България очаква от РСМ политическа воля за преодоляване на различията

Ангажира се да търси възможности за решаване на отворените въпроси
49
България очаква от РСМ политическа воля за преодоляване на различията
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев потвърди пред комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархей принципната позиция на България в подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония.
Това съобщиха от пресцентъра на МВнР след разговора на министър Стоев с еврокомисаря Вархей.

По време на срещата в МВнР с Вархей, който е на работно посещение у нас, министър Стоев е подчертал приемствеността в политиката на служебното правителство по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония, произтичаща от Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

Външният ни министър е запознал еврокомисаря с актуалните развития в двустранния диалог със Скопие, като е изтъкнал усилията, които българската страна полага за възстановяване на доверието на всички нива, както и с проведените през последните месеци по инициатива на България поредица експертни консултации между двете министерства на външните работи.

"България остава последователна в подкрепата си за европейския път на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония. Водени от тази позиция, инвестирахме сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията помежду ни", е заявил Светлан Стоев. В същото време той е подчертал, че за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Очакваме от Република Северна Македония да прояви политическа воля за преодоляване на различията, България, от своя страна, остава активно ангажирана в търсенето на възможности за разрешаване на отворените въпроси, се посочва още в съобщението на пресцентъра на МВнР.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: ЕСРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
РСМ плаща на лобисти...на престъпници и мафиоти...подкрепя ги кгб русия...нейстови напъни да ги вкарат като троянски кон...обидното е,че съюзниците ни не го виждат...или са зависими,отклоняват внимние на обществата си от наболели проблеми...с вижте лошите българи,диваците...борещи се за Справедливост!имаме опция...БГИзход!Кралството просперира...няма да примем езика на омразата,лъжите и манипулациите...как да си партньор с хора които учат децата си да мразят твоите?ЕС се самоубива...позорно!!!
46
1
 
7
 
! Отговори
ФърчилкоФърчилков преди 2 години
Май трябва България да предложи да се разделят Македония и Албания в преговорния процес. Има шанс това да вразуми малко северомакедонците.Ако ли не , остават си там, а Албанците влизат в ЕС.
45
1
 
8
 
! Отговори
ШишоБакшишо преди 2 години
Не са добре край Вардаро.Секогаж кажуват,дека не само месечината е македонска,току и звездите на македонски нашепнуват. Ама от мене само едно сакам да им кажувам-албански треба да се учат.Горното го написах на един език,който според техните академичари бил ''посебен'' /отделен/и немал нищо ''заедничко''с булгарския.Сигурно и вие нищо не сте разбрали /не сте ''сфатили''/ Това е шега, разбира се.
44
1
 
4
 
! Отговори
и още малце майтап преди 2 години
Изпитана македонска рецепта на шеф Манчев:Слагаш две павета да врат и една македонска глава.Един час,след като паветата омекнат и главата е...готова.
43
1
 
7
 
! Отговори
майтап УИЛИ... преди 2 години
Гърците искали БЮРМ да се прекръсти на Горна Македония,но северомакедонците не се съгласили,защото името Горна Македония пазели за Луната...
42
1
 
3
 
! Отговори
пан Пръдлечко преди 2 години
СЛОВЕНИЯ Е ПОСЛЕДНАТА ДЬРЖАВА НА ТОЗИ СВЯТ КОЯТО БИ ПРОМЕНИЛА РЕШЕНИЕ И СТАНОВИЩЕ НА БЬЛГАРИЯ ПО ВЬПРОСА ЗА СЕВЕРНО ЛЕДОВИТА МАКЕДОНИЯ.
41
1
 
4
 
! Отговори
Въпроса е..??? преди 2 години
Или се отказват от средновековните си измишльотини,от териториалните претенции и езика на омразата,и си пренаписват учебниците,и ги подкрепяме за ЕС или да стават албанска провинция.Това е положението и сърбоманите на власт,може би бавно,но със сигурност ще го разберат.
40
1
 
3
 
! Отговори
БАН преди 2 години
Македонският език е най-древният език познат на човечеството. Азбуката му е приета с решение на просветния отдел на Битолския окръжен съвет на Югославската Компартия от 21.05.1945.
39
1
 
