов: Черната кутия на падналия МиГ-29 е разчетена
Снимка: БГНЕС

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 е разчетена. Първоначалните резултати потвърждават направените вече заключения на Военна полиция.

Това съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов, предаде БГНЕС.

В заключенията на доклада на Военна полиция за авиоинцидента, при който загина майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС - „Шабла 2021“, пише, че най-вероятната причина за настъпването на катастрофата е "загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море".

Все още нямаме окончателно заключение, но първоначалното потвърждава доклада, заяви още Панайотов. Черната кутия на разбилия се във водите на Черно море изтребител беше изпратена за разчитане в Русия, след като я извадиха от 70-метра дълбочина със скъсан лентов кабел.

Министър Панайотов коментира и отправените отново по-рано днес обвинения от ГЕРБ по случая "Чешнегирово". Според тях се прави опит за прикриване на убийство на старши лейтенант Тодор Манчев.

По случая "Чешнегирово" се сипят откровени лъжи. Нито Министерство на отбраната, нито служба Военна полиция са извършвали разследване за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев. Ние нямаме това право. То се извършва от Военна прокуратура. Затова нито МО, нито Военна полиция са могли да повлияят на това разследване. Целта е да бъдем уязвени без да имаме вина, каза Георги Панайотов.

Той съобщи още, че в 5 часа тази сутрин на летище София пристигна самолет, на борда на който са се намирали група от 22 афганистански и български граждани, които са евакуирани от Исламабад, Пакистан, до София, след като преди това са били изтеглени от територията на ислямска република Афганистан.

Панайотов заяви, че също е бил на борда на този самолет. "Сигурно много от вас са забелязали, че вчера не присъствах на отчета на павителството. Това беше поради причината, че бяха командирован в Исламабад, за да свърша тази работа”, оповести той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
До Ваня преди 2 години
Отвратително! С дамите съм винаги възпитан, даже галантен, но с простакесите - ку р ви - не! Не ти знам местообитанието, за да адаптирам знаменитото точно определение на пияния бивш премиер за бившата председателка на Парламента!Слава Богу, онези са вече минало!Завинаги! А ти си действащо нищожество с лаjnянауста! Никой не се гаври с паметта на загиналия ас! В такива условия пространствена дезориетация може да се случи и на Господ!Миналата година руски хеликоптер се разби нощем при о-в Свалбард.
40
3
 
3
 
! Отговори
За нас руснаците са преди 2 години
разчели кутията.За тях-получиха пряка информация от "кухнята" за организирането и ръководенето на НАТОвско учение(нищо,че част от старите ни генерали са руски възпитаници,а ако са уволнени вече,на тяхно място са дошли техните протежета-съмишленици и те се отчитат където трябва).Ето защо у нас не се организира истинско НАТОвско учение,а сме на тактическо ниво подразделения.Не ни вярват и се страхуват от теч на информация,не е както в другите бивши соц страни,където мразят от сърцеРусия.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миг и без това ги изритаха от всякъде Алжир Египет Индия Китаеца дори не си даде зор да ги копира дори и в русия не им щат дяланата работа Имах си аз да намерят дефекти та то освен дефекти нищо друго няма в щайгата им
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 48 че на кой му трябва да го прави .Ако найстина и дигнат мерника ще я заличат ако до тжгава раша пак не е пукнала от глад де )))
37
2
 
5
 
! Отговори
Canadian преди 2 години
Предоставили са "кутията" на джуджетата, за да я декодират. Ами, аланкооловци, що не я дадохте на НАТО или на Пентагона? Щяха да свършат работата за час-два, а на онези, които правят самолети '25 поколение' без възможност за нощна ориентировка, са изтрили или преправили записите. И чия беше идеята кутията да се даде в ръцете на изконните ни врагове и поробители?
36
1
 
