Радев: "Янев 1" прекрати рекета, противопостави се на завладяната държава

Разкрило тежкото наследство и олигархичния модел на управление
Обновена: 16 сеп 2021 14:53 | 16 сеп 2021 09:15, Камелия Цветанова
195
Радев: "Янев 1" прекрати рекета, противопостави се на завладяната държава
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Може да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носихте отговорност за управлението на страната. През този период правителството проведе честни избори, намалявайки драстично  купения вот. За първи път страната ни проведе избори с масов машинен вот. Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни промени осветли и пресече много корупционни схеми. Това каза президентът Румен Радев при предаването на властта от служебния кабинет на новото служебно правителство, което запазва почни същия си състав.

Още по темата

Според Радев кабинетът „Янев“ 1 се е противопоставил на модела на завладяваната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт и задвижи конторлините системи на държавата.

Постигнат беше икономически ръст и ниска безработица.

Правителство осигури нужните средства за работещите,бизнеса и здравеопазването по време на криза. Актуализира социалната политики към най- уязвимите – хората с увреждания, децата и семействата, каза президентът.

За пръв път в историята ни служебен кабинет предава властта на служебно правителство като състава му се запазва същия с три изключения.

Новите министри в състава на кабинета „Янев“2 са Валери Белчев - служебен министър на финансите, Христо Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Даниела Везиева - служебен министър на икономиката.

Ето пълния състав на новия кабинет:

Стефан Янев - служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Донев - служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Рашков - служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Белчев - служебен министър на финансите;

Георги Панайотов - служебен министър на отбраната;

Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването;

Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков - служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев - служебен министър на външните работи;

Янаки Стоилов - служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков - служебен министър на културата;

Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Везиева - служебен министър на икономиката;

Андрей Живков - служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова - служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов - служебен министър на младежта и спорта.

Това ще бъде третото служебно правителство, което Радев назначава. Първото бе на проф. Огнян Герджиков, който Радев натовари да бъде служебен премиер, дни след като положи клетва през януари 2017 г.

Държавният глава назначи второто служебното правителство на 12 май, след като 45 Народно събрание, избрано след вота на 4 април, не успя да излъчи кабинет.

Така Румен Радев става първият в най-новата ни история държавен глава, чийто мандат започва със служебен кабинет и завършва с такъв.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От как патриарха не е добре. Почнаха такива далавери,кражби в църквата. Нещо за Йоаникии. Гробаджии го окрали май
77
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите реват. Не могат крадът и чакат парички от високите цени на краставицата - 4 лв кг.
76
29
 
5
 
! Отговори
IBM Fake News преди 2 години
Браво Радев! Продължавай! С теб сме.
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче, никой не пише за Йоаникии и 200 милиона. Това явно не е новина.
74
19
 
3
 
! Отговори
До СВ. ПАТРИАРХ НЕОФ преди 2 години
Жалко, че патриарха вече е на възраст и не може да подкрепи Радев. Жалко, защото гробаджии окрадоха от Йоаникии 200 милиона в парцели - първа линия на морето и 200 акра гори. За Сливендката епархия останали някакви села,буренища. Йоаникии си подал оставката. Вие представяте ли си? Радев ли пак е виновен? Парите от КТБ кой ги взе? Не бяха ли Чекмеджан,Шишо, Цвъчко Апартаменчик.Жалко,че Св. Църква избра Мутрите Гроб и ето Бог почва да ги наказва.
73
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България по време на Радевата хунта: масови чистки и уволнения на професионалисти по болшевишки, терор над бизнеса и средната класа, бум на битовата престъпност, бум на цените за потребление, спрени инфраструктурни проекти и неизплатени с месеци заплати, Ковид и бежанска катастрофа, скандали, политическа и конституционна криза. Да продължавам ли...?????
72
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЖAЛЪК ФИГУРАНТ, я кажи белите пликове откъде и закъде са
71
5
 
