Христо Иванов: България днес на хартия е независима държава

Но, по думите му, ЕС ни няма доверие по отношение на правосъдието
22 сеп 2021 14:16, Нели Христова
64
Христо Иванов: България днес на хартия е независима държава
Снимка: БГНЕС

“Независимостта е продължаващо състояние. Тя е въпрос на устойчива воля на една общност да бъде независима всеки ден. Когато нашите прадеди в Търново са направили тази заявка, те са започнали нещо, което ние трябва да продължаваме и днес. И днес е денят, в който да си припомним - Независимостта означава воля на един народ, на едно общество, на една гражданска и политическа общност да отстоява своята способност да взима решения за своята съдба. Да отстоява своята пълнота на субектността си. Да отстоява това, че никой не е над нея, че тя поема пълна отговорност за себе си, че тя знае каква е, какви са нейните ценности, нейните цели откъде идва и накъде отива. Това е изключително предизвикателна кауза. Това изисква огромно напрежение на много хора и на техните воли, за да може да бъде постигнато.” Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в разговор с младежката организация на "Да, България!" в Деня на независимостта.

Христо Иванов посочи, че България днес на хартия е независима държава, равноправен член на международната общност, но припомни, че страната е под наблюдение по отношение на правосъдието си. Той определи това като признак, че “нашите най-близки приятели в ЕС не признават способността на България да носи най-важната част от държавния суверенитет - правосъдния суверенитет”.

“Това е удар в сърцето на нашата независимост. И именно затова тази тема е поставена в центъра на нашите усилия на “Демократична България”. Защото ние разбираме, че ако не решим този проблем, ние всъщност не можем да установим пълноценен суверенитет на територията на България, ние не можем българската държавност да я утвърдим като нещо, което наистина е пълнокръвно. За да можем да установим тази пълнокръвна държавност, ние трябва да разбираме, че ни трябва генерационно усилие”, заяви Христо Иванов.

Той посочи, че това не може да се постигне в прилив на еднократен ентусиазъм, нито за един мандат, а изисква трайно усилие от страна на политически и граждански общности, които имат ясни ценности.

“Нашият политически ангажимент от “Демократична България” е дългосрочността, осъзнатостта на нашите ценности като общност, на нашата отговорност като политически инструмент на тази общност да гарантираме нейната трайност. Да гарантираме, че ние ще работим за хоризонт, който е отвъд нашата житейска перспектива. Защото държавността, независимостта, субектността на една политическа общност, на една нация, може да се гарантира само в дълъг хоризонт. “Демократична България е готова да бъде инструмент на дългосрочно усилие за изграждане на пълноценна държавност в България. Ние имаме тази амбиция, имаме ценностите, имаме съзнанието, имаме гордостта да го направим”, изтъкна Христо Иванов.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Иванов да не говори за държава и държавност, докато изпълнява заповедите на кръга Капитал и ограбват държавата.
54
0
 
0
 
! Отговори
Фло преди 1 месец
Каза "най-независимият" в държавата. Абе, Ице, слез на земята и спри да правиш такива пошли изявления.
53
0
 
1
 
! Отговори
Красен преди 1 месец
Защо Христо Иванов коментира България, като всички знаем, че дори уж неговата коалиция "Демократична България" не е негова коалиция, а е на олигарсите Иво и Галя Прокопиеви!
52
0
 
0
 
! Отговори
Даскала преди 1 месец
Ех, тва правосъдие бе. Нали беше правосъден министър, какво направи????
51
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Странно как се е акцентирал върху правосъдието, а нищо не свърши като министър
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и ние нямаме доверие на ЕС по отношение на политиките им
49
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
Подкрепа г-н Иванов...стремежа ни към Свобода е заложен генетично...нямат влас и пари с които да ни ги отнемат...платени руски тролове...плюят всеки казалнещо добро за Народа ни...искат ни на колене...няма да са живи да го видят!!!Бог да пази България...Съд за чуждопоклонниците и националните предатели от дпс-гроб...и троловете им!
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както се казва, това изключителна мозъчна ПР.ъдня! Не мога да разбера кой вярва на тоя слуга на олигарсите. Този е толкова прозрачен, че няма накъде.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой прочете ли тази словесна по-лю-ция? Значи този Г-Ъ-З иска да определя концепцията за развитие на нашето съзнание при това чрез НАСИЛИЕ. Кой сте вие г-н Сорос, ако ли не един ПРЕСТАРЯЛ Г-Ъ-З?! НЕЩО ДА СТЕ ЧУВАЛИ ЗА ЛЮБОВ КЪМ БЛИЖНИЯ? Или това е остаряла концепция за развитие на човешкото съзнание? За каква държавност иде реч и какво е държава без народ, народ без хора и човек без човечност?! РОД ПРИХОЖДА И РОД ЗАХОЖДА, а с такива серсе-ми изходът е ясен.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бяхме в Съветския съюз, а сега сме в Европейския съюз. Вече не сме независими от 2007 година. Независимостта ни свърши през 2007 година.................Само 99 години независимост сме имали.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма по-силен афродизиак за един първосигнален пръч от властта. Не визирам единствено изглеждащия като древногръцки сатир мъж от снимката тук.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спечелили сме нашата независимост срещу анексията на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария. България става независима, Босна и Херцеговина става зависима от Австро-Унгария на 22 септември 1908 година.
43
1
 
5
 
! Отговори
ДрътКомунист преди 1 месец
Докато има такива"политици"като тебе Ицка и като Драгалевския @й дук,за сега България е на хартия,а след някое друго десетилетие може да изчезне не само от хартията,а и от картата.
42
1
 
8
 
! Отговори
Смешник! преди 1 месец
Само приказваш! Коленичихте пред Радев, той ви използва и сега ви захвърли като непотребен ***! Сега Петков и Асенов са му любимци, докато не се разправи и с тях!Какви демократи сте вие? Не сте демократи, а розово.червени отпадъци!
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България има чужди военни бази . За ква независимост ще ми говорят ?
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради Гешев нали?
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямате благост, нямате любов към ближния. Его до его, отвра-тителен сте г-не и не само визуално!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
36 глей ся вярно е обаче той нищо не може да направи по въпроса много такива като него са повеждали стадото с хитри сладкодумия
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каза.... агента на Израел. Боже, Боже какво дебелоочие
36
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много правилно го каза Христо Иванов