МФ иска да удължи срока за по-ниската ставка на ДДС

Към момента тя е в сила до края на годината
25
МФ иска да удължи срока за по-ниската ставка на ДДС
Снимка: Dnes.bg, архив

Министерството на финансите предлага удължаване на срока на намалената ставка на ДДС на 9 на сто за определени стоки и услуги до прекратяване на извънредната епидемична обстановка.

Министерството публикува за обществено обсъждане предложенията.

За момента по-ниската ставка важи до края на годината.

Заради коронакризата данъкът беше намален от 20 на 9 на сто за храната, безалкохолните напитки, виното и бирата, сервирани в заведенията, за бебешките храни и пелени, както и за автобусните превози.

Предлагат се промени в Закона за данък върху добавената стойност, Закона за акцизите и данъчните складове и Закон за корпоративното подоходно облагане. С измененията се въвеждат изискванията на редица европейски директиви, чиито разпоредби страната ни трябва да транспонира до края на 2021 година.

Промените в Закона за данък върху добавената стойност са свързани с необходимостта от въвеждане на разпоредбите на Директива)2021/1159 на Съвета от 13 юли 2021 г. за изменени на Директива 2006/112/ЕО по отношение на временните освобождавания при внос и някои доставки в отговор на пандемията от COVID-19 и на Директива 2019/2235 на Съвета от 16 декември 2019 г. за изменение на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност и Директива 2008/118/ЕО относно общия режим на облагане с акциз по отношение на отбранителните дейности в рамките на ЕС. Прецизирани са разпоредби, свързани с прилагането на режими извън ЕС, в Съюза и за дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии.

За справяне с последиците от пандемията от COVID-19 с проектозаконът се предлага удължаване на срока прилагане на намалената ставка от 9 на сто на ДДС за някои стоки и услуги - до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка на територията на България. Предлага се и разширяване на обхвата на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага намалената ставка.

Предложените промени на Закона за акцизите и данъчните складове целят повишаване на правната сигурност за икономическите оператори се поясняват разпоредбите, свързани с режима за освобождаванията на денатуриран алкохол.

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане са за транспонирането на разпоредбата на чл. 9а от Директива (ЕС) 2016/1164 на Съвета от 12 юли 2016 г. за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар. С въвеждането на предлаганите изменения и допълнения се очаква ограничаване на възможностите за злоупотреби и отклонение от данъчно облагане, както и прецизиране на действащи разпоредби. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предвидени промени и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: финансиДДСхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да изкарваме повече и не от днес за утре, а в дългострочен план. Като намаляваш ДДС на храните (ок не е лоша идея) но виж можеш ли дългосрочно да го държиш това намаление и от къде и как ще си попълниш бюджета. Дали първо ти трябва достатъчно храна - собствено производство, която плаща основния си данък тук?
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешно мисленеи имат болшевиките. Мислят за късо и за стагнация. Дай да напраим нещо за хората - да вдигнем пенсиите. и пратим децата на море. А пари от къде? Да спрем строежите на инфраструктура да вдигнем тока че ни трябват пари. От там. (След като с тези мерки доубиха бизнеса и направиха инфлация) се сетиха че на хората им трябва харана. Сега е идеята е дай да намалим ДДС на хараните. Грешно ви е мисленето хора. Не мислете как да се огранчаваме, а как да изкарваме повече!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ако я направят 9% за всички. Другото е предизборна договорка с мафията.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от под "до края на годината" разбирайте "до след изборите"
3
0
 
3
 
! Отговори
we преди 2 години
Дайте да дадем на сивия сектор, в който цените изобщо не зависят от ДДС.
2
1
 
6
 
! Отговори
Ричо АлченГЕРБов + преди 2 години
безброй алчни печелбари нямат наяждане!
1
1
 
1
 
! Отговори
Дар от БОГ преди 2 години
Всеки човек по отделно е създаден от природата ! Природата и БОГ решават какви таланти да има човек и може би какъв да бъди ! Природата е по силна от нас - хората, природата ако сметни за добре да наказва хора, значи има за какво ! А човек, който прилича на наказан, всъщност не е наказан , зависи от някои неща ! Аз така мисля !