Янев обсъди "зеления преход" с Тимерманс

Премиерът акцентира върху важността на ядрената енергетика
60
Янев обсъди "зеления преход" с Тимерманс
Снимка: МС

След своето участие в конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ министър-председателят Стефан Янев проведе среща със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, съобщиха от правителствената пресслужба.

Във фокуса на разговора бяха актуални теми в контекста на „зеления преход“, перспективите пред неговото реализиране и националните предизвикателства и възможности в това отношение. Акцент бе поставен върху Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на България с оглед неговото финализиране и представяне пред Европейската комисия. В тази връзка премиерът Янев призова за бърз подход по отношение на последващото му разглеждане, доколкото следва своевременно да се пристъпи към неговото изпълнение, каквото е и очакването на българските граждани. Той подчерта, че без значение от спецификите на политическата ситуация у нас, реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост е изключително важно за хората. В тази връзка заместник-председателят на Европейската комисия Тимерманс се ангажира, че в хода на прегледа и анализа на националния ПВУ ще бъде отчетена специфичната ситуация, в която страната ни се намира, както и предизвикателствата, пред които е изправена.

По време на разговора премиерът Янев подкрепи виждането, че солидарността следва да бъде основен принцип в рамките на ЕС, но същевременно подчерта необходимостта от гъвкавост, така че да се намират най-правилните решения. В този контекст Янев даде пример със сложната ситуация, в която се намира България и в контекста на ангажиментите по изпълнението на „Зелената сделка“, и с оглед на функциите, които се налага да изпълнява кабинетът, които не са типични за служебен такъв. По отношение на предстоящото заседание на Европейския съвет, в рамките на което лидерите от ЕС ще обсъдят рязкото покачване на цените на енергията и мерките, които могат да бъдат да приложени в това отношение, премиерът изрази очакване да се вземат гъвкави и осезаеми решения.

По време на дискусията Тимерманс обърна внимание на предстоящата Конференция по Рамкова конвенция на ООН за изменението на климата - COP 26, която ще се проведе в Глазгоу в периода от 31 октомври до 12 ноември 2021 г. и на която ще се поставят важни въпроси, имащи отношение към прехода и ограничаването на въглеродните емисии.

В хода на разговора Янев обърна внимание на ядрената енергетика като важен компонент в енергийния микс и устойчив фактор за изграждане на нисковъглеродна енергийна система, наред с възобновяемите източници. В този контекст бяха обсъдени ролята на природния газ като преходен енергиен източник и перспективите по отношение на използването на водорода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
6
 
! Отговори
удължете преди 2 години
договора максимум. С тези изказвания ЕС няма да стигне далече. Ще ускорят революционните ситуации!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелена перестройка на Евросъветския съюз. Союз нерушимой ще се разпадне.
25
0
 
5
 
! Отговори
А дотогава преди 2 години
Дали ще я има Еврапа и ЕС. *** на n-та степен. Май ще излезе вярна приказката на Ленин за електричеството. Тези ще ни вкарат в 16 век. Предлагам на всички комисари да им инсталират на гърба по един вятърен генератор и поне да заработват електричество за себе си и да видят колко е ефективна!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелена перестройка ще има....................Ние трябва да се снишиме, да видиме, па тогава, ако трябва, да се преустройваме............Да видиме как Евросъветският съюз се преустройва......Да почерпим опит.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото промяната на човешкото съзнание управляващите винаги се стремят да го направят насилствено. Защо е така?-това е друг въпрос.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - при комунизма никога не са обещавали коминизъм от еди коя си година, както зелените бълнувания на богоизбраните в Брюксел коити обявават 2035та без бензинови коли. Нека по естествен начин си отидат ненужните енергии, но защо насила налага нещо което е пълна утопия.
21
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕК предлага съвместни покупки на газ от страните от ЕС вместо от Русия. Комисарката по енергетиката на Европейския съюз Кадри Симсон подчерта, че съвместните покупки на газ от страните от ЕС са възможни на доброволни начала и при спазване на всички норми на ЕС. За нас това означава, че вместо да сключваме непазарни дългосрочни договори с Русия както ни изнудва Митрофанова, можем да купувам газ на пазарни цени от Португалия или от Естония.
20
1
 
