Експерт: България няма бъдеще без ядрена енергетика

Овчаров: Целта да е спасяване на бизнеса и потребителите
9 окт 2021 15:12, Елка Василева
75

На основните енергийни борси в Европа днес се отчита спад в цените след рекордните повишения през последните дни. Високите цени накараха бизнеса да поиска помощ от държавата, а експертите прогнозират те да се отразят негативно и на битовите сметки.

Основната цел на страната ни трябва да е спасяването на бизнеса и потребителите, пряко засегнати от по-високите цени на тока и газа, казват експертите.

"Дългосрочните решения не могат да бъдат функции на тези еднодневни правителства. Президентът е институцията, която има мандат, която е избрана от целя народ. Нека да поеме отговорността да събере хората, които все още са в България - да помислим, да стигнем до разбиране за конкретни действия. Без ядрена енергетика България няма бъдеще", каза енергийният експерт Румен Овчаров.

Енергийната криза в Европа не би засегнала България, ако през 2013 година бе построена АЕЦ "Белене", смята бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Вижте какво се случи само със спирането на 6-и блок в "Козлодуй". Цената от 200 лв. за мегават час - една от най-ниските в Европа, стана 300, 400.  Когато имаш стабилни източници, колкото и изнасяш електроенергия, голяма част от нея на поносима цена остава в България", добави той.

Според Овчаров в момента основната цел на страната ни трябва да е спасяването на бизнеса и потребителите, пряко засегнати от по-високите цени на тока и газа.

Международен форум събра в София енергийни експерти, които обсъдиха развитието на българската енергетика и поставиха акцент върху инвестирането в ядрени мощности, предаде Bulgaria ON AIR.

"Вие имате традиция и мощности за производство на енергия по този начин. Имате и линии за доставка, които са налице и това е един успешен сектор. Ако аз трябваше да преговарям от името на България, бих представил възможностите на "Марица" и как може да се продължи целесъобразно с проекта "Белене". Това е начин, по който вие може да изпълните собствените си цели, както в енергиен, така и в социално-икономически план, а също и с броя хора, които ще бъдат заети в тези мощности", подчерта професорът в Кралския технологичен институт Холгер Рогнер.

А според експерта инвестиция от 5-10 години в строителството на нови ядрени мощности би била лесно постижима за България и стабилна, защото не подлежи на рестриктивни регулации от Европейския съюз, касаещи емисиите вредни газове.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като стане 5 милиона неграмотници и пенсионери, за какво ни е АЕЦ, няма да има и на кой да продаваме.
57
5
 
5
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ - НЕ ! преди 2 години
В доклада на БАН за атомната централа Белене бе посочено, че българската енергетика няма нужда от никакво ново Белене до 2035 г. Не трябва да забравяме, че АЕЦ Белене със закупеното руско оборудване ни бе натрапено и платено с парите на народа от проруската партия БСП. Така в атомната централа Белене бяха погребани и откраднати над 4 милиарда лева досега. Руските под.логи обаче искат нова АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
56
1
 
5
 
! Отговори
69 прод. преди 2 години
..отрече тази лъжа, като сравни с румънската Черна вода и турската "Ак кую". После се разви резилът с руските реактори, поръчани и платени. Това ни струваше колосална сума. А те са ултрасъвременни, направени от материали, за каквито Уестингхауз не може даже да помисли! Реакторите са произведени в знаменития Ижорски завод, основан от Петър Велики през 1713! Престъпниците-предатели заслужават бесило, по ирански - с кран! У нас не бесят вече, затова - доживотен затвор!
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със и без ядрена енергетика, България няма бъдеще, заради е като тоя на снимката.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Р Овч. ли е експерта?!
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавни блокове 7 и 8 в АЕЦ Козлодуй.......................Белене като частен проект - вече не.. Държавна енергетика за ниски цени. Още един рекетьор частник от чужбина, който да ни рекетира този път с АЕЦ, като американците с ТЕЦ - не!.....АЕЦ Белене беше сгрешен като частен проект. Трябваше да е 100 процента държавен. Частният проект АЕЦ Белене е минало.
52
12
 
5
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 2 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 6 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тези теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
51
4
 
9
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
При толкова продажници сред нашите политици няма как да построим АЕЦ. На времето Каролев беше казал: "Има силен натиск от наши западни партньори да не се строи АЕЦ Белене защото те се надяват да построят друга АЕЦ у нас". А Бойко, натиснат ли го, д_пе дава. И така за АЕЦ нищо не направи.
50
4
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Теменужка да каже какво стана с конкурса за инвеститор за АЕЦ "Белене". Тумба-люмба, напред-назад, изкара си 4 години министър, а резултат за АЕЦ - нула.
49
1
 
1
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
Хер вам а не АЕЦ Белене.
48
3
 
11
 
! Отговори
Ева го у експерто преди 2 години
Дългия инкасатор е експерт, но по кражбите.
47
4
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Този е експерт по овцете :)))
46
1
 
7
 
! Отговори
daweda преди 2 години
Ръ точка овч
45
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
България и сега изнасят евтиният ток към нашите съседи! Що не питаха Р.Овч. ,чии са фирмите за износ на енергия, защо половината я изнасяме, и кой подписа за скъпият ток от американските централи? Костов само започна преговорите!
44
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Този също е един от "усмихнатите"лъжци в нашата политика! Още ли лъже ,че централата щяла да струва 4 милиарда евро? Шест години имаха време да я започнат БСП и Тройната коалиция, а си писаха милиарди бюджетен излишък! Ако върнете цифрите на излишъка при Станишев ще видите , че само с него е можело да се построи цяла АЕЦ/по сметките на Р.Овч./!
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега все още имаме някакви мощности, но това изобщо не се отразява на народа. И знаят всичко произведени и ни клатят с баснослони цени вместо да остава само за вътрешният пазар на преференциални цени.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАко не ти харесва, изключи си тока , сложи си перки и слънчеви панели, АЕЦ Белене трябва да се построи на всяка цена, ако искаме държавата ни да оцелее и съществува производство, евтин транспорт и т.н., в противен случай , се превръщаме в африканско племе , без развитие!
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Р.Овч. вместо да е на топло, заради заробващите договори които е подписал в ущърб на държавата (т.е. на всички нас), се води "експерт по ядрена енергетика", като обикаля от студио в студио, а мисирките му се възхищават. Ей това са казва клинична (или патова) шизофрения! Докато не поправим подобни уродливи явления, нищо, ама нищо добро не ни чака.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кажете миТурция има няколко АЕЦа, сега са сключили договор с руснаците , да им построят още ДВЕ АЕЦ, поляците също построихам, унгарците,французите,японците и чехите също, само тук сме по големи католици ит папата! И защо искате газ от Азърбайджан, а не директно от Русия, след като азърбайджанския е по-скъп и е 100% под турско влияние и Русия също има 20% участие в него? Защо? Луди ли сте?
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТОНад 30 милиарда са загубите от спирането на АЕЦ Белене, да не говорим и за другите реактори, които Кунева-Пръмова затвори, заради лично облагодетелстване и пост!