Радев: "Янев 1" прекрати рекета, противопостави се на завладяната държава

Разкрило тежкото наследство и олигархичния модел на управление
Обновена: 16 сеп 2021 14:53 | 16 сеп 2021 09:15, Камелия Цветанова
195
Радев: "Янев 1" прекрати рекета, противопостави се на завладяната държава
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Може да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носихте отговорност за управлението на страната. През този период правителството проведе честни избори, намалявайки драстично  купения вот. За първи път страната ни проведе избори с масов машинен вот. Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни промени осветли и пресече много корупционни схеми. Това каза президентът Румен Радев при предаването на властта от служебния кабинет на новото служебно правителство, което запазва почни същия си състав.

Още по темата

Според Радев кабинетът „Янев“ 1 се е противопоставил на модела на завладяваната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт и задвижи конторлините системи на държавата.

Постигнат беше икономически ръст и ниска безработица.

Правителство осигури нужните средства за работещите,бизнеса и здравеопазването по време на криза. Актуализира социалната политики към най- уязвимите – хората с увреждания, децата и семействата, каза президентът.

За пръв път в историята ни служебен кабинет предава властта на служебно правителство като състава му се запазва същия с три изключения.

Новите министри в състава на кабинета „Янев“2 са Валери Белчев - служебен министър на финансите, Христо Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Даниела Везиева - служебен министър на икономиката.

Ето пълния състав на новия кабинет:

Стефан Янев - служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Донев - служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Рашков - служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Белчев - служебен министър на финансите;

Георги Панайотов - служебен министър на отбраната;

Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването;

Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков - служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев - служебен министър на външните работи;

Янаки Стоилов - служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков - служебен министър на културата;

Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Везиева - служебен министър на икономиката;

Андрей Живков - служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова - служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов - служебен министър на младежта и спорта.

Това ще бъде третото служебно правителство, което Радев назначава. Първото бе на проф. Огнян Герджиков, който Радев натовари да бъде служебен премиер, дни след като положи клетва през януари 2017 г.

Държавният глава назначи второто служебното правителство на 12 май, след като 45 Народно събрание, избрано след вота на 4 април, не успя да излъчи кабинет.

Така Румен Радев става първият в най-новата ни история държавен глава, чийто мандат започва със служебен кабинет и завършва с такъв.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
6
 
30
 
! Отговори
Монката преди 2 години
Ало фигуранте в коя държава живееш?Оставка мутро
117
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и като ни освободиха първия път 30% а сега втори да чакаме още 50% не мога да им смогна на стандарта да го догоня тя заплатата ми вече нищо не струва
116
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Източиха язовирите и оставиха хиляди декари обработваема земя без напояване през лятото, не ваксинираха нито един българин, спряха парите на лекарите, затвориха ваксинационните центрове, откраднаха парите на съроителите и замразиха стотици строежи на пътища.
115
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
първия кабинет се опита да постави отново основите за строене на комунизма в България.стягай се народе, комунистите няма да умрат, преди за последно да се оакат.
114
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
остава само да призове танковете да дойдат.
113
6
 
40
 
! Отговори
Майор Димов преди 2 години
Само дето се убиват млади офицери от армията днес. Иначе вече всичко е ОК.Гарантирано от Радев.
112
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мая Манолова напира да влиза в спалнята на ББ в Паламара?!?!?? Май и е харесало да го посещава там! Ами силен мъж е !
111
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Противопостави се като вката страната в политически, икономически и здравен хаос! Да ни е честита и увеличаващата се инфлация!
110
6
 
24
 
! Отговори
Ла преди 2 години
До Да бе, да!?-----по добре да се разделим с теб, например на 2 метра под морското равнище!!!!!!!
109
5
 
36
 
! Отговори
Да бе, да!? преди 2 години
Умря конят дето го хвалеше и се хвали сам, а дали си вярва е друг въпрос! Дано на изборите окончателно се разделим с този авторитарен президент, който се изживява като Ярузелски, но нека си спомни какво се случва с диктаторите!
108
39
 
7
 
! Отговори
ГЕРБерастите преди 2 години
са ми много смешни как ръсят хейтърски коментари и си слагат + чета, и ако случайно някой заблудил се напише нещо в подкрепа на Радев дружно слагат минусчета. Ама те хората дето ще изберат Радев , Петков и Василев и сие на изборите не стоят поцял ден в нета да ви четат малоооумнииите коментари и да ви броят плюсовете и минусите, бе алонколоооооооу! Хахаха, толкова сте жаааалки. Карикатури.
107
5
 
20
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен109 А ти от колко хора искаш да се "контролира" всичко, БСП? Свърши се вече вашата "колективност"...Не им харесва на него.дниците само един да управлява - трябва да има пълна каша и безотговорна колективност, че да си крадат на воля...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
106
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали си вярва или нагло лъже? Освен назначаване на свои хора по пътя на парите, друга промяна не виждам. Мая общата няма да види депутатство и стана за смях, въпреки абсолютната подкрепа за Радев.
105
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Феодализмът в отдалечените райони на България е главна пречка пред развитието на страната.Служебното правителство направи съвсем малка крачка. Ако искаме да променим България, тези крачки трябва да станат постоянни. Тези феодали са се превърнали в такива и заради кражбите на еврофондове. Така че правилата се нуждаят от промяна и тук и в Брюксел, за да не създават условия за монополи. Купуваш нещо за 82 хил.лв., след това даваш под наем малък офис за 72 хил. годишно. Избиваш инвестицията за годин
104
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ще реват бившите. Тайната бърлога на Бойко- ловно стопанство Паламара.Мястото където са се разпределяли порциите от държавата.Сделки, оргии, монопол, феодализъм. Забранен достъп за външни лица в продължение на десетилетие. Домакини са били-Бейзат Яхя-феодалът на Бойко за шуменска област.Това е човекът, който превеждаше преди месеци на Бойко при срещата с Ердоган. А синът на Яхя е депутат от Герб.Местните хора казват, че всичко се контролира от 1 човек - дърводобив, земеделска земя......
103
4
 
16
 
! Отговори
Северозапад преди 2 години
Дриснята, зко обичаш ходи си смени памперса, щот зе да мирише на голяма инфлация
102
3
 
21
 
! Отговори
Северозапад преди 2 години
А, Защо, не прекрати назначаването на жена ти, след телефонния разговор, който цЯла бг чу по всички новинарски канала, и првстани да се правиш на Путин, стискаш юмрук, а когато изпънеш третото пръсче без значение, от ляво на дясно, или отдясно наляво, това ще е за всички който ще те подкрепят
101
3
 
28
 
! Отговори
asd преди 2 години
Безработицата си беше рекордно ниска и при редовното правителство. Кого лъже тоя?
100
3
 
31
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Тоя идиоот военен продължава да сисипва държавата.Винаги съм казвал че си требва бои.
99
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе те и Северна Корея се хвалят колко са добре същата е и твойта разеденителю