Над 1 млрд. евро за модернизация на бизнеса в Плана за възстановяване

Пред Bloomberg TV Bulgaria той коментира цените на тока и пътя на България към ОИСР
15 окт 2021 16:39, Анисия Иванова
28
Над 1 млрд. евро за модернизация на бизнеса в Плана за възстановяване
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Средствата в Плана за възстановяване, които са предназначи директно да подпомогнат бизнеса, са в размер на 1.2 млрд. евро. Това заяви в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgariaзам.-министърът на икономиката Красимир Киряков.

В студиото на бизнес телевизията той обясни, че от тях 840 млн. евро са предвидени за безвъзмездна помощ (грантове), а 360 млн. евро ще бъдат раздадени под формата на кредити и дялово финансиране.

„Изпращането на Националния план за възстановяване и устойчивост в Брюксел може да се определи като добрата новина на седмицата. Ще дойдат свежи пари, които ще подпомогнат различните сектори на икономиката в страната“, каза той пред водещия Христо Николов.

Още по темата

Киряков обясни, че първите финансови средства ще дойдат в началото на следващата година. „По този начин ще се запълни един период, в който новите оперативни програми все още не са започнали. Така ще има ресурс, чрез който всеки ще може да работи по своето направление“, допълни той.

Зам.-министърът поясни, че във фокуса на това финансиране ще бъдат чисти технологии, иновации, технологична модернизация, закупуване на ново оборудване. Той добави, че извън посочената сума за подпомагане на бизнеса, в плана ще има допълнителни 200 млн. евро, които ще са предвидени изцяло за чиста енергия. Компаниите ще могат да кандидатстват и да получат нужните суми за монтиране на фотоволтаици на покривите на техните сгради.

„Методиката на кандидатстването ще бъде сходна с тази по оперативна програма „Конкурентоспособност”. Същият административен орган ще отговаря за обработката на подадените заявления и за оценката на проектите, които се борят за финансиране”, обясни още Киряков.

Повече за методологията на кандидатстване за финансирането, какво коментира зам.-министърът на икономиката за планирания на 19 октомври протест на работодатели и синдикати заради високите цени на електроенергията за небитовите потребители, както и за пътя на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – разберете от интервюто му за Bloomberg TV Bulgaria.

Цялото му участие може да гледате във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яй ся вече построихме комунизма. Тази петилетка ще строим завод пак с парите на данъкоплатеца тоест държавни заводи . Държавата има други задължения а не да се меси в бизнеса. Дори Китай отказа да спасява затъналите в дългове държавни фирми.
1
0
 
16
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Предстои голямо крадене !