Планът за възстановяване е готов - какво ще съдържа?

Ще достигнем ли 5% инфлация?
14 окт 2021 22:50, Нели Христова
38

Най-накрая Планът за възстановяване ще бъде внесен в Европейската комисия. Какво ще съдържа той?

"В Плана за възстановяване бяха добавени някои нови проекти. В енергийния сектор имаше доста проблеми. Промените, които бяха направени последно, бяха по наше предложение, но и на някои виждания на кабинета. Нашите предложения бяха свързани с това държавно предприятие за рекултивацията, което да бъде заложено като реформа в Плана. Важното е да бъде направено така, че да бъде една възможност за миньорите да продължат да работят рекултивационни дейности", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в "Денят ON AIR".

При срещата с премиера, министър Живков и Атанас Пеканов по време на протеста са се договорили за някои ключови неща.

"Едното е това държавно предприятие, което ще може да получава пари от Фонда за справедлив преход, което ще направи работата по-евтина. Получихме съгласие от премиера, че хоризонтът, в който ще има въгледобив е двайсетина години", изясни той.

Димитров заяви пред Bulgaria ON AIR, че 2040 година ще бъде хоризонтът, в който ще трябва да се предприемат редица стъпки. Но дотогава ще има мерки, които могат да гарантират, че ще има въгледобив.

Според него факторите за високите цени на тока са външни. "Цените са непосилни за никой бизнес и предприятие. Вече има заявки, че започват да се подготвят масови съкращения в големи предприятия. Да затварят", заяви Димитров.

По думите му прогнозата за 5% инфлация най-вероятно ще бъде достигната и малко подмината.

"Очевидно е, че правителството закъснява с мерките за цените на тока. Доста време трябваше да се умува. Два месеца вече се загубиха. Да, трябва да се извадят компенсаторни механизми. Те минават през разпределяне на тези печалби, които са натрупали държавните предприятия от енергийния сектор от тази неправомерно висока цена и връщането им към бизнеса. Предложение на КНСБ - дали не може по-скоро да не се допуска да се натрупват подобни печалби и да се гарантира през съответния ред, че държавните предприятия продават на НЕК, а НЕК дава на индустрията на тези цени за вътрешния пазар, достатъчна като обем енергия, която да свали цената надолу като цяло", обясни Димитров.

Той добави, че едно от ключовите искания на протеста на бизнеса, който ще бъде във вторник в София, е до края на месеца да се направят необходимите промени.

"Битовият потребител има увеличение на всички стоки и услуги, искаме компенсаторни пакети за социално уязвимите групи. 460 лева линия на бедност да бъде определена от 1 декември. Още тази есен всички уязвими потребители да се възползват от енергийни помощи", обърна внимание още Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
ПЛАНА ЗА ТОКА--- ПАК Е ВИД "ДЪРЖАВНА РЕГУЛАЦИЯ"---НЯМА ПАЗАР НА ЕЛ- ЕНЕРГИЯ ! ...ГОТВЕТЕ СЕ ПАК ЗА СКОК НА ТОКА И "ДИСКОТЕКА" ОТТАТОВО ВРЕМЕ....!
32
0
 
7
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
минимум 50 % е инфлацията
31
0
 
7
 
! Отговори
ох преди 2 години
почти всички продукти с двойни и тройни проценти по-скъпи ама ***, както винаги не в час, пита дали ще достигнем 5 процента инфлация.........................................................
30
1
 
11
 
! Отговори
Егати плана преди 2 години
Първо разрушихте това, което беше създадено от вашите деди, после приватизирахте, а сега ще възстановявате!?!
29
0
 
23
 
! Отговори
Ученика преди 2 години
Планът: - Ще вземем на заем от еврейските банки едни пари за да ги дадем на наши фирми а дългът ще го връща българското общество под формата на данъци...
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фонда за справедлив преход - хора спрете с тия вицове вечерно време - опиках се от смях! Ако има един да вярва на тази словесна диария, мисля, че процента на де би лите е повече от 100%, колкото и малоумно да звучи!
27
2
 
