Ще спре ли продажбата на дизелови и бензинови коли от 2035 г.?

Евродепутатите Андрей Новаков и Петър Витанов - в "Брюксел 1"
19 сеп 2021 14:30, Александър Попов
166

Спира ли продажбата на дизелови и бензинови коли от 2035 г.?

"Това предложение на ЕК ще се срещне с отпор в ЕП," коментира евродепутатът от ЕНП /ГЕРБ Андрей Новаков в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

Предложението на ЕК е от 2035 година продажбата на дизелови и бензинови автомобили да бъде спряна. Това означава те да бъдат заменени с електромобили или такива на водород.  

"Имаме ли достатъчно изградена инфраструктура за електромобили? Ако не - кой ще плати за нея? Отговорът е - нямаме. Бензиностанциите се изграждат на пазарен принцип, същото трябва да е и със зарядните станции. Когато електромобилите станат достатъчно атрактивни, хората ще започнат да ги купуват, без да забраняваме другите автомобили", смята Новаков.

"Наясно съм, че бъдещето принадлежи на чистите технологии, но въпреки това смятам, че този преход трябва да е плавен", каза Новаков.

По думите му Зелената сделка е сделка, защото има две страни, които трябва да се съгласят.

"В момента имаме само една страна, която предлага. Аз искам да оставим чиста природа на нашите деца, но не искам да им оставим бедни родители", допълни пще той.

По думите му когато наложиш силово една технология, тя по естествен път става скъпа и недостъпна.

"Най-големите 5 автомобилни производители са обявили, че приключват с производството на двигатели с вътрешно горене - в различен порядък - някои от 2025-а, други - от 2040-2050 година", твърди евродепутатът Петър Витанов от С&Д/БСП.

"Такава е тенденцията. Проучванията на автомобилните производителите показват, че през 2026 година цените на електрическите автомобили ще бъдат изравнени с тази на двигателите с вътрешно горене. И това - без допълнителните стимули, които ЕС възнамерява да даде за алтернативно придвижване с цел намаляване на вредните емисии. Първо, защото цената на е-батериите ще падне наполовина - от 120 евро на киловатчас. Счита се, че достъпността идва при 80 евро на киловатчас. 80 евро ще бъде цената през 2024 година, през 2025 година цената ще падне под 50 евро. Затова ВАН-овете ще бъдат конкурентни през 2025 година, средният клас - 2026 г, а най-малките електрически автомобили - 2027 г.", смята Петър Витанов.

Целият разговор за електромобилите и бъдещето на въглищните райони у нас във връзка със Зелената сделка - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
2
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
Има си контролни органи .От какъв зор аз ще се намесвам в неща,които нито са ми работа,нито разбирам.И българите поне не плащаме високи данъци,с които да се хрантутят азиагци и н.егри,които са вършат престъпления както става в Западна Европа.
81
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората са постигнали върха на устойчивата цивилизацията малко опреди да дойде индустриалната революция. После започва упадък и разруха на планетата. До 17 век вече са имали екологично чист глобален транспорт. Ветроходни кораби, комфортни каруци и каляски и всякакви породи качествени коне. Чиста и зелена икономика. Всичко е било био и се рециклира по естествен път. Няма пластмаси, няма химия да мърси земята. Всичко е било произведено от естествени материали био материали.
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 71 - Ами пак си ходи през уйкенда със семейстовто си бе, кой те спира.
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Догодина Тесла пускат новата аргитектура на батериите си, които са с 16% по-голям капацитет и ще са с 50% по-ниска цена на киловатчас. Цените ще започнат да падат и другите копании ще последват.
78
3
 