2
 
! Отговори
Чета и...съм спокоен преди 2 години
Щом РАДЕВ Е взел за ПРЕДИЗБОРНИЯ си ЩАБ гербаджията Борислав Велков а Янев е взел баща му Славчо Велков за съветник---значи "ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА" ни е в кърпа вързана и щее ЗЛАТНА ЗА РАДЕВ И ЯНЕВ!!!
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската комисия в лицето на комисаря по енергетика на ЕС Кадри Симсон предложи да се въведе глобален мораториум върху добива на газ и нефт от Арктика за да се ускори прехода към вятърни мелници и соларни панели. Въглищата, петролът и газът трябва да останат под земята в Арктика, а Европейската комисия подкрепя глобален мораториум върху тяхното производство каза тя. Европа трябва възможно най-скоро да премине изцяло на вятърни мелници и соларни панели.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Единственото дългосрочно решение на енергийната криза е ускоряването на прехода към слънчева и вятърна енергия в цяла Европа", заяви в сряда комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон: "За да се отървете от зависимостта от газа, трябва да спрете да го използвате."
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на енергията ще растат, всичко ще мине на тротинетки и на колела, само избрани от елита ще имат ел. коли. Вятърните перки и соланите панели могат да произведат едва 7-10% от необходимат енергия която потребляваме сега, а и без това електричестките коли са скъпи. Производството ще се свие с 80%, останалите без работа ще е са на базов доход, ако дотогава еврокомисарите не ги прочистат с ваксините, ако останат много хора ще има доброволна евтаназия. Става въпрос на Запад, в Русия и Китай не смятат да играят тая игра.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените енергии могат да доведат до ужасяващи планетарни катастрофи. Вятърър и слънцето - това са енергии в действие, не са като газта, водата, атома и въглищата които трябва да се приведат в действие. Никой не знае Силите които управляват вятъра и слънцето с каква цел ги насочват. Известен е ефекът на пеперудата, а какво остава да отклониш потоците на вятъра или енергията на слънцето от предназначението им.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелена сделка = доубиване на средната класа и масово обедняване. Приказките за екологията са за наивниците, каквито има много.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франц Тимерманс : "Газът няма място в Европа и трябва да се изключи от списъка на енергийните източици".
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С вятър и мъгла ток не става! Нема как! Но сега очевидното е лъжа, а фантасмагориите и уйдурмите- истина! 1984, като утопия се реализира сега, а не при комунизма! На комунизма му се смеехме къде тайно, къде накрая и явно, а на тия зелени глупости що народ се връзва!
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЯДРЕНИТЕ ЧАЙНИЦИ КЮТАТ ПОД НАЙЛОНА, А НИЕ ПЛАЩАМЕ НА КЮМЮРДЖИИ, ДЕТО НИ ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ ВЧЕРА И СТАЧКУВАТ. И ТЕ КАТ ТУРЦИТЕ БИЛИ МНОГО ВАЖНИ. ТЮТЮНЪТ ИМ ПЪК БИЛ НА ТЯХ СТРАТЕГИЧЕСКАТА СУРОВИНА! ТУ ЛУПИ СЪР!
11
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ГЬОЛА В БЕЛЕНЕ КВО ГО ПРАИМ, ТУ ЛУПИ? ИЛИ ЩЕ РАЗВИВАМЕ КЮМЮРА, ДЕТО ВЧЕРА ПРОТЕСТИРАХА ПО ЗАПОВЕД НА ТУ ЛУПА? ЩЕЛИ ДА ЗАКЪСАТ КЮМЮРДЖИИТЕ. ДА, ЩЕ ЗАКЪСАТ, НО ЩЕ СЕ РАЗВИЕ ПЛЕВЕНСКИЯ РЕГИОН С ЯДРЕНИ ФИЗИЦИ!
10
2
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
Янев е готов вече за "зелената сделка"....остава да се уточнят банковите преводи.
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ту лупи, нали искате мерки бе? сега пък що се месел янеев...накрая кво искате - отзад или отпред...
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Тоа Тимерманс е мека гривна с лява резка, нали знаете? --------------- имат нещо общо с шапкарина :)