0
 
! Отговори
Eco преди 2 години
Da se porachat perki za maritisite ot GE.
26
4
 
0
 
! Отговори
DkskSjnxxj преди 2 години
Vsichko e nared.
25
1
 
6
 
! Отговори
Денкооов преди 2 години
Знаеш ли големия майтап - и големия крадец от училище и от бъдещите поколения и малкия крадец и всички като тях ще гризнат дръвцето. Това за мене е неква велика родителска загриженост - богатите глезльовци на мама и тати как ще изпъкнат ако има работещо обществено образование. Требва да получат урок, че с мизерията на другите не се правят пари и че таланта цъфти на странни места!
24
1
 
3
 
! Отговори
Виж Денков преди 2 години
Имам нужда от ремонт на покрива и нов окачен таван и градина на покрива! Все пак сме иновативни! А иновации значи технологии и то доказани! И как да кажем една такава френски среда с барбарони и мобилни студия! НБУ - кои са па тия? Кога богаташите тръгнат да казват на държавата какво да прави до просешка тояга ще я докарат!
23
1
 
1
 
! Отговори
Внимателно чуй: преди 2 години
Всеки акт на корупция уврежда Рим и то не толкова хората слуги на Рим, колкото Рим - населението плащащо си данъците. А ние плащаме добре на слугите, че да крадат от нас! Ще му взема всички рушвети плюс ония 500 хиляди ... Имам тежки загуби от тоя слуга....Килима, бензина, лопатата да видя аз къде е скрил парите от някой директори и общини!
22
1
 
0
 
! Отговори
Превод в ефир: преди 2 години
А казват някой : Картаген трябва да бъде разрушен. Невежата знае ли историята за Картаген? И той говорейки за Картаген сигурно говори за ония "гадни долни комунисти" , а не за Ханибал Сакскобурготски, неговите слонове прекарани през планините и как му се вика услуга тип: Слонове в стъкларски магазин, сигурно не говори и за БПЦ и за религиозните секти - бяло братство, адвентисти, йеховисти, евангелисти - накратко религиозна ***... Той говори невежата, че държавата е Картаген - лош слуга!
21
1
 
0
 
! Отговори
А държавата: преди 2 години
Са хората на една страна, но не Vox Populi, vox Dei!
20
1
 
1
 
! Отговори
Но какво е Рим? преди 2 години
Рим е държавата. Не църквата, не боговете, а държавата без значение императора дали диктора Гай Юлий Цезар, Марк Аврелий или Калигула.
19
2
 
1
 
! Отговори
Древен Рим преди 2 години
И като Република и като империя под властта на цезарите: Аз съм слуга на Рим значи перефразирано следното: Рим е над мен, Рим е най-важен, Рим може да ме смачка като бълха, ако аз не служа на Рим, а на себе си!
18
1
 
1
 
! Отговори
Това в Рим преди 2 години
Слуга да открадне е било голяма глупост така да се каже!
17
1
 
1
 
! Отговори
Латинската дума преди 2 години
Министър - често ще я срещнете преведена като слуга. Сега превода е неточен. По-точно това е слуга на който е поставена определена задача. Сега не искаш да знаеш в Древен Рим какво се е случвало със слугите неизпълними задълженията си, но всеки римски сенатор е знаел изречението: Аз съм слуга на Рим. Както и Демоклиевият меч му е даден с причина!
16
2
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Държавата печата пари и ги раздава на едни специални хора, а за масата хора остават честно изчуканните им девалвирани хартийки. Стандартен фашизъм. Лекува се с куршум в тик вата на фашиста.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този документ завлича България окончателно към пропастта. Трябва да се знае кои са го изготвили и подписали.
14
1
 
0
 
! Отговори
Ама не само вие! преди 2 години
Мога още десет имена да изброя!