Последен шанс за парламентаризма - идва ново обществено устройство!

Парламентаризмът в България категорично се провали
22 сеп 2021 13:19, Екип на Dnes.bg
196
Последен шанс за парламентаризма - идва ново обществено устройство!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентаризмът в България категорично се провали. Демокрацията, която обществото експлоатира произвежда хаос и падение. Необходима е нова форма на обществено устройство, която да положи логично, системно и смислено основите на новото развитие на страната ни. Преди да дойде този модел на управление, следва да дадем последен шанс на свободния избор на българското общество, но с определени условия.

Свободното право на избор на нашето общество и съществуващият парламентаризъм доказаха, че произвеждат изборни резултати, които овластяват неспособни управляващи. Това е видимо от състоянието на страната, а именно демографска катастрофа, нисък жизнен стандарт, обречени на мизерия пенсионери, никаква регионална политика за развитие, обезлюдени райони, тотална липса на автономна монетарна политика, високо платено здравеопазване, западащо образование, оглупяващо и озлобено общество. На всичкото отгоре последните два парламентарни избора не успяха да произведат дори и правителство.

Неоспорим е факта, че служебният кабинет е най-добрата управленска формация, която сме виждали поне през последните години. Тези хора обаче не са демократично избрани, а назначени. Това означава, че българското общество, посредством демократичен и свободен избор трудно може да избере добри управленци. Следователно, нашата демокрация в този й вид произвежда разруха. В обществото, както и в природата няма вакуум и съвсем скоро ще видим нова форма на конституционализъм. Може би Президентска Република, или някаква хибридна форма на управление.

Ако не искаме нова Конституция, следва да дадем шанс на парламентаризма, но с условия, които да успеят да вземат максимума от него. Необходимо е да наложим критерии за гласуване:

Право на глас - всички лица, които не се осъждани и имат средно образование. Да се въведе образователен ценз. Необразовани и/или криминално проявени не следва да имат право на избор.

Българите в чужбина - тези, които постоянно пребивават в чужбина и живеят извън страната за повече от 5 години не бива да имат право на глас. Тези, които учат и работят в чужбина с идеята да се върнат в България би трябвало да имат привилегии, защото носят познание и добри практики. Тези, които постоянно живеят извън страната не би следвало да имат право на глас. Това обаче е много чувствителна тема, защото аргумента на голяма част от българите извън България е, че именно некадърното управление на страната, мизерията и липсата на възможности ги е накарало да избягат от родината.

Задължително гласуване - Гласуването трябва да е задължително за тези, които имат право да гласуват. Избирателната активност е ниска и доброволното право на избор дали хората да гласуват, или не е всъщност една от основните причини да излъчваме толкова недостойни политици.

Ако наложим тези, или подобни критерии за гласуване, това би дало последен шанс на парламентаризма. Също ще вземе най-доброто от него. По този начин - образованите, способните хора, които работят за родината ще бъдат мобилизирани да направят избор и да излъчат правилните политици. В случай, че това се провали ще видим края на парламентаризма и демокрацията, която познаваме.

Автор: Николай Ников

Николай Ников е учил „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград.  

След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сверата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон.  

В момента преподава Стопанска история и Основи на управлението Микро и Макро икономика; Маркетинг; Банково дело; Застраховане; Управление на Риска; Мениджмънт; Международни отношения; Международен бизнес; Икономика на човешките ресурси; Вътрешна бизнес/корпоративна организация и комуникация и Икономически и бизнес науки. Също така, развива бизнес в областта на индустриалното предприемачество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
8
 
! Отговори
100 на нула за Путин преди 2 години
И турси поток си направи и северен поток си направи и Крим си взе и е единствен доставчик във ес --- това да му се реализира всичкото си трябват хора от ес да са големи путинисти ,иначе ако им слушаш приказките .Само не знам докъде ще докара това щото във мача третия играч е САЩ и той може да направи ес -арабска джамахирия и я прави за отрицателно време ,да не забравяме и на кого са банките,та сега ес направи номер на щатите ,ама онези са във състояние да разтурят ес --впрочем те го и създадоха
127
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 27 август Газпром преустанови продажбите на европейските спотовите пазари на газта за 2022г. Предлаганата газ вече е само за 2023. Газпром ще изпълни договорите за заявените количества, но няма да увеличава доставките.
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром на кръстопът: Европа ще гълта газ и за 1000 долара, но какво ще остане за Русия?
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печалбата на Газпром е рекордна, 22 пъти повече приходи за първото полугодие в сравнение с 2020г, до края на годината се очаква да мине 25 миларда долара при тези цени на газта, дори и да намали доставките към ЕС като ги насочи към Азия където цените са още по-високи.
124
6
 
