Експерт: Проблемът на офшорките е, че не се декларират

Няма данни какви пари изтичат от България
14 окт 2021 08:23, Петя Славова
19
Експерт: Проблемът на офшорките е, че не се декларират
Снимка: Bulgaria ON AIR

Не е проблем политиците да имат офшорни сметки, но проблем е, че не са декларирани. Това заяви Руслан Стефанов, който е главен икономист от Центъра за изследване на демокрацията в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

По думите му във всички страни по света, под една или друга форма, има необходимост да се декларират такива имуществени интереси, когато заемаш подобна публична длъжност, трябва да бъдат избягвани конфликти. Фактът, че не са декларирани води до големия проблем с офшорните зони.

"В много случаи, когато са създавани в началото на 70-те години, офшорните зони са имали легитимни цели за регионално развитие. В момента, след глобализирането на световните финансови пазари, се използват за легално намаляване на данъците и от големи компании и от всеки, който има съответно някакви по-съществени средства или не иска да плаща данъци", заяви той.

По думите на Стефанов в повечето случаи причината да не бъдат декларирани е, че доходите им не са легални или са свързани по някакъв начин с тяхната дейност или са натрупани докато са били политици.

"На Балканите преплитането на богатство и политика е много често срещано. И в България има много дебати, които се водят, заради многото посещения на български политици и бизнесмени в Швейцария и ОАЕ и други такива зони с такъв статут. Тези допълнителни разкрития показват, че картината е доста масова. Това се е превърнало в масовизиран инструмент за укриване на богатство или определени ресурси, но не непременно огромни по размер", заяви той.

Какви пари изтичат от България?

По думите на експерта най-сериозните изследвания в световен мащаб работят с неточни суми и за България няма такива изчисления. Подобни изчисления са направени за Русия. "Ако съберем всички изтичания на документи, България излиза на сходно равнище на Русия, като страна, спрямо населението и спрямо икономиката - сходни равнища спрямо хора суми, които държат подобни средства", каза той.

След разкритията при политиците би трябвало да се подходи строго, смята експерта. "Когато някой пропусне да декларира нещо, законът е много строг спрямо него. Това не може да се каже за фирмите", подчерта той.

По отношение на службите в Европа, които се занимават с това, може да твърдим, че нито една страна няма капацитета да направи такова мащабно разселване. Ако някой не предостави тези данни отвътре, няма капацитет да се издирят всички връзки, през които минават парите през две или повече офшорни зони и още толкова фирми, казва той.

"В Европа това е голям проблем, тъй като тя не знае какви пари има във собствената й финансова система", смята Стефанов.

Офшорните зони ще продължат да понасят загуби - ще има все повече такива изтичания и държавите ще предприемат повече мерки, както и хората ще се замислят какви рискове носят, преди да ги използват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът не е в самата офшорка, а в желанието да си криеш парите. Асен Василев и Кирил петков поискаха като условие за почтеност да отпадне банковата тайна за всеки който е с тях, а се вижда, че правят банкови далавери. Вярно изпипани са пред закони, но остава въпроса за морала и принципите им. Това което искаш от другите трябва да важи и за теб.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако поиска да се разведа с жена си, разводът се брои не от момента на волеизлялението ми, а от момента в който получа решение от съда". Д.ВълчевА.Василев и К.петков апелираха за почтеност, а сами се оказаха непочтени. Единият е използвал офшорки и е бил съден три пъти за интелектуални кражби. Макар да не е осъден и закона да е спазен, почтеността му е под въпроса.Другият пък е лъгал в декларацията си за да стане министър, интерпретирал е Конституцията.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво. Каква мисъл само. Какъв експерт! Никой не се беше сетил за това. Престъпниците си слагат там парите от половин век ... обаче сега вече ,ще им е ясно ,защо го правят :))))
14
1
 
3
 
! Отговори
сигурно преди 2 години
Боко е закопал милиардите в корените на бегонията до зай4арника !!!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Проблема е, че не могат да вземат данъци от тях и това много ги дразни, и за това ги сатанизират. Няма данъци - кацата с меда е празна и няма от къде да крадна.
12
1
 
2
 
! Отговори
Joan преди 2 години
Още - родителите и децата на тези с офшорните сметки кой ги издържа от държавния бюджет? Ние, които си плащаме данъците в държавата. Нима ние трябва да издържаме близките и държавата на богаташите с офшорните сметки?
11
1
 
6
 
! Отговори
Joan преди 2 години
Има и други проблеми. За политиците - говори за корупция. Не се знае къде отиват парите, платени за лобиране, както и размерът им. За престъпните организации - колко пари са отчетени от дрога, проституция и т.н. Не е честно обикновените граждани да си плащаме данъците до стотинка. Който има големи легални доходи, като актьори и бизнеси, трябва да си плаща данъците на обществото, което му е платило големите печалби и хонорари! Като сме им дали тези печалби, сме очаквали да си платят и данъка.
10
1
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Абсолютно всички политици си държат парите в офшорни сметки или в швейцарски банки. Гоце нали Дянков го наскуба навремето и уж някакъв диск размяташе да го показва какви огромни сметки имали нашите политици, че чак косата му била настръхнала :))) Само простите комунисти си мислят, че политик като Борисов от 100 години в политиката си държи пачки и кюлчета злато в отключени нощни шкафчета :)))
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България през последните години стана необходимост за по големите бизнеси да имат офшорни фирми, за да избегнат приеатизацията на капитал и унищожаването на бизнеса от ГЕРБерските бухалки. Същото важи и за физическите лица, във всеки един момент може да бъдете изнудвани и мачкани
8
1
 
10
 
! Отговори
БАИКО преди 2 години
и бате ви боико изнася пари преди 7-8 години със самолета за кипър но от тогава вси4ко се покри като с 4екмеджето и кул4етата.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е проблем политиците да имат офшорни сметки . . . . . Това е достатъчно за всяка прокуратура (не българска ) да се задейства - пропаганда за прикриване на данъци! Ако се продават оръжие или наркотици, а там сумите са огромни и се ползуват офшорки! За какъв друг ЛЕГАЛЕН бизнес са необходими офшорки, ако не трябва да се прикрие? Пропагандисти като този директно в затвора - не е необходим съд!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът на водата е, че е мокра. А, добро утро!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 Знае се, ама явно големите играчи така замаскират, че нищо да не се знае, поне публично. Минава през 5 фирми и скрита в офшорки собственост и докажи, че Пеевски получил поръчката за магистрала примерно или банкер изтеглил милиони от собствената си банка и не ги връща. Или пък, че парите са от чекмеджето с глока.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям експерт няма що....били недекралирани хахах ами нали затова са създадени тези офшорки бе господинчо. За си крият там парите богатите. Иначе кой луд ще открива банки по разни острови из океаните? Но те офшорките вече са малко отживелица. Сега ползват вече криптовалути и едни други още по нови схеми които не е редно да се споделят в публичното пространство щото вече дори не е нужно да си богат за да имаш непроследима офшорка. Ако повече хора се събудят държавите ще фалират.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не! Проблема с офшорките е, че дават предимство на големи фирми, свързани с властта пред балъци като мен, които си плащат данъците в пълен размер! Затова трябва да са незаконни или трябва да освободят от данъци фирми с под 5,000,000лв оборот, за да има равнопоставеност.
2
0
 
2
 
! Отговори
Халиф Мезути преди 2 години
"Експерт"
1
0
 
6
 
! Отговори
аа преди 2 години
айдее поредния *** праска глупости по тв-то. Преводи над 30 000 лв се знае къде отиват и се декларира в банката какъв им е произхода - това е най-малкото. Всичко се знае