Радев: Ще направим всичко възможно, за да защитим въглищните си централи

Лично той бил приел тази кауза
Обновена: 15 окт 2021 11:16 | 15 окт 2021 11:15, Камелия Цветанова
269

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че България ще направи всичко възможно, за да защити въглищните си централи, това е и кауза, която той е приел. Това каза държавният глава на въпрос дали страната ще успее да защити пред ЕК датата 2040 г. за затваряне на централите.
Още по темата

Трябва зелена сделка, трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена, заяви президентът Радев, цитиран от БТА.

Той припомни, че на Съвета на ЕС през май т.г., в който участва, заедно с държави като Полша, Гърция, Унгария, са постигнали премахване на цяла точка от декларацията, която трябваше да бъде приета и да ускори неимоверно този преход.

Ще отстояваме нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, дават балансиращите мощности в нашата енергийна система, дават онзи микс, от който България има нужда и няма с какво да замени, каза държавният глава. Това са дългосрочни процеси, дълги години не беше взето абсолютно никакво решение и ще направим така, че енергийният комплекс "Марица Изток" не само да се запази, но да се развива като енергийното сърце на България, каза президентът. Той допълни, че в комплекса заедно с въглищата, при добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните емисии, трябва да се разгръщат и други нови технологии за производство на енергия.

Президентът Румен Радев поднесе цветя на Паметника на летеца до сградата на Народното събрание по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленият чорап щял дори да развива въглищата.
159
4
 
15
 
! Отговори
питам преди 2 години
Ти другарю Радев как ще защитиш въглищтите централи. Остават ти няколко месеца и ще си НИКОЙ.
158
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре ве мен, май брадър Радев, к'во ще стане без въвглищата, потоп ли ? :))) Да питам още, к'во стана с това Белене, че само за мръсните въглища се говори, питам само :)))
157
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, питай хората, които живеят около въглищните централи дали им е хубаво.
156
1
 
0
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До хе хе хе - човека е тук за да дразни! Или е на 12 годинки. Не му обръщай много внимание.
155
2
 
4
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Т.н. зелена сделка е най-голямата кражба на света.
154
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта обвини предишните че не са затворили ТЕЦ-овете и обеща и той да не ги затваря ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
153
5
 
7
 
! Отговори
Robi преди 2 години
Хората си затвориха въглещните централи още през 70 години а ние тогава па ги откривахме.Или 50 години назад сме.
152
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въглищата нямат алтернатива в следващите 20 години. Всяка една инвестиция в други мощности ще бъде много скъпа и неименуемо ще рефлектира върху цената на тока в пъти... докато се избият вложените средства...
151
2
 
7
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 134 - айде да не говориш глупости, моля! В най добрите си години дела на АЕЦ бе около 40% от произведената електроенергия. И работеха всички блокове. Сега е доста по малък. АЕЦ в този момент не може да покрие необходимостите. Затова не отписвайте въглищата предсрочно. Ще страдате!
150
3
 
6
 
! Отговори
Мебели от картон преди 2 години
В др. държави се отказват от въглищата, но нашият ,,президент" си живее в 1970гд. Какво да го правиш такъв?Застой , с изоставане поне 70години от другите.После ще каже, че Борисов е виновен.Болшевишка му работа.
149
1
 
4
 
! Отговори
Зелен преди 2 години
Да затворим заводите и промишлеността и да ядем зелена храна и да дишаме чист въздух! Здравето на хората е най-важно. ДА МИНАВАМЕ НА СОЛАРНИ ПАНЕЛИ И ВЯТЪРНИ ПЕРКИ! Иначе ще се разболеете от замърсения въздух и замърсената храна!
148
1
 
2
 
! Отговори
минаваме на вятър преди 2 години
За справятне с енергийната криза ЕК препоръча на страните членки сами да предоставят финансова подкрепа на своите граждани които са най-много засегнати от високите цени на тока и газта. Другите мярки на ЕК за справяне с кризата изискват отказ изцяло от газ и да преминем към слънчева и вятърна енергия в цяла Европа възможно най-скоро". Това съобщи европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон, представяйки този пакет от мерки на брифинг в Брюксел.
147
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наред с останалите мерки за справяне с енергийната криза, ЕК предлага съвместни покупки на газ от страните от ЕС вместо от Русия. Комисарката по енергетиката на Европейския съюз Кадри Симсон подчерта, че съвместните покупки на газ от страните от ЕС са възможни на доброволни начала и при спазване на всички норми на ЕС. За нас това означава, че вместо да сключваме непазарни дългосрочни договори с Русия както ни изнудва Митрофанова, можем да купувам газ на пазарни цени от Португалия или от Естония.
146
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев го е страх да даде едно нормално интервю по телевизията и се крие зад полата на вицето 5 г. Пък щял да направи всичко възможно , смеха
145
1
 
6
 
! Отговори
1000 лева МРЗ преди 2 години
Защо защитавате преимуществено икономиката и работните места, а не здравето на хората? Както е важно какво ядем и пием, така също е важно и какво дишаме. Мръсният въздух е основна причина за преждевременна смърт, ракови и тежки хорнични заболявания.Защо трябва да се борим за запазване на остаряла и замърсяваща технология вместо да насочим услия към развитие на неемисийна енергетика? Популизъм ...
144
0
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Прдлагам да си сложим на покривите соларни панели и вятърни пекри.
143
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще успеете, г-н Президент!
142
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената сделка е всъщност тотална ислямизация с цвета на Мохамед.Измислили са го хитро.Уж природата,уж чистотата,а то ислям.
141
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисарят по енергетика на ЕС Кадри Симсон подчерта, че Европейската комисия счита, че единственият дългосрочен начин за преодоляване на енергийната криза на ЕС е ускореният преход към алтернативни източници на енергия. "Единственото дългосрочно решение на енергийната криза е ускоряването на прехода към слънчева и вятърна енергия в цяла Европа", каза тя. "За да се отървете от зависимостта от газа, трябва да спрете да го използвате."