Слави Трифонов извадил и направил думата "суверен" в масов оборот

Какво е притеснителното в речта на политиците?
22 сеп 2021 11:46, Нели Христова
37

Не думите, които използват, а липсата на послание и агресията е притеснителна в речта на политиците. На това мнение е езиковедът доц. Надежда Сталянова.

"Българските политици в никакъв случай не можем да кажем, че са някакви простаци, които не могат да говорят на български език. В тяхната реч сериозно притеснителни са други неща", казва тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея в речта на политиците сме свидетели на две крайности или две позиции на махалото. От една страна е тази, която специалистите наричат "новобрюкселски говор" или "новобрюкселска реч". Тази реч е изпълнена с много абстрактни думи от чужд произход и буквално тя ни залива.

"От едно изказване от половин час не можем да изведем нито едно изречение като послание към нас", сподели още езиковедът.

"И в крайна сметка затова в съзнанието на българина първата асоциация на политик е лъжец. С моите студенти правихме такъв експеримент. Съжалявам, че е така, но когато един човек ти говори нещо и ти не можеш да разбереш какво ти говори, този човек явно или не е компетентен, или лъже", добави доц. Надежда Сталянова.

Тя алармира още и за една друга , определено негативна тенденция в речта ни. Става дума за езиковата агресия, на която сме свидетели. Според нея тя е толкова неприятна, толкова пошла, толкова махленска за гледане и слушане, че много често на нас ви става неудобно и неприятно, да слушаме по какъв начин си говорят помежду си.

"Думата суверен съществуваше в българския език, но има една личност - Слави Трифонов, който, като че ли я извади и я направи в масов оборот", каза още доц. Надежда Сталянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"а това мнение е езиковедът доц. Надежда Сталянова." - Ами напишете го в заглавието.
6
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави ще се запомни с думата провал.
5
6
 
8
 
! Отговори
ПОШЛИ НО НАЙ ДОБРИ преди 2 години
ДУМИ НА БЕЛОСЛАФ ЗА БГ ИЗБИРАТЕЛ ПО ПОВОД НА ТОВА, ЧЕ НЯКОИ ИЗРАЗИХА НЕДОУМЕНИЕ ЗАЩО НЕ СЕ ПОЯВЯВА НА ЖИВО..."НЯКОИ НЕНОРМАЛНИЦИ" КАКВО ВЪЗХИТИТЕЛНО УВАЖЕНИЕ КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ, А ТО ПРОДЪЛЖАВА ОТ ПИЯН ТОШКУ..."АКО БЕШЕ В ДРУГО ВРЕМЕ, ТОВА МОМЧЕ ЩЕШЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ НЯКОЙ КРАЙНИК.."- ПО ПОВОД НА ЖУРНАЛИСТ ДОПУСНАЛ ГРЕШКА- ТА ТОЯ ЕЗИК НА ЛЮБОВ И ОБИЧ ОТРЕДИХА 1 МЯСТО НА СЛАФ КАТО НАЙ ДОБЪР ПОЛИТИК.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3Затова ги наричам "народно сборище", просто отразяват обществото :)) Арогантни, селяни, обвиняват всеки, само не и себе си.....си е бало майката.....хахахахаха :)))
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не думите, които използват, а липсата на послание и агресията е притеснителна в речта на политиците. На това мнение е езиковедът доц. Надежда Сталянова." И думите, които използват са дразнещи. Речта им е наситена с диалектни словоформи, които не са леки за слушане.
2
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми Славчо хубаво че го взе под крилото си Илия Павлов, иначе немаше да излезе от подлеза да продава мартеници.....хахахаха :)))
1
3
 
43
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Като всеки прocт човек, като научи нова думичка не спира да я повтаря.