Пеканов: С правилните политики няма да останем без ток

Новата версия на Плана за възстановяване е надградена, заяви вицепремиерът
Обновена: 16 окт 2021 19:10 | 16 окт 2021 12:05, Петя Славова
139
Пеканов: С правилните политики няма да останем без ток
Снимка: БГНЕС

Вчера Планът за възстановяване влезе в ЕК. "Това е дългосрочна програма за реформи и инвестиции. Голям приоритет има към "зелена сделка" и затваряне на вътрешните мощности и глобалният дебат върви в тази посока". Това заяви пред БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов и допълни, че темата е трудна и крие рискове.

По думите му, посоката е да опазваме околната среда, но този преход може да се случи успешна, само ако е плавен и справедлив.

"Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки и имаме правилните политики. За съжаление съм казвал неведнъж, такива политики, дългосрочни стратегии, визии как да се случи това, до момента са липсвали. Именно защото темата е трудна, хората се притесняват, казват, че никой няма да се погрижи за тях", коментира още вицепремиерът.

Още по темата

Той допълни, че са надградили новата версия на Плана за възстановяване спрямо априлската с 13 нови реформи, една от които е за насърчаване на ВЕИ, т.е. за присъединяване, затова потребителите да бъдат активни потребители.

 "Ние надградихме много сериозно сферата на декарбонизацията чрез проекти в сферата на енергетиката за възобновяеми ВЕИ-та, също така надградихме финансовите средства, които са за ВЕИ-та за собствени нужди за бизнесите от 20 млн. на 220 млн. - 11 пъти увеличени в програмата за икономическа трансформация. От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите на 140 млн. Това са стъпките, които можем да направим, когато пристъпим към излизане, да имаме и други възможности", коментира още Пеканов.

Планът за възстановяване и устойчивост беше предаден, той е една дългосрочна програма за реформи и инвестиции. Според Атанас Пеканов декарбонизацията на икономиката е един неизбежен процес в дългосрочен план, но дълги години темата е избягвана в България.

 "В тази сфера ЕК, европейските институции заложиха доста голям приоритет на т. нар.- Зелена сделка, т.е., стъпки към декарбонизация на икономиката. И в този смисъл върви целият дебат за затваряне на въглищните мощности. Глобалният дебат върви в тази посока. Едни процеси, които са неизбежни в дългосрочен план. Ние поставихме този дебат като индикативна дата, крайна дата - 2038 година, за да започнем този дебат. Той дълги години е бил избягван в България, защото темата е трудна, никой не иска да говори за това, защото има рискове", обясни вицепремиерът.

Този преход по думите му може да се случи успешно само ако е плавен и справедлив, т.е., ако сме взели стъпките, така че да се осигурят други работни места на хората в региона.

 "Работихме добре в последните месеци, от една страна, да подобрим Плана, работи се също така по активиране на другите средства от фонда за справедлив преход, които са именно за социално-икономически мерки. Далеч в бъдещето, когато се случат тези стъпки за декарбонизация, затваряне, излизане от въглищната енергия, да имаме други работни места с високо добавена стойност, които да дадат бъдеще на региона", допълни той.

Пеканов каза още, че това не е нещо специфично към нас, а всички страни правят тези стъпки и то не само в ЕС. Това са глобални процеси - в САЩ, Великобритания, но също вече и Китай индикира, че до 2060 г. иска да излезе от въглищата и спира да инвестира във въглищни централи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ютюб: "Запад в ШОКЕ! Путин за две МИНУТЫ уделал американцев с НАТО!" На въпрос на американска журналистка дали Русия разработва хиперзвукови ракети със скорост 3 маха: "Нет-нет, три Маха это в Штатах разрабатывают, и то побольше. Наши системы летят со скоростью свыше двадцати Махов. Это не просто гиперзвуковые, это межконтинентальные ракеты. Это гораздо более серьезное оружие, чем вы сейчас сказали. Они уже стоят на боевом дежурстве в России"
85
1
 