3
 
! Отговори
Министър отива на преди 2 години
спасителна мисия?Смешно пиар действие,можещо да се тълкува като разходка на държавна сметка.Остава въпросът кой е ръководел министерството,докато Панайотов се е возел във въздуха и е гледал земята от високо?Ако няма нужда от ръководство и контрол,ако министерството може да кара на автопилот,за какво е необходим министър тогава,за да дава интервюта?Говорител може да свърши тази работа,а и ще ни е по-евтино.Остава и Радев да отиде да кара самолета(или не може да го вдигне).Евтин пиар.
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чудно като пък е толкова скапана тая руска техника що не вземат да я превземат таз Русия или по соца що не ни превзеха. Тук на балканите им бяхме взели страха на всичките. За това и след 90 та година първата цел беше БНА да се ликвидира организационно технически. Къде е на дъртия Аню Ньойски маклата модерна и мобилна армия, Гербаджий що не я направиха, Аню Ньойски бе техен министър. Поредния разсипник на БА.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мале мале русофобията ще се удави в плюнчене. Най големите експерти са тук от вируси до авионика и геополитика. Ама тази авияция се подготвя и лети не от април бе гробари. 12 години вие сте отговаряли за нея. Вие сте я недофинансирали вие не сте извършвали ремонти в срок. Не е Радев. И като генерал пак е бил зависим от това което сте му отпускали да подготвя летци самолети и механици.Що не поискате достъп до ежегодните докладни от кома ндващия ВВС за състоянието на текника и личен състав
33
1
 
9
 
! Отговори
процедурно питане преди 2 години
де се е чуло и видело страна която е пряко заинтересована от резултата на падналия руски самолет МИГ-Русия да участва в разследването си?!?!?!Аз очаквах подобен резултат от руската комисия. За руснаците ще е самоубийство да намерят дефекти в руския самолет. Та нали ще се откажат много държави да купуват руските изтребители ако това стане.
32
4
 
8
 
! Отговори
Свидетел преди 2 години
Аз съм ходил да ги гледам Миг-овете и мога да кажа, че няма такива остарели трошляци. Старата ми 30 годишна Астра е в по-добра кондиция от машините с които пилотите летят. Стари и изпокъсани, на ръба на разпада са, к'во остава да бранят Б-я с тях. Пълна трагедия, не ги е срам тия скапани политици. Нито ги е срам началниците на загиналия човек. Никога няма да гласувам за Радев и ко.
31
5
 
9
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
Не ви ли е срам да се гаврите със смъртта на пилота драги рускопокорни ку р ви. Че естествено че пилота ще е виновен не руската техника която не пада от небето всеки ден. Какво очаквате да кажат руснаците за собствените самолети?!?!?! Че са технически неизправни ли? Добре че държавата започна да купува Ф 16 . Руските самолети не падат за първи път и са виновни за смърта на десетки българи.
30
4
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Така ли? Целта била те да бъдели уязвени за смъртта на лейтенанта - нямали никаква вина, значи...И дори не знаели нищо, разбира се...Какво могат да знаят едни хора на точката и буквата освен букви и точки..Нищо, разбира се!..Другите неща не са за тях...А ГЕРБ говори изобщо за случая, Панаьотов, не точно за теб, но ти понеже си гузен...гузен негонен бяга...И още повече ако има възможност да нападне Герб!...Гадно...
29
1
 
5
 
! Отговори
до вънСатанато преди 2 години
как на полигон на който има 200 човека някой по сред нощ ще изстреля ракета и никой няма да забрлежи. Имай предвид че там имаше и сърби, най малко те щяха да се разприказват.
28
10
 
6
 
! Отговори
ВънСатаНАТО преди 2 години
А каква е вероятността дрогиран кравар,пардон - войник от "партньорите",и по-конкретно от ФАЩ-исаните въоръжени сили да е думнал самолета ?
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
моля хора които не са служили във ВЕС да не бълват смешни коментари.
26
0
 
8
 
! Отговори
до30 преди 2 години
алооо пилота е войник но не кашик, във въздуха той е царя и взима решенията. Нямаш представа явно от военна авиация
25
4
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
ти имаш ли представа че Украина след разпада на СССР е тотален труп от към модерни технологии.Имаха ракето строене, огромни самолети правеха ,днес всичко е леш. Изнасят заготовки от черни метали и въглища , правеха и що годе добри корабни двигатели за Русия ама сами се самоубиха и там. Жалка държава, цветето на СССР.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна произвежда АН, но бойната авиация е при руснаците това е факт!
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Летеца е войник, който изпълнява заповеди, вината категорично не е негова, а на командира му, навигиращ полета и целите! Тяхна е и отговорността за смъртта на пилота, тяхна е вината и за загубената за милиони лева машина! За да има справедливост трябва оставки и Съд за нехайство по служба/ унищожаване на държавно имущество и непредомишлено убийство пак от престъпно нехайство! Тъй беше аз като служих навремето, дано и закона не е " пипан" от " прехода" за да има възмездие за некадърниците
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъртвия си е мъртъв, а началниците му ще наградят с плакет и ще ги пенсионират с почести за вярна служба. *** нещастни. Умират кадърни хора,а книжните плъхове си мълчат в канцелариите и кротуват. Един висш ръководител не пое отговорност.