Ще спре ли продажбата на дизелови и бензинови коли от 2035 г.?

Евродепутатите Андрей Новаков и Петър Витанов - в "Брюксел 1"
19 сеп 2021 14:30, Александър Попов
166

Спира ли продажбата на дизелови и бензинови коли от 2035 г.?

"Това предложение на ЕК ще се срещне с отпор в ЕП," коментира евродепутатът от ЕНП /ГЕРБ Андрей Новаков в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

Предложението на ЕК е от 2035 година продажбата на дизелови и бензинови автомобили да бъде спряна. Това означава те да бъдат заменени с електромобили или такива на водород.  

"Имаме ли достатъчно изградена инфраструктура за електромобили? Ако не - кой ще плати за нея? Отговорът е - нямаме. Бензиностанциите се изграждат на пазарен принцип, същото трябва да е и със зарядните станции. Когато електромобилите станат достатъчно атрактивни, хората ще започнат да ги купуват, без да забраняваме другите автомобили", смята Новаков.

"Наясно съм, че бъдещето принадлежи на чистите технологии, но въпреки това смятам, че този преход трябва да е плавен", каза Новаков.

По думите му Зелената сделка е сделка, защото има две страни, които трябва да се съгласят.

"В момента имаме само една страна, която предлага. Аз искам да оставим чиста природа на нашите деца, но не искам да им оставим бедни родители", допълни пще той.

По думите му когато наложиш силово една технология, тя по естествен път става скъпа и недостъпна.

"Най-големите 5 автомобилни производители са обявили, че приключват с производството на двигатели с вътрешно горене - в различен порядък - някои от 2025-а, други - от 2040-2050 година", твърди евродепутатът Петър Витанов от С&Д/БСП.

"Такава е тенденцията. Проучванията на автомобилните производителите показват, че през 2026 година цените на електрическите автомобили ще бъдат изравнени с тази на двигателите с вътрешно горене. И това - без допълнителните стимули, които ЕС възнамерява да даде за алтернативно придвижване с цел намаляване на вредните емисии. Първо, защото цената на е-батериите ще падне наполовина - от 120 евро на киловатчас. Счита се, че достъпността идва при 80 евро на киловатчас. 80 евро ще бъде цената през 2024 година, през 2025 година цената ще падне под 50 евро. Затова ВАН-овете ще бъдат конкурентни през 2025 година, средният клас - 2026 г, а най-малките електрически автомобили - 2027 г.", смята Петър Витанов.

Целият разговор за електромобилите и бъдещето на въглищните райони у нас във връзка със Зелената сделка - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 119 - Да, правителството е клиент на една от фирмите на Мъск. И какво? Братовчед ми има камиони и работеше за държавата, когато строяха магистралта. И какво? Не е частник ли?
121
6
 
4
 
! Отговори
Пуржо преди 2 години
Крайно време е да изчезнат тези пушещи и шумни барутници от пътищата. Нормално е плебса да се страхува от новостите, но с течение на времето свиква с нещо и започва да се страхува от следващото. За плебса е важно да консумира минамалното нужно за да върши максимума си работа.
120
2
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да спира аз съм на голф 3-ка :)))
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - нито има ток от къде да дойде, нито има толкова литий на планетата с който да се произведат, то и сега ел колите са под 1% (чисто електрик, не хибрид) - пак не стигат запасите от литий.
118
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 103 - Защото в САЩ разстоянията са огромни, а темата защо никой не строи нови жилища и защо вече е невъзможно, да се сдобиеш с ново такова, е различна. Еврооа не е САЩ.
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи така ве ***, защо ме ядосваш, мейби само ти си знаеш ! :)) Да напиша отново, Мъск е клоун, работи за правителството на САЩ, тоест не е никакъв частник :)))
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сте чули фашистите от Брюксел да ви говорят за залесяване? Горите имат нужда от СО2 емисии за живеят и чрез фотосинтеза да превръщат СО2 в кислород. Такава система е по-екологично и по-добра за световната икономика и екология, отколкото система, в която няма нито въглищни електроцентрали, нито гори, абсорбиращи СО2.
115
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки говори за цената на батериите а никой не си задава въпросът от къде ще дойде токът за тяхното зареждане при положение че не се строят нови атомни въглищни мощности а русия постоянна вдига цената на газта? Ако всички автомобил станат на ток как ще се запазят сегашните цени на токът? Няма как! Токът ще стане поне 2.50лв. за киловат час. Елементарно търсене и предлагане. Пазарът не търпи дисбаланси.
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези с тази зелена сделка ще се прострелят в краката както се простреляха с газта чиито цени сега скочиха до небето.
113
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До край - Мисли и за утре. Днсе са 8 милиарда, утре ще са 12 милиарда и какво върви, вс еповече и повече имат достъп до автомобили. Представи си, ако имаме 2 пъти повече коли? В малките граодве, няма да е проблем, но в столиците ще е катстрофа.
112
2
 
6
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
Точно самотните *** са най-големите пропагандатори да се возим в градски транспорт. Щото живеят обикновено под наем близо до работата си,нямат семейство,което да ползва автомобили. България е на едно от последните места в ЕС по брой автомобили на човек от населението. Да ни говорим за сравнение със САЩ,където градски транспорт липсва на практика (изключвам метрото в Ню Йорк примерно)и почти всички се придвижват с коли. Защо в САЩ не е проблем,а в България е проблем?
111
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори не ми се чете, много болни хора в родината....хахахаха :))) Футболни отбори като Сити и ПСЖ, откъде мислите хвърлят пари без да ги е грижа за бъдещето ? Питам само, нали сте свръх компетентни :)) Забравете за Мъск, това е клоун, който е на служба в правителството на САЩ, освен ако не искате да ходите до Марс....хахахахахаха :)))
110
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всеки ще има малка квартирка 8 квадрата с виртуална реалност като сложите маската да изглежда като 10 стайна, дори и миризми виртуални на 10 стайно жилище, малка симпатична електрическа кола на кар шеъринг ако искаш да пътуваш някъде, и ще ядем насекоми, защото има протеини в насекомите, а телешко и мляко - не! кравите пpъцкат и отделят метан и CO2 което не е екологично, вреди на планетата, да спасим планетата.
109
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не ги мисли германците, газта стана 1000$, те по-добре знаят как да си поддържат икономиката с такава скъпа газ.
108
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам идея - вместо да плачем, че колите са скъпи, зщао не стегнем икономиката, така че да може да си позволим скъпи коли?
107
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да има добър стандарт трябва да има производство, а всяко производство консумира въздух и отделя CO2. A за консумация на въздух има данък вуздух, конто произвежда плаща висок данък въздух, така наречения зелен данък за CO2 емисии, това е трилионен бизнес с продажбата на CO2 сертификати, само развитите страни могат да си го позволят, страните като България винаги ще внасят и ще живеят бедно и ще слугуват на ЕС и ще им служат за пазар.
106
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги мислете Германците! Те много добре знаят какво правят за разлика от нас. Германците си имат стратегия, направили са си сметките и работят да се развиват по най добрия начин.
105
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хомосексуалист - Говорим за коли, не за сексуалните ти предпочитания.
104
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 2 години
Бедните няма да се движат в пространство - свят с 10 млрд човека които щъкат насякъде е непоносим - трябва да се асфалтира цялата планета за да стане като една огромна София.Това е нежелано от господарите на света. на бедните ще се осигури виртуално пътуване до всяка точка на света без да излизат от къщи. Даже и море с крака в легена.А с виртуалната реалност и сега могат да карат богати/бентли/порше и т.н. Секса вече стана виртуален.
103
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 98 - Европа не е Канада.