22
 
! Отговори
до Христо Христов преди 2 години
ЗА ТЕБ ЗНАМ, ЧЕ ПАК ЩЕ ТЕ ПРИБЕРАТ едни здрави мъже с бели престилки, за Баце сащо знам, че президент няма да бъде, а премиер
70
37
 
5
 
! Отговори
НИКОГА ГЕРБ преди 2 години
Все пак ще пожелая успех на новия кабинет на Стефан Янев, назначен от Президента на Република България г-н Румен Радев. Вярвам, че ще вършат същата качествена работа. Жалко, че Кирил Петков и Асен Василев няма да са министри там! България има нужда от Правителство.
69
27
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 66Баце ще бъдел премеир - другарю, добре ли си?ПП. Ваписаното от мен за тиквата и парламентаризма са факти. Само неграмотни про'стаци скачат срещу хактите.
68
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некадърник
67
4
 
33
 
! Отговори
Монката преди 2 години
Оставка мутро фигурантска
66
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЯ ГОСПОДИН И РАШКОВ ЖИВЕЯТ В ЕДИН И СЪЩИ СВЯТ, НЯМАЩ НИЩО ОБЩО С РЕАЛНОСТТА- СЛЕДВА ДИВО СПЛАШВАНЕ И УВОЛНЕНИЯТА ПРОДЪЛЖАВАТ ЗА ДА СМАЧКАТ И УПЛАШАТ ИЗБИРАТЕЛЯ, СЕГА ПРОДЪЛЖАВАТ ЛЪЖИТЕ ЗА КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ....КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ БГ РАЗБИТА, ФИНАНСОВО СМАЗАНА И НЕ ПРИЕТА В ЕВРОЗОНАТА, А С ДР ГАДЕВ БЪРЗО ПРИЕТИ В ЕВРАЗИЯ- ВИЖ ЗАПЛАТИ ТАМ В УИКИПЕДИЯ- МИН ЗАПЛАТИ В ЕВРОПА- ГРУЗИЯ 59 ЕВРО, РУСИЯ 119ЕВРО- ПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА ПО ДОХОД, ПЪРВИ В ЕВРАЗИЯ И ТОГАВА НЯМА ЗАКОНИ И ПРАВИЛА- ВИЖ В РУСИЯ.
65
13
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Не е вярно!Борисов и калинките му не са в следствения арест. Петоколонниците не са лустрирани
64
9
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Чекмеджето не излиза срещу Грипена, защото место в чекмедже, пачките към фигуранта пълнят гардероб.
63
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да престанем да говорим против Бойко Борисов, въпреки че не му симпатизирам, все пак той е бивш кмет на София, бивш министър - председател на Република България, не той, а *** му - съпартийци от ГЕРБ са най - противни и са извършвали мизерии.
62
5
 
18
 
! Отговори
Д-Р ПСИХО преди 2 години
до Христо Христов...... болен си човече имаш радвоения, едон път говориш че Борисов не излиза срещу Радев за президентския пост, а едновременно пише, че нямало парламентаризъм... Баце НЯМА ДА СЕ КАНДИДАТИРА за президент, защото ще бъде премиер, ама като си болен и неук, какво да очакваме от теб
61
14
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 59Борисов до 15та година имаше някакъв срам и не отричаше факта, че е комунист. После изпро'стяването на нацията доведе до промяната да почне да плюе по това което сам е бил. А проста'ците *** да му пригласят.Все пак той им рече: "Аз съм про'ст и вие сте про'сти...". ФАКТ.
60
2
 
8
 
! Отговори
ИЗБОРДЖИЯ преди 2 години
за коя партия на *** и кокорчо тук се пише, ако се явяват с мандатоносители ВОЛТ и МИР, демек Настимир и Славчев то ако имат повече от 4,02 % сигурно ще скачат от радост и така ще заемат вече освободеното място на МаяМаясъл и другите мутри, тъкмо да видят КАКВО Е да си натикан в ъгъла
59
3
 
13
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 2 години
След получаване на втори мандат за Рашков за министър на вътрешните работи, вече го виждам с червена точка между веждите . И ще настъпи тишина.