Емисиите на парниковите газове у нас 4 пъти повече от тези в ЕС

България е най-въглеродно интензивната държава в Европа
44
Емисиите на парниковите газове у нас 4 пъти повече от тези в ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е най-въглеродно интензивната държава-членка на ЕС. Към 2016 г. интензитетът на емисиите на парникови газове в икономиката ни е над четири пъти по-висок от средното за ЕС ниво. Това съобщи днес служебният министър-председател Стефан Янев на форума "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", предаде БТА

Приветствам зелената идея, приветствам усилията да съхраним околната среда, нашата природа и природни дадености. Добре осъзнавам необходимостта от адекватно адресиране на всички онези проблеми, свързани със замърсяването и климатичните промени. Споделям разбирането, че инвестицията в зелени технологии е инвестиция в бъдещето, в нашата обща перспектива за устойчиво развитие и просперитет, посочи Янев. Той каза, че Европейската зелена сделка се опитва да превърне Европа в първия климатично неутрален континент. В този процес ЕК се стреми да постигне допълнителни намаления на емисиите на парникови газове до 2030 г., с което до подпомогне темповете и действията в прехода за неутралитет към 2050 г., както и с оглед да се гарантира лидерската роля на ЕС за справяне с глобалните предизвикателства по устойчив начин.

Служебният премиер изтъкна, че страната ни е сред тези, които са най-засегнати от прехода към климатична неутралност поради зависимостта си от изкопаеми горива и въглеродно-интензивни процеси в сектора на енергетиката и особеностите на националната икономика, каза Янев. По думите му преходът към декарбонизация поставя редица предизвикателства пред българската индустрия като повишаване на цените на енергийните ресурси, изместване на производството в други държави и повишаване на вноса на суровини извън ЕС.

Бизнесът и общините се нуждаят от помощ, за да се адаптират към зеления преход, за да предотвратят спад или неблагоприятни икономически последствия на регионално ниво.

Предизвикателствата пред нашата икономика са многоаспектни - демографска криза, климатични промени, увеличаване на цените на ел.енергия не само в България, но и в цяла Европа, дигитализация, непрекъснато увеличаващите се цели за климатична неутралност и все по-кратки срокове за справяне с тях, посочи премиерът и подчерта, че България полага значителни усилия за постигане на климатична неутралност на ЕС до 2050 г.

Служебният премиер заяви, че пандемичната ситуация, както и предизвикателствата, пред които сме изправени заради шоково растящите цени на електрическата енергия, са въпроси, които изискват задълбочен дебат не само на национално, но и на над национално ниво. Трудностите по пътя за справянето с тези проблеми, индикират за фундаментални дефицити в действащия институционален инструментариум, с който разполагат държавите членки и ЕС. Не може да си затваряме очите пред тези реалности, защото на риск са изложени стабилността на нашите икономически и и социални системи, на риск са изложени националната сигурност и бъдещето на нашите нации, подчерта Янев.

Според него е заплашена не само зелената сделка по отношение на възможностите за нейното изпълнение, заплашена е и перспективата за пълноценно и ефективно развитие на ЕС.

Оценяваме високо предложените фондове и механизми и подкрепата на икономиката, енергийната сфера и на гражданите, но в същото време считаме, че това не е достатъчно. Необходимо е да се мисли как националните държави да имат по-голяма гъвкавост и самостоятелност в процеса на вземането на решения при управлението на кризи, които подкопават устоите на техните социално-икономически системи, каза Янев. Според него е време за такъв дебат, защото виждаме, че на национално ниво понякога не може да се реагира достатъчно бързо, така че да бъдат защитени европейските граждани и бизнеси от подобни негативни импликации като тези, свързани с високите цени на енергийните източници.

Инициативата, свързана със зеления преход, може да постигне своите амбициозни цели, единствено ако бъде осъществена с необходимата прецизност, гъвкавост и при адекватно съобразяване с националните особености на държавите, категоричен е приемиерът. Как това ще се случи по най-добрия начин следва да е предмет на дебат, който трябва да започне още днес, за да можем да гарантираме нашата обща перспектива за утре и занапред, допълни Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
13
 
! Отговори
Брей преди 2 години
Стефан Янев, незнам дали той ни лъже или него го лъжат. В България въглеродните емисии на човек са много по-малко от тези средно за ЕС!
12
2
 
17
 
! Отговори
Брей преди 2 години
Как така? За да съм честен сравнявам България с Холандия (територията е горе долу еднайва.) В България имаме гори, в Холандия нямат. В Холандия имат 15 въглищни централи в България имаме 9. Индустриялото ни производство на България вярно има стари заводи но количеството производстовто е много по-малко от това на Холандия. Насекението на България е 7 мил. на Холандия е 17мил. Средния Холандец пътува двойно и тройно повече от средния Българин. Замърсяването в България е много под средното за ЕС
11
7
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Пандемичната ситуация можеше да я овладеете ако бяхте ваксинирали 80% от хората.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези 12 + 8 милиарда Евро помощи ЕСот нали знаете, че са обвързани със спазването на Човешките права и реформи в Гешевата прокуратура!?Знаете ли че може и един цент да не вземете !?
9
3
 
3
 
! Отговори
Човешки Права нула преди 2 години
Тези 12 + 8 милиарда Евро помощи от нали знаете, че са обвързани със спазването на Човешките права и реформи в Гешевата прокуратура!?Знаете ли че може и един да не вземете от ЕК!?
8
4
 
6
 
! Отговори
Ей фуражки преди 2 години
В Перник режат ръце и хвърлят хора от скалите като талибани- за какво ни е армия и полиция след като не могат да защитят гражданите!Но това не е важно!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с поскъпването на тока и газтта ,които са най-чистите горива хората ще се откажат ,защото няма как да плащат тези цени ще сложат печките в ще горят каквото намерят едва ли ще намалим парниковите газове
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми,ние се отопляваме на дърва и въглища от 100 г.не сме стигнали ЕС по заплати или пенсии ,за да бъдем като тях ,там сме само на хартия от 14 г.)
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нали им горим *** на европейците и нали трябва да сме бедни за да им слогуваме и да ни затрият държавата за да станем колония. Все пак имаме глави на раменете и те могат да сметнат 2+2. Всичко е лъжи и манипулации.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
което означава, че (най-сетне) трябва да почнем да инвеститаме и то сериозно в очистващи инсталации, а НЕ да затваряме ТЕЦ-ове! Никой в Европа няма да си затвори ТЕЦ-овете преди 2050 г.! Само ние ли??? Айде, мислете малко преди да сме се накъцали във втората енергийна катастрофа след затварянето на 4 реактора в АЕЦ Козлодуй
3
4
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Газовете са облаци вятъра ги е духнал от Румъния и Анадола :)))
2
6
 
8
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Чугето Биков да излиза да лае че Радев виновем
1
4
 
15
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Много газове отделят Българите.