Райчев: ДПС се е радикализирало, в следващото НС не трябва да се сатанизират

Балотажът щял да е между Радев и Герджиков
Обновена: 11 окт 2021 14:38 | 11 окт 2021 14:38, Камелия Цветанова
143
Райчев: ДПС се е радикализирало, в следващото НС не трябва да се сатанизират
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"ДПС прави три необичайни неща - етнически турчин кандидатства за президент, възстановяват Делян Пеевски в листите, Мустафа Карадайъ посети Анкара. Това се случва на фона на влошена електорална ситуация, която е такава заради демографската криза в страната. Никога ДПС не е успявало да получи повече от 60% от гласовете на българските турци. И трите жеста са в посока на радикализиране на ДПС", коментира пред БНР социологът Андрей Райчев.

Още по темата

Той подчерта, че отношенията на другите партии с ДПС не могат да бъдат като с обикновена, "защото това е нашата донякъде етническа партия - ДПС никога не е ислямизирало и турцизирало".

"Но сега се прави обратната демонстрация. Ние сме достигнали точка на кипене в тези хора и трябва много да внимаваме. В следващия парламент ДПС не трябва да бъдат стигматизирани и сатанизирани", коментира Райчев.

Той посочи, че данните не говорят за намаляване на електората на ИТН.

"Към техния електорат имаше добавка от хора, които не харесват толкова Слави, но му връчиха мандат, за да свали Бойко Борисов. Оттеглянето е на този допълнителен електорат, който се премества към "Продължаваме промяната". Кирил Петков и Асен Василев са единствената новина и няма начин да не растат, вятърът духа в платната им. ГЕРБ явно не губи. Ситуацията зависи от броя на гласуващите", отбеляза Райчев.

По думите на социолога президентът Румен Радев за първи път получава ясни алтернативи.

"Те нямат време да се наложат. ГЕРБ успяха да намерят начин да излязат от изолация. Това ще отвори вратата на десния избирател на втория тур. Очаквам на балотажа да отидат Радев и проф. Анастас Герджиков", посочи Райчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
2
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До КРАСИ! Измислихте някакви ,,права",които са за показ само и си мислите,че сте ни изльгали и че ние ви вярваме!Искаме най важното,което спомага един човек да се чувства част от нация-родния език!Турският ни език!Без да ни баламосвате,че уж родителите не искали,за да научели децата им бьлгарски!Искам пьрво децата ми да знаят да пишат и говорят на родния си език-турския!Пьк вашия -вие си го говорете помежду си- той не е моят роден език!Анладьн мь?!
125
1
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 19 ! ,,...ще ни обрязва,ще ни сьбори цьрквите,ще набира еничари..." Ами лошо ли ще е да се обрежеш? *** ще льщи като герм. каска в лунна Стал...грдска нощ,пьк и жената ще сияе от радост!Цьркви не руши турчина,но пьк вие ни обезличихте джамиите!!!Даже в центьра на Ист-ул ви вьзстановихме една за 4млна $!Ее,еничари ще набираме,да не мислиш,че ще те хрантутим пак за правене на нищо?!Дойдем ли пак няма да има повече,,пушка на рамо,Балкана,чевермето и да се лее руйно вино"!Ще има яко бчкане
124
3
 
3
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Пеевски уличен и по Магнитски, и по Пандора, а ДПС ГО ПАЗЯТ КАТО МУ ДАВАТ ДЕПУТАТСКО МЯСТО ЗАРАДИ ИМУНИТЕТА!!!! АМИ КАТО Е НЕВИНЕН - ДА МИНЕ ПРЕЗ СЪД, АМА НЕ! ЗНАЧИ ИНДИРЕКТНО 7П6 ПРИЗНАВАТ, ЧЕ ПЕЕВСКИ ВЪОБЩЕ НЕ Е ЧИСТ!!! ПОЗОР, ГНУС И СМРАД!!!
123
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз няма нищо против президент от друг етнос, стига да е патриот. този конкретно не е, за съжаление.
122
5
 
3
 
! Отговори
възраждане преди 2 години
е истината
121
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карадайь след като е етнически турчин и щом казва че родината му е Турция/въпреки че не е роден там/ да си взима домочадето от България и да се кандидатира за мястото на Ердоган.Но не му се оставят къщите за гости с европейски пари с който обзаведе родата си.
120
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Райчев, ГЕРБ умре! Какви платна ти се привиждат в потъналият кораб ГЕРБ? А що се отнася за Карадая.Никой нормален българин,няма да гласува за ДПС!-:) ПП ще бъде близо до 1 вия!-:))
119
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Райчев - да не го е хванал Хавански синдром. Получава Факсове
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да ви видя как ще сметнете колко *** да гласуват и колко българи за ДПС че да не са повече от Гроб.. Да не пресолите манджата смешшници жалки.
117
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той случайно ако стане президент, той ще се отцепи от ДПСи ще е президент на БЪлгария. За втория му тур всички ще гласуват с мнозинство за него!
116
0
 
9
 
! Отговори
Бай Коко преди 2 години
Райчев първо да си купи телевизор и тогава да се появява по телевизора.
115
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Райчев да си пие хапчетата и по малко измислени изсмукани коментари. Това че е бил в Анкара нашия *** не значи че има благословията на Султана.Ще ме изкефи да получи повече проценти от Герджика и гроб ще стане хитрата сврака с двата крака. Много хитро ще е и други да гласуват за ДПС и набалотаж Радев Карадайь. Малии ще се изкефя на макс.
114
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балотажа ще са Гержика и Карадайъ. Геркиджика ш'а спечели. Край на историята. Ко са карате цял ден.
113
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - За предпочитане е на втория тур, на балотажа, да бъдат проф. Герджиков и Лозан Панов! Амин! - ... - Също добре ще бъде балотаж между проф Герджиков и Карадайъ
112
5
 
2
 
! Отговори
Жалък народ преди 2 години
Повтарям- жалък народ.
111
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДПС на колене че целувате ръка Радев )
110
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За предпочитане е на втория тур, на балотажа, да бъдат проф. Герджиков и Лозан Панов! Амин!
109
0
 
2
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 2 години
Ало,# 110 !! Що се криеш като миризлив плъх - " анонимен" и пишеш неграмотно на латиница??? Я си пиши името!!!
108
3
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Това, че ДПС вкарва Пеевски, отново е истински позор за тази партия, тя няма как да се отърве от клеймото: корумпирана и мафиотска структура.
107
3
 
3
 
! Отговори
Ромулчо преди 2 години
Давай бате Муси!Ние с братиата сме с теб!