2 млн. лева допълнително ще получат говедовъдите и овцевъдите

Потребителите все повече търсят традиционния вкус и качество
25 сеп 2021 18:00, Анисия Иванова
16
2 млн. лева допълнително ще получат говедовъдите и овцевъдите
Снимка: БГНЕС

Говедовъдите и овцевъдите ще получат допълнителни 2 млн. лева, каза министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при официалното откриване на Националния събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в Калофер.

Той уточни, че средствата ще бъдат насочени към отрасъла, след като е било направено разпределение на неусвоен финансов ресурс.

Земеделският министър увери фермерите, че министерството продължава да търси пазари както за живите животни, така и за продуктите от тях, тъй като говедовъдството и овцевъдството са чувствителни сектори. „Затова те бяха включени в ковид мярката, за която с актуализацията на държавния бюджет осигурихме 70 млн. лева“, допълни още той, цитиран от БГНЕС.

Проф. Бозуков отбеляза, че изложението се обръща все повече към потребителите. Поради тази причина продължава и подпомагането от страна на държавата на подобни мероприятия. „Целта ни е да развием късите вериги на доставка, като добра и търсена възможност“, посочи още той.

Христо Бозуков подчерта, че времето в момента е изпълнено с предизвикателства. „Ще трябва да ги преодолеем заедно, за да направим нашето земеделие, в т.ч. и животновъдството по-конкурентоспособно и екологично ориентирано. За мен като министър на земеделието и храните е много добър показател, че потребителите все повече търсят традиционния вкус и качество, както и продуктите от екологично чисто производство. Породите, които отглеждате, дават именно такива, бих казал, уникални млечни и месни продукти“, каза още земеделският министър

Съборът се провежда за шестнадесети път под мотото „Да запазим заедно българското”, в местността „Паниците“ край Калофер. Тази година изложението е ориентирано към потребителите. На него гостите ще се запознаят не само с нивото на развъдната дейност и характеристиките на породите, но и с продуктите, получени от тези видове животни на специално организиран пазар. Домакин на събитието е кметът на Калофер Румен Стоянов. Сред гостите на изложението бяха и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков, представители на Обединени български животновъди и други.


16
Още от Избори 2021
Изборите 2 в 1 - прецедент в историята, кой кого на 14 ноември?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
само Господ може да ме съдиима недостиг на животновъди
13
0
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 седмици
ДО КОГА ЩЕ ХАРЧИТЕ ГРЕШНИ ПАРИ?10 Г ВИ СЕ ПЛАЩА-НЕМАТЕ СРАМ А И СТЕ НАГЛИ.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо се дават пари под общт знаменател. Има животновъди които гледат животните единствено заради субсидиите. Овцете им крастави, недохранени, оборите мръсотия. Понеже никой не им купува стоката всяко година имат повече бройки за субсидии. Дайте след проверка на когото трябва.
11
0
 
6
 
! Отговори
но комент преди 3 седмици
напишете в гоглето - фиктивни овце точат субсидии .
10
0
 
2
 
! Отговори
Хъм преди 3 седмици
Бих казал добре, но след като знам че за увеличението на пенсиите парите ги взеха като увеличиха тока, а парите за безплатното море на децата взеха от строежа на магистралите.... Сега се чудя кое ли ще е следващото което ще засмотат. Не мога да се зарадвам.
9
0
 
1
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 3 седмици
А на овцете и говедата ,които 32г.се ръгат,карат,псуват и непрекъснато гласуват за мръсната пяна на обществото - кога?
8
3
 
3
 
! Отговори
биологичен пчелар преди 3 седмици
Като биологичен пчелар от района на Балкана тази година съм доста зле! Дадох на моите 385 пчелни семейства по 50 кг бяла захар, а взех едва по 37 мед. Разходи много, то на сертифициращата фирма, то за път до пчелина, нали е в гората край една гора, влачене на захар, вода, правене на сироп, наливане, плащане тук и там, а приходи, уви, почти никакви. Какво правим? Сега съм длъжен 1 кило мед да го давам по 16 лева за да свържа краищата. Цената на всичко се дигна, а цената на меда е толкова ниско.
7
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
А свиневъдите Коледа идва :)))
6
0
 
4
 
! Отговори
Леша преди 3 седмици
Трябва също да се забрани износа към западна Европа, че онези скоро ще пукат от глад.
5
0
 
9
 
! Отговори
вижда се преди 3 седмици
Говедата са в парламента и полу4ават най-хубавият фураж !!!!
4
0
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 3 седмици
А говедата ....кога ще получим нещо ?
3
0
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 3 седмици
А ............за другите животновъди или...тях криза не ги лови.....!?
2
2
 
9
 
! Отговори
истина е преди 3 седмици
Само боко доеше и стрижеше овцете и мислеше за тях ,за да не се потят и дебелеят !!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
е то само бойко отглежда овце