Румен Радев: За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул

Да живее свободна и независима България, завърши словото си президентът
22 сеп 2021 11:13, Нели Христова
146
Румен Радев: За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул
Снимка: БГНЕС

Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от духа на Велико Търново, нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 г. прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на независимостта 22 септември, предаде кореспондентът на БГНЕС.

И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е толкова случайност, независимостта е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на държавници, но и на силата на уверения в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост, добави президентът.

За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възторг. Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България, завърши словото си президентът Радев.

На крепостта „Царевец” се състоя военният ритуал по издигането на националното знаме на Република България, бяха поднесени венци на Пирамидата на Независимостта. На крепостта Царевец бе прочетен Манифестът за независимостта на България от 22 септември 1908 г.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов заяви, че ние сме свободолюбив и мирен народ. Нека родолюбието да бъде идеал, а не средство, това е ключът към свободата, която я пазим в нашите души, подчерта Панов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
10
 
! Отговори
Raptor преди 2 години
Мислех да напиша някакъв коментар,но като гледам хората са му казали всичко на чорапа,така че.
51
5
 
9
 
! Отговори
1-н преди 2 години
стига лозунги ве...две години слушах същите лозунги в Народната Казарма от фуражки като тоя...аре стига...само лъжи
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИстинатаАко не беше излъгал за ел. офшорката, щеше да има подкрепа Кирчо, ама не се сдържа да направи "стартъпа" :)))
49
2
 
9
 
! Отговори
Този празник е преди 2 години
Денят на независимостта е възстановен 1998 г., след 9.09.1944 е отменен!
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм доволен, нема новина за Кирчо.....хахахаха :)) Да не би Радев да го е отсвирил ? :)))
47
13
 
3
 
! Отговори
! преди 2 години
Поредния русофилска дата, истинската дата на независимостта е 10 Ноември и е от СССР. Истинското съединение е с дата 02.01 съединението с ЕС а не на 6 Септември.
46
7
 
17
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Не остана национален празник не употребен политически от тоя не човек Радев.
45
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз и повечето българи не желаем България да бъде управлявана от военни. Чемадан, вокзал, Масква и да не сме те видяли повече.
44
3
 
7
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
Никога не съм бил зависим от както съм роден. Незамисимостта не е мопална победа, а даденост по рождение и само *** човек може да изпадне в зависимост от държава, етнос и религия. Работлив човек сабя го не вълнува. Мога да вирея и в България и в Османската и във Византийската империи. Честит празник, ама всичко свързано с войни е пълна безсмислица.
43
7
 
24
 
! Отговори
Радев-позор преди 2 години
Боже, докъде се докарахме , това нищо.жество да ни поздравява за светли празници. Този зелен чорап, дето щял живот е бил на издръжка на народа и не е свършил работа за 5 стотинки, да чете празни думи от високи трибуни. това ли заслужаваме, този празнодумец да слушаме по празници. Та той е позор за мислещите българи.
42
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще ги изтърпим тези...до изборите?
41
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка мутро
40
8
 
18
 
! Отговори
и те така преди 2 години
днес фигуранта ше ръси поредните глупости и ше издига предизборни лозунги .
39
2
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
СТАНИ НЕ ЗАВИСИМ. НЕ БЪДИЗАВИСИМ.НЕ ОБИЖДАЙ НЕ ЗЛОСЛОВИ. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК. БЪДЕТЕСВОБОДНИ И НЕ ЗАВИСИМИ.
38
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният празник провален от фигуранта в президентството
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държава има само там където са истинските българи .в големите градове.в северозападна и южна българия по селата и малките градове трудно би могло да се нарече че има държава.всичко е съсипано и обзлюдено.
36
8
 
18
 
! Отговори
РАДЕВ-ТЕЖКО ЗАВИСИМ. преди 2 години
РУМЕН РАДЕВ СЕ СГЪНА НА ДВЕ И ЦЕЛУВА РЪКА НА РУСКИЯ ПАТРИАРХ - ГЕНЕРАЛ ОТ КГБ-ПАТРИАРХ КИРИЛ........... ТЕЖКО-ЗАВИСИМ ЧОРАП.......
35
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка бе, фигурант! България МРАЗИ радев!
34
15
 
1
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Мангъров новия президент на България,нашия духовен водач и ангел хранител!!
33
7
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
От този не можем да се вредим да отидем на спокойствие на празниците.На Шипка два пъти,на Левски два пъти...Аман от политика.Явно му трябва свято място,за да си повдигне акциите.Добре,че до края на годината няма повече събития.