10
 
! Отговори
признание преди 2 години
Иска да каже че правилните политики са на ГЕРБ и имаше ток.
84
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Не съм сигурен , дали Сев.Поток 2 е на Русия! Кратка справка показва, че държавният процент във Газпром е малко над 50%. Някой знае чии акции са останалите 50%? Щом Герхард Шрьодер е шеф , сещайте се чия собственост са акциите! За Южен поток нещата стояха по съвсем друг начин
83
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Добре, че не се заробихме с Южен поток, и сега можем да купуваме газ на пазарни цени. Южен поток си беше чисто заробване, но нашите партньори от САЩ ни предпазиха. Добре е, че сме в ЕС и НАТО със САЩ.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да приложим гретотунбергския почин и да не ползваме тоалетна. Така ще спестим енергия и ще накажем Русия като не купуваме нефт и газ.
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия издига величествен паметник на покойният американски сенатор Джон Маккейн който спря Южен поток.
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсата на Законно притежаване на калашници от народа си казва думата за състоянието във което се намираме ! След Нова година със цени 50% повече за газ и ток и Пеканов ще види как се събарят бастилии от гладен и озверен народ . Въпрос на време е ... Европа ни дава култура да лапаме на зелените /председателя на тричленката / Радой Ралин .
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Южен поток щеше да е четири руски тръби минаващи транзит през България" - еми купувайте сега газ по 1200$, и се грейте на вятърни перки и соларни панели.
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че нашите партньори от САЩ ни предпазиха да не строим Южен поток, който щеше да бъде собсвеност на Русия, всички видяхме как Германия се набута със Северен поток 2 който е собственост на Русия.
77
3
 
9
 
! Отговори
Всъщност, преди 2 години
разбра ли някой, какво са надградили ? Щели сме да имаме за приоритет ВЕИ-тата? И кое е новото! ? Под сюрдинка само казва, че ще затварят Въглищните централи! Е ,че това всички го знаят! Не се било работило с "перспектива", което значи че другите не са поели риска да затворят Мариците, та на тях им се е паднало! Новото било, че щели да преговарят не до 2036, а до 2038 г., и то ако го одобрят! А дано, ама надали! А Фигурантът Радев щедро обещаваше...2040 година! Е, ноември наближава!
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уникален реактор ще осигури енергийното бъдеще на Русия. Новият ядрен реактор на бързи неутрони с охлаждане на олово ще се превърне в демонстратор на уникална технология - напълно затворен ядрен горивен цикъл.
75
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Създаването на капацитет за възобновяеми енергийни източници изисква отчуждаване на обширни територии, а такива в Европа няма. Огромни парцели земя ще трябва да бъдат отчуждени за вятърни мелници, слънчеви електроцентрали, близки предприятия, ликвидиране на населени места и евакуиране на населението. Това изисква значително намаляване на населението. Например в резултат на многократни вълни от пандемия и свързани с тях дейности, които в крайна сметка трябва да освободят територията от хората. Може да се приложи и доброволна евтаназия в името на спасяването на планетата.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 70 Северен поток е руски ДО границата с Германия. От там нататък си е германски и се ползва само от Германия. А Южен поток щеше да е четири руски тръби минаващи транзит през България, за които щяхме да получаваме някой лев, който може би щеше да ни стига да си плащаме лихвите към руските банки за заема за строежа на същия този Южен поток. Заробване с една дума.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Жоро - АЕЦ не се признава за зелена енергия от ЕК и също се плащат високи глоби (СО2 квоти) както и за ТЕЦ. Тока от АЕЦ ще бъде толкова скъп колкото и от ТЕЦ.
72
0
 
2
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Грейте се зимата с тоалетна хартия.
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЕКАНОВ - ЧЕРВЕНОТО ИЗРОДЧЕ НА БКП ПАК Е ПРЕПИЛ С ПАТОКИ
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съм чул некой да бега в Русия, всеки бега на запад, при цар долар, никой не иска рубли.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен В ЕС и НАТО поне имаме банани, а при Тодор Живков нямахма банани. - ... - Така е! Нямаше и тоалетна хартия! Трябваше да се бършем с Работническо дело!
68
1
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
АЕЦ ТЕЦ нямат нищо общо. АЕЦ не отделя въглеродни емисии и немогат енергията му да таксува тъпата зелена зделка.
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция договори с Русия строителството на 3 нови ядрени централи.