Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока

В резиденция "Бояна" се провежда кръгла маса
18 окт 2021 15:25,
261
Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока
Снимка: БГНЕС

"Очаквам не просто дискусия за високата цена на електроенергията, а ясни и навременни мерки, които да вземе правителството", заяви президентът Румен Радев по време на кръглата маса за решаване на проблема с цените на тока и природния газ.

Тя се провежда в резиденция „Бояна“. В нея участват служебният премиер Стефан Янев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на енергетиката, на икономиката, на труда и социалната политика - Андрей Живков, Даниела Везиева и Гълъб Донев, председателят на КЕВР Иван Иванов, ръководители на енергийни дружества, представители на синдикатите и на бизнеса, кметове на общини.

"В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер", каза още Радев.

Държавният глава обясни, че проблемът е общоевропейски и за това трябва да се работи активно и да се търсят общоевропейски решения. В разговор и в контакт съм с различни експерти.

“Знаете, че на 13 октомври ЕК излезе със съобщение за мерки. Тези мерки краткосрочните, най-важните за нас, касаят най-вече социалната защита на битовите потребители в ЕС. Ние сме страната и това е добре дошло точно в тази криза, но нашите битови потребители са на регулиран пазар. Тук разликата е огромна, а мерките са насочени основно в това направление, като социална защита и то те се прехвърлят на държавите членки", посочи Радев. 

Още по темата
"Най-важната мярка, която България би имала полза, не присъства в съобщението на ЕК и това е или дерогация, или ограничаване и намаляване на цените на емисиите. Това е единствената политически контролирана мярка от ЕК - въглеродните емисии. Най-важното какви национални решения ще се вземат така, че страната ни да омекоти ударът от тази криза. Експертите в глобален план предвиждат, че до пролетта на 2022 г. цените няма да се успокоят. Разбирам напълно правителството и всички вас за тежкото наследство, за вързаните ръце от законови и нормативни изисквания както национални, така и общоевропейски и особено важно от липсата на парламент, който може да вземе наистина важни решения по отношение на данъци, промени на закони, но кризата е реална и тя изисква антикризисни мерки. Рискът е голям и в момента за българските граждани, защото тази криза с цената на тока, въпреки че стои постоянно цената на битовия ток, тя удря върху цената на всичко останало.

Освен това от 1 януари 2022 г. какви ще бъдат цените, макар че оставаме на регулиран пазар?! Това е изключително важна мярка, която трябва да се обсъди. Какво ще се случи с цената на тока? Да не говорим за цената на газа, в какво незавидно положение е като задлъжнялост "Топлофикация София". Това от своя страна завлича и "Булгаргаз". Може да стане каскада от кризи. На риск вече са изложени, и това много внимателно трябва да се анализира, и училища, и детски градини, и болници, и ВиК дружества, които също излязоха на свободния пазар", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари