БСП с четири мерки в помощ на хората заради скъпия ток

Мерките на служебния кабинет били неадекватни
40
БСП с четири мерки в помощ на хората заради скъпия ток
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Срещнахме се с над 80 общински председатели на БСП от цялата страна. От разговорите с тях се потвърждава, че най-спешният въпрос е какво да се направи, за да се помогне на икономиката и домакинствата при непосилните цени на ток, газ, вода, храни, които постоянно растат. Малкото увеличение на доходи и пенсии с актуализацията на бюджета вече се стопява от инфлацията, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

Наясно сме, че има някои международни тенденции и обективни икономически причини, на които не може да се влияе пряко, но също така сме наясно, че могат и трябва да се вземат бързи и адекватни решения за хората, домакинствата и бизнеса. Служебното правителство предложи една мярка. Тя е за компенсация за бизнеса от по 50 лв. за мегаватчас, но чак в бюджета за 2022 г. Дотогава десетки фирми ще фалират, предупреди Нинова.

Според нея предложението на служебното правителство е закъсняло и неадекватно на тежката ситуация и само ще удължи агонията.

Трябва да се поучим от други европейски държави. Премиерът на Испания - Педро Санчес, въведе шоков план, с който постига 30% намаление на цената на електроенергията. Същото прави гръцкият премиер Мицотакис.
В Испания правителството намалява данъка на електрическата енергия от 5,1% на 0,5%, а 7% данък върху производството на ел. енергия няма да се начислява до края на годината. Премиерът прави изключително смела стъпка да замрази цените на газа на равнището на средните пазарни цени за последните две тримесечия. В Гърция правителството плаща 80% от увеличението на цените на тока, независимо от доставчика. А до края на годината домакинствата ще получат субсидия за първите потребени 300 киловатчаса. Тези държавници не чакат догодина, за да изработи Европа общоевропейска позиция, а действат в интерес на народите и икономиките си, посочи солидерката.

Ако българското правителство не предприеме сега истински мерки, в следващия парламент от БСП,  при съставяне на правителство, ще търсим диалог и съгласие за конкретни решения, каза тя.

Сред тях са намаляване на ДДС и акциз на енергоносителите за 6 месеца, с възможност срокът да бъде удължен, ако е недостатъчен за успокояване на пазара и намаляване на цените (както Испания). Намаляване на данъка върху храните от малката потребителска кошница (както Гърция), субсидия за всяко домакинство за първите потребени 200 киловатчаса (в Гърция е 300), както и домакинствата с недостатъчно доходи да имат достъп до определено количество киловата мощност в продължение на 6 месеца, в случай, че спрат да си плащат сметките и да не им се изключва тока (в Испания е 10 месеца).

Готови сме на разумни разговори и за дългосрочни мерки за развитие на ядрената енергетика, за Зелената сделка, но на социално приемлива цена и на търсене на съгласие бъдещето редовно правителство веднага да поиска от Брюксел отлагане затварянето на „Марици“-те за 2035 г., както направи Полша, която извоюва отлагане до 2050 г., допълни Нинова.


40
Още по темата: БСПтокНинова
Още от Избори 2021
"Възраждане" се регистрира в ЦИК за изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари