БСП с четири мерки в помощ на хората заради скъпия ток

Мерките на служебния кабинет били неадекватни
40
БСП с четири мерки в помощ на хората заради скъпия ток
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Срещнахме се с над 80 общински председатели на БСП от цялата страна. От разговорите с тях се потвърждава, че най-спешният въпрос е какво да се направи, за да се помогне на икономиката и домакинствата при непосилните цени на ток, газ, вода, храни, които постоянно растат. Малкото увеличение на доходи и пенсии с актуализацията на бюджета вече се стопява от инфлацията, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

Наясно сме, че има някои международни тенденции и обективни икономически причини, на които не може да се влияе пряко, но също така сме наясно, че могат и трябва да се вземат бързи и адекватни решения за хората, домакинствата и бизнеса. Служебното правителство предложи една мярка. Тя е за компенсация за бизнеса от по 50 лв. за мегаватчас, но чак в бюджета за 2022 г. Дотогава десетки фирми ще фалират, предупреди Нинова.

Според нея предложението на служебното правителство е закъсняло и неадекватно на тежката ситуация и само ще удължи агонията.

Трябва да се поучим от други европейски държави. Премиерът на Испания - Педро Санчес, въведе шоков план, с който постига 30% намаление на цената на електроенергията. Същото прави гръцкият премиер Мицотакис.
В Испания правителството намалява данъка на електрическата енергия от 5,1% на 0,5%, а 7% данък върху производството на ел. енергия няма да се начислява до края на годината. Премиерът прави изключително смела стъпка да замрази цените на газа на равнището на средните пазарни цени за последните две тримесечия. В Гърция правителството плаща 80% от увеличението на цените на тока, независимо от доставчика. А до края на годината домакинствата ще получат субсидия за първите потребени 300 киловатчаса. Тези държавници не чакат догодина, за да изработи Европа общоевропейска позиция, а действат в интерес на народите и икономиките си, посочи солидерката.

Ако българското правителство не предприеме сега истински мерки, в следващия парламент от БСП,  при съставяне на правителство, ще търсим диалог и съгласие за конкретни решения, каза тя.

Сред тях са намаляване на ДДС и акциз на енергоносителите за 6 месеца, с възможност срокът да бъде удължен, ако е недостатъчен за успокояване на пазара и намаляване на цените (както Испания). Намаляване на данъка върху храните от малката потребителска кошница (както Гърция), субсидия за всяко домакинство за първите потребени 200 киловатчаса (в Гърция е 300), както и домакинствата с недостатъчно доходи да имат достъп до определено количество киловата мощност в продължение на 6 месеца, в случай, че спрат да си плащат сметките и да не им се изключва тока (в Испания е 10 месеца).

Готови сме на разумни разговори и за дългосрочни мерки за развитие на ядрената енергетика, за Зелената сделка, но на социално приемлива цена и на търсене на съгласие бъдещето редовно правителство веднага да поиска от Брюксел отлагане затварянето на „Марици“-те за 2035 г., както направи Полша, която извоюва отлагане до 2050 г., допълни Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: бсптокнинова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
Димо преди 2 години
Корнело през цялото управление на Борисов крещеше за някаква паралелна държава,без да я назовеш -е снощи видяхме коя е-целия инициативен комитет на вашия Прецедент-ДС ченгета,олигарси,доносници и техните деца.Това сте вие комунистите долни негодници,***
35
9
 
2
 
! Отговори
БСП преди 2 години
От както падна хунтата на ГЕРБ от власт, всичко в България върви само напред и нагоре!!
34
3
 
7
 
! Отговори
обещано преди 2 години
Непротиворечете на Радев че ще вдигне не самолета а юмручето и цените.
33
2
 
4
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Гладът е по-силен от тока!!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
алоу, стига замазване! намалете цената на тока!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнелия щяла да ни дава помощи за ток. Я първо БСП да отговори колко от нейните членове са пряко ангажирани с търговия с ток и износ за други държави. Колко от тази печалба захранва БКП.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червената комунистическа енергийна мафия дере народа, а БСП, ДБ, Манолова и Радев я пазят защото получават дивиденти. Единствената мярка е спиране на износа!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде на мерките, насам народе! Гласувай за бе-се-***! Не се блъскайте!
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние Ромите ток не плащаме, но щом дават помощи за него... ще вземем. Како Корни дай парата *** и ще фъргаме за Радев и Радевица на изборите като бонус
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе аз в кома ли съм бил. Тез кога дойдоха на власт, че и мерки предлагат?
26
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каскета Гешев освобождава дом намер 5 в резиденция Бояна или е настъпан здраво от ЕК и Америка или се гласи да бяга. Черни облаци се задават над ОПГ ГЕРБ токът и газта няма да се увеличават, правителството ще помага на ресторантьорите и собственици на заведения Гербавите няма сега с какво да се захванат да създават хаос. Втори мандат за Радев служебно правителство и нещата лека полека ще се оправят макар и трудно след 12 годишното катастрофално управление на мафията ГЕРБ.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен е доста малоумно първо да вдигнеш цените на тока, а после да даваш помощи на ха хората да го плащат.. Неможе ли просто да се ползват мерки, цените да не се вдигнат. Да субсидират електродружествата например, а те в замяна да не повишават цената за крайния потребител.
24
0
 
4
 
! Отговори
фигаро преди 2 години
заплащане от 18 лв/час и нагоре според професията , бранша и квалификацията . премахване на практиката "общ казан" във всички сфери на бюджета , лични пенсионни и лични здравноЗАСТРАХОВАТЕЛНИ сметки . това за начало е добре .
23
1
 
6
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Четри пъти мери еден път открадни а *** да е яко.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая муймуна няма ли да се разкара
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да раздавате парите ни от данъци що не включите всички електроцентрали на въглища, които така или иначе си копаме? Въпрос с повишена трудност.
20
2
 
3
 
! Отговори
Брадаф преди 2 години
До Анонименнеразумний еди-какъв-си, както би казал Паисий, стига слуша герберастка пропаганда, ами си дай сметка, че Радев системно крие срещите си в американското посолство и с американски дипломатически и федерални представители. С Митрофанова се снима, за да може да лъже червените бабички да гласуват за него, а и такива като тебе, които гласуват срещу него уж защото е комунист. Аз гласувам срещу него и съм комунист!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твоя "американски предател" е първа картица на Путин. Не реви и аман от лъжци.Да последния месец поне два пъти се гушка с Митрофанова пред камера.
18
1
 
7
 
! Отговори
истина преди 2 години
Предлаганите четири мерки от Нинова са за вътрешно партийна употреба. От БСП нищо не зависи.
17
5
 
8
 
! Отговори
Bradaf преди 2 години
На изборите: независими кандидати на БСП, Демократична България, ГЕРБ, Възраждане, ДПС. Има шанс да свалим чучелото на Козяк от Дондуков 2. Никога повече националния предател и американски пудел Радефф (Брадав, както го нарече шефа му) в българска институция!