Румен Радев: За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул

Да живее свободна и независима България, завърши словото си президентът
22 сеп 2021 11:13, Нели Христова
146
Румен Радев: За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул
Снимка: БГНЕС

Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от духа на Велико Търново, нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 г. прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на независимостта 22 септември, предаде кореспондентът на БГНЕС.

И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е толкова случайност, независимостта е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на държавници, но и на силата на уверения в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост, добави президентът.

За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възторг. Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България, завърши словото си президентът Радев.

На крепостта „Царевец” се състоя военният ритуал по издигането на националното знаме на Република България, бяха поднесени венци на Пирамидата на Независимостта. На крепостта Царевец бе прочетен Манифестът за независимостта на България от 22 септември 1908 г.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов заяви, че ние сме свободолюбив и мирен народ. Нека родолюбието да бъде идеал, а не средство, това е ключът към свободата, която я пазим в нашите души, подчерта Панов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
4
 
! Отговори
лозунги, лозунги преди 2 години
ало фигуранта , тая така наречена независимост сме си я купили за милиони , и част от тия милиони са платени на русия ! а и до 89г. сме зависили от ссср . после като управляваше бсп дали бяхме независими ? сега пък сме зависими от едни брюкселски милионери - кривите краставици . за ква морална победа говориш бе ?
71
4
 
14
 
! Отговори
Руский фигурант преди 2 години
Позор е че един руски фигурант коментира важни за нас дати. Човек който сее омраза и разделение и срина държавата. Срам за България
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 81------------Като ти дадЪт знак хукваш с голо дъ към руските големи, бели и дебели! Абе шебек, те пиндосите не смеят да пропълзят към Русия, та ти ли!
69
0
 
3
 
! Отговори
криво разбрано преди 2 години
Независимостта е в смисъл,че не сма васално княжество в рамките на османската империя,а самостоятелна държава.А иначе няма независимост.Всичко е всеки зависи от нещо,а всички ние-от природата.
68
6
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Българския Народ винаги е бил като Юмрук срещу Врагове .Само членовете на ГЕРБ са *** - те продадоха България за жълти парички . За няколко Хотела и Къщи за Гости . А трябваше да имаме АЕЦ Белене , Южен Поток , Бургас -Александропулис .
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако атакуваме рисия ще я изравним с земята.цяла русия ще порутиме.един руснак няма да оживее.незнаят с кои си имат работа
66
0
 
1
 
! Отговори
Да го преди 2 години
65
3
 
6
 
! Отговори
Божествен тиквеник преди 2 години
Рецептата днес щтрудел с праскови.
64
1
 
3
 
! Отговори
до Хейтър преди 2 години
И как се става независим? Ще си добиваме сами газ и петрол ли? Ще си намерим магически руди за всички суровини? Независимости не съществуват отдавна. Света е свързан и никой не може да оцелее сам.
63
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички дрищещи тук поsssерковци не можете и да стигнете и до ЛЕГЕНДОРНИЯ МУ ЧОРАП! Човекът говори смислено и стегнато, на литературен български, не мека и знае кога да тури пълния член! Няма "Аз съм *** и вий сте прости! Пунта Мара, али-бали!".Не чете, не срича! Палачете, деца, башата ви е невинен, ама ще влезе в панделата! За откраднатите милиарди, за Мишо Бирата, за ЮП, за гьола Белене, за Барселона, за Чакъря и още хиляда неща!
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само чакам да ми дадът знак и да атакуваме русия.
61
2
 
7
 
! Отговори
Хейтър преди 2 години
Не желая лице като радевия, който е зависим не само от руснаците, но и от американците, да ми говори за независимост. Ако искаме да сме независими - трябва да изхвърлим такива като него - ако искат в Сибир, ако искат в Аляска, но минимум но задължително с доживотна забрана да доближават България.
60
11
 
3
 
! Отговори
Радостина преди 2 години
Народа е с вас, господин Президент! Напред към победата!
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ния истинските българи не честваме никакви празници.защото никога не сме участвали във воини винаги сме си били свободни хора.никога не сме имали царе и управници и диктатори.не зачитаме господ нито алах ното исус.ния сме неприкосновени и недосагаими.
58
3
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Към Радев: твоят вдигнат юмрук раздели нацията и фалшивите ти внушения,че съединението прави силата са само маска зад която се крият мръсни цели и долни мераци.Ти не зачиташ конституцията и законите ни и това те прави фалшив. На България повече от всичко е нужен обединител, а не личност свързана и боготворяща само социалистическата=комунистическата партия. Такава личност е отвратителна и чужда на свободата и демокрацията.
57
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Въобще не е САМО морална победа.Имало е дипломатически ноти отвънка и се е наложило да обявят мобилизация, за да стане ясно, че решението е твърдо и ще се защитава ако трябва с война. За любителите да плюят по БГ и да хвалят Стрбия, Сърбия до Руско-турската война 1878 е била княжество на Османската империя. Тяхната независимост и "съединението" им с Южна Сърбия (Западния Шоплук) е извоювана от руснаците.
56
2
 
1
 
! Отговори
ДО 73 преди 2 години
Ловя Бас че си Държавен Служител останал без Бонус за Нова Година , или си Шеф на Профсъюз Подкрепа или КНСБ - вас ви удари Бурята Радев .
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СтефанРадев е авторитет, но е много ПОСТЕН в изказванията си :)) Все едно слушам пионерче да рецитира стихове във възхвала на непобедимия съветски дух........хахахахаха :)))
54
3
 
7
 
! Отговори
питам преди 2 години
Този от коя държава го изгониха като............
53
11
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Господин Радев , Цяла България ви подкрепя , дерзайте , продължавайте напред - съединиението прави силата . Мафията ГЕРБ трябва да лежи в Затвора и да им се конфискува Ограбеното . България е силна , не е Мафиотска Държава .