8
 
! Отговори
До 71 преди 2 години
Ами не всички сме бездетни ***,та да не ни трябват коли.Аз например всяка седмица през уикенда ходя със семейството някъде на разходка. Качвам в колата жената и двете деца и за половин един час сме там,където отиваме.Как си представяш да сменя поне два автобуса в посока,да чакам с часове по спирки,а донякъде няма и автобуси. И тия деца само в жилището си ще стоят?
77
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промишлеността и икономикта като цяло ще се свие със 70-80%. Тези за които няма работа ще са на базов доход, но от Еврокомисията се надяват да ги прочистят до тогава с ваксините. Иначе ще трябва да се мине към доброволна евтаназия - ще има реклана кампания - евтаназирай се да спасищ планетата, ще има и мистър Ефтъни с рекламни подтери и видео клипове. Хората сами ще тръгнат както сега с ваксините.
76
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 69Чакам да ми опонираш, но понеже няма с какво, ще ти слушам нападките :)))
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тротимен 75 - Не че нещо, ама кой се излъга, да те наеме на работа?
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 67 - И защо, когато чуем, че някой не е плащал с месец, вместо да му бойкотираме стоките, да спрем да му търсим услугите, да искаме разследвания и солени глоби, ние ... мълчим. Не е проблем, когато съгражданите ни страдат, нали?
73
3
 
4
 
! Отговори
Тротимен преди 2 години
Прекрано е, че тогава ще ходим на работа с колелета и тротинетки. Аз много обичам да карам тротинетка на чист въздух. Ще живеем в един по хубав и по зелен свят и ще спасим планетата от лошия въглероден двуокис. Слава на Урсула и на еврокомисарите с по половин милион евро заплати.
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 67 - Защото съседа ти представлява много малка част от икономикта. И 1000 лева в коят година ги даваше? Надявам се, не 2021-а!
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога няма да спре ....ще има люти такси . Как си я представяте да асфалтирате сто километра българска магистрала за три месеца с електо машини и камиони
70
3
 
1
 
! Отговори
До 67 преди 2 години
И що си мислиш,че всички бизнеси в България са като на тоя със златния часовник?Един съсед има магазин и плаща по 1000 лв на продавачките заплата.Накроь на месеца му остават по 2000 бона.Ако им вдигне заплатите и ще фалира.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68 - И лошото е? Какво му е лошото? С коли ходя само тези, дето живеят извън градовете. Ако времето е гадно, има градски транспорт, който дори се чисти, видиш ли, а вандалите ги арестуват и съдят. Или някка си не си мъж, ако нямаш 400 коня под капака на джипката?
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на наемната стока на пазара на труда се определя по пазарни механизми. Никой не може да вдига наемите на работната стока на пазара.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66 - Кой си ти и с какво "ни" затапи? Към кого се обърщаш? В какув контекст? Все въпроси, които изискват поне 65 IQ пункта в главата ти, че да им се отговори.
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава само елита ще имат коли. Хората ще се придвижват на колела или тротинекти - на запад вече са дресирани и ходят с колела и тротинетки на работа. Просто няма толкова литий за батерии, а друга алтернатива няма. Освен това тези коли са много скъпи - единици могат да си ги позволят. И няма толкова ток да има - перките и соларните панели могат да поктият само малка част от битовите нужди, индустрията ще спре да работи. Мерцедес, БМВ, Тойота и другите ще затворят и ще се превърнат в малки заводчета като Ферари които правят коли за елита.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 53 - АМИ ВДИГНЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ, БЕ! Какво чакате? Още помня, как един ми се караше по телевизията, как родната икономика, щяла, да се "сгромоляса", ако минималните станели по над 400 лева. Е ето - още си е тук. Но също така помня, че чичака носеше Арманани, два златни пръстена, златн игла на вратовръзката и така си беше скръстило ръчиците пред търгубха, че да му се види логото на Ролекса. Трябва да има промяна!
64
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затапих ви както винаги, скучно ми е ......хихихихихи :)))
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Мъск ще ви кара на Марс......хахахахах :)) Сега е постижение да излезат 200км над орбита, представям си пътуването до джуджето Марс, дето е колкото Спътника ни.......хахахахах :)))