6
 
! Отговори
Е ле па тия... преди 2 години
На другия край на Европа,чак у Португалия разбраха истината за македонския език,само оттатък Вардаро се правят на yлaви..., туй за макетата кво да речеш бе, когато и да ги набъхташ все си закъснял...Събрали са всички псувни и правописни грешки от нашия език,яко са го посърбили и си напрайли техния Коминтерновски тюрлу гювеч...
38
1
 
5
 
! Отговори
с преди 2 години
РСМ и Албания вървят в пакет,но това не е справедливо и не е продуктивно.ЕС да започне да преговаря с Албания и толкова. Защо Албания да плаща сметката на едни хора,които удивиха света с невероятни и извънмерни лъжи и фалшификации? Зер ЕС не си спомня "античното минало" на Скопие? Спомня си го и затова сега наистина взема предвид нашата позиция. Как да им имаш доверие на тези хора,които най-сериозно твърдяха,че Ал. Македонски им бил баща?Как да не се усъмниш в менталното здраве на нацията?
37
2
 
4
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
Хората на запад не пасат трева,знаят да четат и да зачитат историческите факти.В"Бяла книга,която излезе наскоро и на английски е документирано,точно как и кога е извършен от Коминтерна инженерингът на диалект,на българския език и как е възникнал македонският език.Тез СкопскиТУЛУПИ сериозно ли искат да ни убедят че Сашо Македонскиот е говорил на български диалект,а не е шпрехал на гръцки?
36
1
 
2
 
! Отговори
данниОТпреброяването преди 2 години
Американските преэиденти Георге Бушовски, Дончо Тръмповски, Бильо Клинтовски и БАЙдъновски са македонци,а Баро Обамовски е половин македонец от майка египтянка.
35
1
 
4
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
АМИ ТО НЯМА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК...Не съществува такъв...По времето на Сашко Македонскиот ВСИЧКИ са говорили на гръцки. От царя до най-простия оФчар...щото са били гръцка васална територия.Когато България ги завзема след война с гърците- там се е говорило БЪЛГАРСКИ защото са имали български владетел...После са територия на Сърбите ... ДАЛИ ИМАШЕ МАКЕДОНСКИ КАТО ВТОРИ ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК В ЮГОСЛАВИЯ ? НЕ ! Та кой от тези три езика македонските оФчари смятат за"македонски"?
34
1
 
5
 
! Отговори
българския ПАТРИАРХ преди 2 години
Зайо, слагай наколенките и се явявай в Изповедалнята в София :))) Другия вариант е да учиш албански :)))
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без никакви компромиси!!! Или спазват правилата, или чао!!!
32
0
 
6
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
Най ми е смешно,че Заев,Пендаровски,Мицкоски и Буяр,всички излизат от единствения им университет и са на една възраст. Все едно си взел един випуск студенти и си направил от тях политически елит.Това е показател за комичната им бутафорна държава.
31
1
 
5
 
! Отговори
Оливер Вархей преди 2 години
Господата Пендаровски и Заев в скоро време да покажат някой древен документ,който да е написан на македонски език и с македонска азбука, или в който поне да се споменава за македонска нация и държава от началото на Новата ера насам!Вярвам,че това са ерудирани политици,които преди изказванията си се консултират с историци,археолози и т.н.!Целият съм в очакване,а предполагам също и цялата световната научна общност!
30
1
 
5
 
! Отговори
шатНАпатката главата преди 2 години
Повече няма да играя шах със северомакедонци. Като почнат да губят и обявяват твоя цар за техен.
29
2
 
4
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
Хич, ама хич не ми дреме какво казали от РСМ, Пендаровски, Заев, някой си! Не ми пука! Имаш договор и поставени условия - изпълнявай! Иначе - няма ЕС. Да лаят и да скачат колкото си искат, тая работа така не става! Иначе казано - ВЕТО!
28
1
 
3
 
! Отговори
проф.БожидарДимитров преди 2 години
Ще е интересно да видим ,как е вървял животът след 1945-та година.Период известен като "ранна антична македонска епоха".