Радев: Ще направим всичко възможно, за да защитим въглищните си централи

Лично той бил приел тази кауза
Обновена: 15 окт 2021 11:16 | 15 окт 2021 11:15, Камелия Цветанова
269

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че България ще направи всичко възможно, за да защити въглищните си централи, това е и кауза, която той е приел. Това каза държавният глава на въпрос дали страната ще успее да защити пред ЕК датата 2040 г. за затваряне на централите.
Още по темата

Трябва зелена сделка, трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена, заяви президентът Радев, цитиран от БТА.

Той припомни, че на Съвета на ЕС през май т.г., в който участва, заедно с държави като Полша, Гърция, Унгария, са постигнали премахване на цяла точка от декларацията, която трябваше да бъде приета и да ускори неимоверно този преход.

Ще отстояваме нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, дават балансиращите мощности в нашата енергийна система, дават онзи микс, от който България има нужда и няма с какво да замени, каза държавният глава. Това са дългосрочни процеси, дълги години не беше взето абсолютно никакво решение и ще направим така, че енергийният комплекс "Марица Изток" не само да се запази, но да се развива като енергийното сърце на България, каза президентът. Той допълни, че в комплекса заедно с въглищата, при добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните емисии, трябва да се разгръщат и други нови технологии за производство на енергия.

Президентът Румен Радев поднесе цветя на Паметника на летеца до сградата на Народното събрание по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
4
 
24
 
! Отговори
Doko doko преди 2 години
Румбата пак обърка схемата и настъпи чорапогащите :) цял свят за зелена енергия говори само ние Полша и Китай сме още в мините надълбоко
179
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще защитите , като сте никои. От днес по Евронюз текат репортажи с потъналия кораб с торове и казват, че липсата на план за действие, може да доведе до екологична катастрофа. Грийнпийс се чудят на бездействието на властите в България почти месец.Станахме за смях пред целия свят. А след репортажите как се справяте с пандемията и с кораба, едва ли ще дойдат скоро и туристи
178
4
 
22
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Радев, чао! Отиваш си, пич! Иван Гешев каза, че иска да се видите за малко след изборите!
177
3
 
9
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Мислещ - всъщност и на теб много не ти се отдава мисленето. Точно Америка ли, където Тръмп възобнови добива на въглища и която отказваше дълги години Парижкото споразумение даваш за пример? А може би Норвегия, която има нефт и газ за три Европи? Зелената енергия в момента не е достатъчно ефективна. В бъдеще - може би. Но ти живееш днес. Няма как електроенергията да струва колосални цени за да "платим" бъдещето. АЕЦ е изхода - не нов а отваряне на малките блокове.
176
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 190Вместо да плащаме на глобалистите от ЕС по 5 млрда за сега зелен рекет на Тецовете,да пуснем затворените АЕц блокове,и да пуснем Белене. Така или иначе въпрос на време е да затворят Тецовете.
175
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е просто: първо построяваме АЕЦ-а и после затваряме ТЕЦ-а. Евтино е - вместо 2 ескадрили Ф16
174
1
 
8
 
! Отговори
До 185 преди 2 години
Кой каза Не на македонците. Тоя дето вицето му на връх празника на независимостта предлага да махнем ветото ? Или неговият министър на външните работи мълчи като путк.. 10 дена за унищожаване на паметници докато не излезна по медийте? Тоз е хамерикански продажник невиждан в историята ни. Тоз за 4г се продаде на хамериканците повече от всички от 90г насам. И има много общо с темата: Щом можеш да предадеш Македония за нищо,какво остава за едни централи.
173
2
 
9
 
! Отговори
мак преди 2 години
Държави, която имат богатства като въглища ще трябва да се отажат от тях и евентуално да купуват енергия от други. Зелената енергия дали ще е достатъчна за всички нужди. Колко хора ще си загубят поминъка. Трябва да се измисли начин за по-малко замърсяване. И да спре сеч на горите.
172
5
 
19
 
! Отговори
Радев потъва преди 2 години
Открийте петте разлики между правителството на Радев и потъващият кораб Вера Су. Прави сте, единствената разлика е, че едното е кораб, а другото е некадърното правителство на Радеф, потопяващо постепенно България.
171
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мислещ Трябва не само да мислиш, но и да знаеш. Аз съм енергетик. Зелената енергия е хубаво нещо като допълнение към енергийната система, но без ТЕЦ и АЕЦ никак не може. Козлодуй закрихме, Белене не построихме, понеже сме много умни. Ако затворим тецовете, ще си светим със свещи.
170
3
 
1
 
! Отговори
Ненормален работещ преди 2 години
Към 3. Срамувам се че сме сънародници! Има и други подобни коментари (или опити) но ти си на върха. Радвай се на твоите постижения и разказвай в къщи колко си умен.
169
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че са Американски иначе щяхте да ги затворите още утре
168
3
 
6
 
! Отговори
илиана йотова преди 2 години
Мяу, ще ги запазиш, ако ти разрешат господарите от Европа. Трябва да питаш и мен, и жена ти и Корни.
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДнесбастуниРадев както и Бойко казаха не на макетата, това е различно от темата тук :)))
166
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев не лъже, че ще запази тец-овете, а обещава че ще направи всичко което зависи от него. Има разлика.
165
2
 
4
 
! Отговори
Като..... преди 2 години
Заминем за Евразия!!!
164
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще спечели изборите, и то заслужено.
163
8
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 2 години
Всъщност, ефективността на зелената сделка отдавна е доказана! В Щатите и Скандинавия отдавна са доказали, че това не е някаква утопия! Технологиите вече се развиват с много висока скорост, и който не се включи навреме, ще си лази по дупките за въглища! Нещата след 10-15 години ще изглеждат по съвсем друг начин, така че 2040 година технологично светът ще е на съвсем друго ниво! Отделно че Фелдфебелът Радев, не му се отдава да мисли по-далеч от средата на ноември!
162
1
 
12
 
! Отговори
Днесбастуни преди 2 години
Тоз чорапогащник дето ще маха ветото на Македония ,той ли ще защитава нещо? Каквото му каже Онова животно Мустафата това прави тоя.
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То тяхното напред е всъщност назад с 1000г ,когато са чакали вятъра да опъне платната и да завърти мелниците.Толкова "напреднаха",че взеха да измислят самоунищожителни неща:трети пол,смяна на пола.То с такива напредничави хора по-добре да сме назад-да си останем хора.