Румен Радев: За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул

Да живее свободна и независима България, завърши словото си президентът
22 сеп 2021 11:13, Нели Христова
146
Румен Радев: За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул
Снимка: БГНЕС

Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от духа на Велико Търново, нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 г. прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на независимостта 22 септември, предаде кореспондентът на БГНЕС.

И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е толкова случайност, независимостта е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на държавници, но и на силата на уверения в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост, добави президентът.

За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възторг. Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България, завърши словото си президентът Радев.

На крепостта „Царевец” се състоя военният ритуал по издигането на националното знаме на Република България, бяха поднесени венци на Пирамидата на Независимостта. На крепостта Царевец бе прочетен Манифестът за независимостта на България от 22 септември 1908 г.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов заяви, че ние сме свободолюбив и мирен народ. Нека родолюбието да бъде идеал, а не средство, това е ключът към свободата, която я пазим в нашите души, подчерта Панов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива зависими комплексирани нещастници като този,правят зависим цял един народ,и убиват БГ. За пост и кинти са готови на всичко.
31
6
 
11
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Говорил ли е пак, че ще борим страха, или най-накрая са осъвременили листчето?
30
14
 
13
 
! Отговори
Ток СИК преди 2 години
Токсичния отново е на живо у фейсо и сее разделение. Стана му навик да кълне на национални празници.
29
1
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Епиграми : 1 . След Девети заспа комунист , след Десети се събуди реформист.2. Престори се на десидент - за пост висок е претендент. 3. От рублата отървани -за еврото заковани. Лъвът балкански залиня, но ни пораснаха крила.4.Бойкоуспокояващи за нас са без пари. И виждам вече аз божествена глава (да кажа тук похвалните слова). Три папи по главата го галили и боговете нимба му благословили. Автор: Георги Илиев Митев. 3то ппокол.репресиран по майчина линия. Дядо областен главен съдия, главен прокур
28
14
 
6
 
! Отговори
КЪДЕ Е БАЦЕ? преди 2 години
Баце е на Лаив във Фейса и ни се кара нещо. Хаахахаха пуснете си го - голям смях е.
27
9
 
16
 
! Отговори
Гласоподавател преди 2 години
Радев, предател, родоотстъпник, продажник. Посочен и избран с помощта на руското разузнаване в лицето на генерал Решетников. Радев, на съд!!! Радев, вън!!!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38Виждаш че никой не управлява в момента, чекат се нови избори :)) Не сме диктатура, събираме се малко българите......хахахаха :)))
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А зависимостта от БКП къде отива? Независимоста уж я има от Освобождението но практически станахме зависими от нашенски негодяи и псевдо-родолюбиви българи като Радев, Борисов, Нинова както и от техните предшественици като рода Живкови - БКП еднолични търговци и червени властелини от 54та година. Родът Живкови докараха Корекомите с валута на българите, защото всичките българи бяха богати във валута! Тази родолюбива тенденция продължи и до днес без Корекомите но със същата партийна жлъч!
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли е независимост, да ви управляват неизбрани от никогофатмаци? Кой им даде абсолютна власт на тези зеленичорапи? Откъде-накъде ще ни се правят на вождове? Жалки диктатори! Яжте си фуражките! Това не е независима демократична държава!
23
6
 
14
 
! Отговори
Виктор преди 2 години
Негодниците като този винаги говорята за почтенност и морал ,защото са лишени от такива добродетели! Мислят си ,че ще се скрият с лъжите си.Корикатури
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква независимост бе дами и господа? От руска губерния се превърнахме в най-долнопробния щат на американците, от ония с латиноамериканските работници. Драйфа ми се! А избрахме ЕС, да сме част от Европа, която ние сме създавали с културата и вярата си.
21
3
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Бъди сигурен, тъпкано ще му го върнат.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То хубаво казваш, ама дали се чувствами независими :)) Едно е да приказваш некакви приказки в пространството, друго е наистина да си НЕЗАВИСИМ :)
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е силно зависим от олигарсите, които платиха протестите! Повечето журналисти пишеха и говореха за 100% подкрепа на протестите, но изборите не потвърдиха тази сметка. Ниският процент гласуващи също!
18
10
 
2
 
! Отговори
НОВО! преди 2 години
РУСИЯ Е ПЛАТИЛА НА ТУРЦИТЕ МИЛИОНИ ЗА ДА НЕ НИ НАПАДАТ И НОВА ВОЙНА!
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За каква независимост говориш? Всички служебни министри са избирани силно да ти се подчиняват и силно да мразят ГЕРБ и ББ.
16
1
 
10
 
! Отговори
Раболепие Радев преди 2 години
Радев вече е предал интересите на България в т н зелена сделка, която ще затвори Мариците и ще остави десетина хиляди души без работа. Фактът, че се мазни на Брюксел и им говори на английски показва раболепието му. За сравнение Виктор Отбан, когато говори с европейците винаги е на унгарски и ги кара да си!
15
3
 
3
 
! Отговори
ОЧУДИХМЕ СВЕТЪТ преди 2 години
СЕГА ПЛАЩАМЕ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ.... НЕЩАСТНИЦИ!!!
14
3
 
13
 
! Отговори
РАДЕВ Е ЗАВИСИМ..!! преди 2 години
ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ - ЧЕРЕПА, БОБОКОВИ, БАНЕВИ, АРАБАДЖИЕВИ, ВАСИЛЕВИ, ПРОКОПИЕВИ, ГЕРГОВИ...!!!................ТЕЖКО-ЗАВИСИМ ЧОРАП....!!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, Радев...кой ти вярва? Нали всеки ден имаше рапорти при Херо Мустафа за да ти гласуват доверие!