Слави Трифонов извадил и направил думата "суверен" в масов оборот

Какво е притеснителното в речта на политиците?
22 сеп 2021 11:46, Нели Христова
37

Не думите, които използват, а липсата на послание и агресията е притеснителна в речта на политиците. На това мнение е езиковедът доц. Надежда Сталянова.

"Българските политици в никакъв случай не можем да кажем, че са някакви простаци, които не могат да говорят на български език. В тяхната реч сериозно притеснителни са други неща", казва тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея в речта на политиците сме свидетели на две крайности или две позиции на махалото. От една страна е тази, която специалистите наричат "новобрюкселски говор" или "новобрюкселска реч". Тази реч е изпълнена с много абстрактни думи от чужд произход и буквално тя ни залива.

"От едно изказване от половин час не можем да изведем нито едно изречение като послание към нас", сподели още езиковедът.

"И в крайна сметка затова в съзнанието на българина първата асоциация на политик е лъжец. С моите студенти правихме такъв експеримент. Съжалявам, че е така, но когато един човек ти говори нещо и ти не можеш да разбереш какво ти говори, този човек явно или не е компетентен, или лъже", добави доц. Надежда Сталянова.

Тя алармира още и за една друга , определено негативна тенденция в речта ни. Става дума за езиковата агресия, на която сме свидетели. Според нея тя е толкова неприятна, толкова пошла, толкова махленска за гледане и слушане, че много често на нас ви става неудобно и неприятно, да слушаме по какъв начин си говорят помежду си.

"Думата суверен съществуваше в българския език, но има една личност - Слави Трифонов, който, като че ли я извади и я направи в масов оборот", каза още доц. Надежда Сталянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
7
 
! Отговори
Даскала преди 2 години
Даа , вярно е!Някои смятат , че Слави има заслуги само с въвеждане на простащина в скечовете си , но той издигна в честа употреба думата "суверен" , а покрай него се въздигна и думата "чалгар"!
26
3
 
10
 
! Отговори
Осем Седми.... преди 2 години
ОСНОВНОТО И НАЙ-ГОЛЯМО качество на нашенските политици е че могат с часове да говорят празни приказки със сериозно изражение на лицето и използвайки чуждици за да впечатлят по-прростата част от електората си .
25
6
 
28
 
! Отговори
Читател преди 2 години
То беше очевадно и преди какво представлява Слави от дивана, но за да бъде по-убедителен създаде и партия от съмишленици - Има Такива Нещастници (ИТН). Покрай "ръководенето" на тази "суверена" партия се разбра и още нещо, че никак не е лесно да си про_ст. Явно си е голяма мъка това. Вижте само какви "интервюта" прави. Мъка, мъка ...
24
4
 
12
 
! Отговори
Читател преди 2 години
То беше очевадно и преди какво представлява Слави от дивана, но за да бъде по-убедителен създаде и партия от съмишленици - Има Такива Нещастници (ИТН). Покрай "ръководенето" на тази "суверена" партия се разбра и още нещо, че никак не е лесно да си ***. Явно си е голяма мъка това. Вижте само какви "интервюта" прави. Мъка, мъка ...
23
2
 
21
 
! Отговори
Като преди 2 години
слушаме или четем белославчовите ФБ-излияния с безумното повтаряне на "суверен" се сещам за стария виц:Разговор между двама милиционери, след курс по ограмотяване - М1: Знаеш ли, че на МарКс има живи съществителни? М2: Ооо, това са само хипотенузи, някой експРес трябва да го установи.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21След "интервюто" с Бокича, просто отиде в миманса Славчо :)))
21
2
 
20
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 години
Г-син Чалгарун извади думи като: изчегъртване...тупкат топката...севрномакедонски космонаФт...само не рзбирам как "мъдрия български народ" му се върза на простотиите.Поговорката че всеки народ си заслужава управниците е вярна!
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От към слави и итн се носи миризма на труп. Интересно къде изчезнаха всички които гласуваха за чалгаря гюбекчия? Към кирчо ли минахте? Нали знаете че канадски граждани не могат да са депутати?
19
3
 
22
 
! Отговори
СЛАВИ Е ПРОСТ ЧАЛГАР преди 2 години
СЛАВИ Е П-РОСТ ЧАЛГАР НЕГРАМОТЕН !!! НЕГОВАТА ЦИРКОВАТА ТРУПА И ВРЪЗКИТЕ НА ОБУВКИТЕ СИ НЕ МОГАТ ДА ЗАВЪРЖАТ, НЕ КАДЪРНИЦИ !!!!
18
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом герберасите пищят, значи Слави е пич!
17
4
 
15
 
! Отговори
СЛАВИ Е ЧАЛГАР ПРОСТ преди 2 години
СЛАВИ Е П-РОСТ ЧАЛГАР НЕГРАМОТЕН !!! НЕГОВАТА ЦИРКОВАТА ТРУПА И ВРЪЗКИТЕ НА ОБУВКИТЕ СИ НЕ МОГАТ ДА ЗАВЪРЖАТ, НЕКАДЪРНИЦИ !!!!
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави нямаше възможност да се и3сере на хорските надежди тип СДС, защото хората вече се нагледаха на месии. Лошото е, че никой не беше ликвидиран или поне в затвора. Луканов и 5-10 мутри са нищо.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видя млада доцентка, невероятно......хахахаха :))) Чуждици използваме всекидневно, иначе за глаголицата е права, то даже има еднакви букви с гръцката писменост :) Само да й кажа, че Кирил и Методий не са основателите на "кирилицата", ама така са ни учили "братята" руснаци :)))
14
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
"Каквото е оня, който туря в прашка безценен камък, такова е и оня, който дава чест на глупец" (Книга Притчи Соломонови 26:8). Тези думи съвсем точно описват българския народ.
13
0
 
8
 
! Отговори
Жожо Звяра преди 2 години
Суверена, бате!
12
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Суверен е чалгаджийско попределение на народ. Не се чудете защо ИТН се провали тотално, и повлече яйчарите на Мая и търговците на Татянка от Има тъкъв дрън дрън...
11
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младо момче неопитно.направи грешка че влезна в политиката.там не е за него тази работа не му подхожда съвсем.изглежда ми плах притеснен няма политики няма платформа.все едно се намира в джунглата без компас без вода и без храна.
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Българските политици в никакъв случай не можем да кажем, че са някакви простаци, които не могат да говорят на български език." Можем да го кажем, защото немалка част от тях са наистина пр.остаци. Нямат възпитание и истинско образование (купените дипломи обаче се размахват като доказателство за силен и гъвкав ум!?), но пък са свръхнахални и се прикрепват към властта. Самата липса на мъдрост ги учи да бъдат стръвни за пари и власт. Сегашният лъжлив свят им е внушил, че глупецът е най-умен.
9
3
 
31
 
! Отговори
Суверена преди 2 години
Ще ви чегъртам яко, чалгари
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свестните хора в България ... са често извън нея, или са се изолирали от останалите, защото винаги ги мачкат. Нещо, което не е от 1944-а, а от преди това. За съжаление, култрата ни е много токсична.