18
 
! Отговори
Монархист преди 2 години
Тия дето предлагат президентска република да си направят екскурзия до С.Корея. За вечно. Защото тукашната ще прилича на тамошната - тирания начело с някакъв октопод имащ се за живо божество.
123
2
 
7
 
! Отговори
шрьодер и меркел преди 2 години
Ми се струва ,че играха за Русия във мача и срещу Украйна . Ако нв се лъжа Шрьодер отпраши да работи за руска петролна компания ,сега и Меркел като пенсионерка почне да работи като косултант някъде във Москва ,ама въобще няма да се учудя ,а ще кажа евала на фсб то ,,,,Русия газ има ,ама газта трябва да се продава ,че да има парички за бомбички ,а Меркел уж против руската военна сила пък добре я захрани и затова Щатите режат здраво ес-то ,а може би затова изгоряха и франсетата със подводниците.
122
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...да дадем последен шанс на свободния избор на българското общество, но с определени условия..." - Не може да съществува свободен избор при уславия! Статията е противоконституционна и авторът трябва добре да изучи основния закон на Република България! Особенно първите членове на конституцията! Или това е поредното платено събщение?
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представителят на държавния департамент на САЩ по енергийна безопасност Мос Хохщайн заяви във Варшава, че САЩ не могат да увеличат доставките на втечнен и шистов газ за Европа, ако зимата се окаже студена и Европа се нуждае от допълнителни количества заради щетите от двата урагана в САЩ. Наличната газ САЩ ще продават в Азия където цените са по-високи. Това може да изложи на опасност живота на населението на съюза, и ЕС трябва да се приготви за енергийна криза като си осигури газ от наличните газопроводи.
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ: Погрешно е България да спира Северна Македония за ЕС. Преговорите трябва да започнат. Това заяви новият специален пратеник на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар. А нали се сещате какво означава за васалите, когато САЩ кажат "трябва".
119
3
 
3
 
! Отговори
до 140 преди 2 години
Сещ е на исток от Русия, така че си прав, ние на запад не се интересуваме от блатата на Сибир.
118
4
 
11
 
! Отговори
ние не сме толкова преди 2 години
Това е някаква хибридна статия.Как можа този "образован" според препоръките в края на статията да измисли че управлението със служебно правителство е успешно.И образованието му сигурно е като на Харвардските мошенници.
117
2
 
4
 
! Отговори
Да напомня... преди 2 години
...на автора, че предлаганите от него промени не са "ново обществено устройство", а само изменения в Избирателния кодекс. В тях определено има и смислени неща, но езикът....ако статията вярно предава текста на г-н Ников, то избирателни права ще имат само завършилите средно образование. Очевидна грешка във формулировката. Бих посъветвал г-н Ников първо да мисли, а после да пише. Накрая - да редактира, за да не се получават подобни и ди от щини. Успех на мераклията-реформатор!
116
3
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Христо Христов: Е сега проверих за Желев. Пише си го. Вече опираме на гледни точки а с политика не се занимавам. За мен всички са маскари до доказване на противното. И 1 лично мое мнение. До тук при Б.Б. беше най-добре. Цени-доходи. Познавах ги и двамата за които пишеш. Хубав ден.
115
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията в България изби 2 милиона.
114
2
 
12
 
! Отговори
Русия преди да се -- преди 2 години
--говори , трява да е ясно какво представлява невидимата страна във нея. Милиони руснаци са избити от нея без да мога да разбера във името на какво освен една дива параноя някой нещо да не се опита да им вземе власта ,дали са били чк нквд смерш кгб фсб те са управлявали и те са навсякъде .Путин и да го няма ще има друг Путин това там не променя нещата Русия си е тяхна отвоювана територия и официалната доктрина е че запада иска да им вземе природните богатства , а те ще я бранят на всяка цена .
113
1
 
12
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Това, че някакви дришняpи - циркаджии, не са успели да съставят правителство, защото са си играли клоунадите, не означава, че трябва да бъдем вкарвани в опасни капани за промяна на общественото устройство, защото това ще има последствия за десетилетия напред.Трябва търпение и да не се прибързва. Избори до дупка, ако трябва и смешниците сами ще се отсеят, защото хората ще спрат да гласуват за тях.
112
2
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 2 години
До Анонимен 131: По-добре руснак да ти спре газта, отколкото немец да ти я пуска. Стара еврейска поговорка.
111
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северен поток 2 е готов за експлоатация което вкарва Украйна в политическа и икономическа месомелачка. САЩ трябва да настояват ЕС да отдели пари за Украйна като компенсация. Това ще съкрати европарите за повечето държави от съюза.
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Образованият човек никога не е гарант за просперитет, има толкова учени пъзливи, че нямам думи.
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учи мама за да гласуваш. Българска поговорка от 21 век.